Upadłość firmy korzystającej z faktoringu a wykupione faktury – komu kontrahent ma zapłacić?
R
Robert_od_kredytow
Prowadzę jednoosobową działalność w branży finansowej i współpracowałem ze spółką z o.o., która regularnie przekazywała moje faktury do faktoringu. Ostatnia faktura opiewa na 68 tys. zł, a przed terminem płatności sąd ogłosił upadłość tej spółki. Faktor przesłał mi wcześniej zawiadomienie o cesji i wskazał swój rachunek, ale teraz syndyk również wezwał mnie do zapłaty tej samej należności na konto masy upadłości. Z dokumentów nie wynika dla mnie jasno, czy faktor zdążył faktycznie wykupić fakturę przed ogłoszeniem upadłości. Termin płatności mija za kilka dni, a obie strony twierdzą, że pieniądze należą się właśnie im. Czy ogłoszenie upadłości faktoranta może podważyć wcześniejszą cesję wierzytelności na faktora? Jak ustalić, komu zapłacić fakturę, żeby nie narazić się na obowiązek ponownej zapłaty?
Odpowiedzi (1)
M
MaszynaSzyje
2026-10-09 07:32
Jeśli cesja wierzytelności na faktora była skuteczna przed ogłoszeniem upadłości i dostałeś o niej zawiadomienie, co do zasady zapłata powinna trafić do faktora, bo ta należność nie jest już majątkiem spółki. Samo wezwanie syndyka nie przesądza jednak sprawy — mogło dojść np. do cesji zwrotnej albo zakwestionowania umowy faktoringowej. Nie wpłacałbym 68 tys. zł na żadne konto bez pisemnego wyjaśnienia od obu stron i sprawdzenia dokumentów z prawnikiem, bo zapłata niewłaściwej osobie może nie zwolnić z długu. Czy faktor potwierdził już po ogłoszeniu upadłości, że nadal jest właścicielem tej wierzytelności?