Sprzedaż nieużywanego kombajnu po obwieszczeniu restrukturyzacji gospodarstwa – czy potrzebna jest zgoda nadzorcy układu?
M
Monika34
Prowadzę indywidualne gospodarstwo rolne o powierzchni 82 ha, nastawione głównie na produkcję zbóż i rzepaku. W sierpniu zostało opublikowane obwieszczenie o ustaleniu dnia układowego i obecnie zbierane są głosy wierzycieli. W majątku gospodarstwa mam kombajn, którego już nie wykorzystuję, ponieważ od dwóch sezonów zlecam żniwa usługodawcy. Maszyna nie stanowi zabezpieczenia kredytu ani leasingu, a jej wartość rynkowa wynosi około 210 tys. zł. Znalazłam kupca, który chciałby sfinalizować transakcję jeszcze przed zakończeniem postępowania. Pieniądze ze sprzedaży zamierzam przeznaczyć na bieżące koszty zasiewów, nawozy i paliwo. Czy po obwieszczeniu restrukturyzacji mogę sprzedać taki kombajn samodzielnie, czy potrzebuję wcześniejszej zgody nadzorcy układu albo sądu?
Odpowiedzi (1)
D
DTFPro
2026-10-05 21:45
Sam fakt, że kombajn nie jest obciążony kredytem ani leasingiem, nie oznacza jeszcze, że można go sprzedać bez zgody nadzorcy układu. Po obwieszczeniu dłużnik może samodzielnie dokonywać czynności zwykłego zarządu, natomiast sprzedaż maszyny o znacznej wartości może zostać uznana za czynność przekraczającą ten zakres. Dużo zależy od wartości kombajnu, jego znaczenia dla gospodarstwa i warunków sprzedaży, więc dobrze wcześniej uzgodnić to z nadzorcą, bo brak wymaganej zgody może podważyć skuteczność transakcji.