Czy syndyk może sprzedać domenę internetową należącą do upadłego?
L
LukaszGdynia
Przez kilka lat prowadziłem jednoosobową działalność w branży e-commerce i korzystałem z własnej domeny internetowej. Działalność zamknąłem kilka miesięcy przed złożeniem wniosku o upadłość konsumencką, ale domenę nadal regularnie przedłużam. Po ogłoszeniu upadłości syndyk poprosił mnie o wskazanie wszystkich domen oraz kont hostingowych, które są zarejestrowane na moje dane. Jedna z domen ma krótką nazwę i według otrzymanej kiedyś oferty może być warta około 8–10 tys. zł. Obecnie nie działa pod nią sklep, lecz mam przypisane do niej skrzynki e-mail używane również w prywatnych sprawach. Zastanawiam się, czy taka domena jest traktowana jako składnik majątku, który syndyk może wycenić i wystawić na sprzedaż. Czy syndyk może przejąć domenę internetową należącą do upadłego, nawet jeśli nie jest już wykorzystywana w działalności gospodarczej?
Odpowiedzi (1)
D
Darek
2026-10-05 21:01
Tak, syndyk może uznać domenę za składnik majątku upadłego i ją sprzedać, jeśli ma ona realną wartość rynkową. Samo zamknięcie działalności przed ogłoszeniem upadłości nie zmienia wiele, skoro domena nadal jest zarejestrowana na Ciebie i regularnie ją odnawiasz. Duże znaczenie ma jednak regulamin rejestratora, bo formalnie często chodzi o prawo do korzystania z domeny, a nie jej własność w klasycznym znaczeniu. Jeśli domena jest potrzebna do celów prywatnych albo nie ma faktycznej wartości handlowej, możesz przedstawić syndykowi te okoliczności i dowody na sposób jej używania.