Upadłość konsumencka a świadczenie 800+ — czy pieniądze może przejąć syndyk?
J
Jarek56
Jestem w trakcie upadłości konsumenckiej i co miesiąc otrzymuję świadczenie 800+ na dwoje dzieci. Pieniądze wpływają na ten sam rachunek bankowy, na który dostaję wynagrodzenie, dlatego trudno później rozdzielić poszczególne wpływy. Obawiam się, że po przekazaniu syndykowi informacji o koncie część środków przeznaczonych na dzieci zostanie włączona do masy upadłości. Czy 800+ może zająć syndyk? Czy warto mieć osobne konto na to świadczenie?
Odpowiedzi (2)
A
Agnieszka
2026-10-10 08:28
800+ nie wchodzi do masy upadłości, więc syndyk nie może przeznaczyć tych pieniędzy na spłatę wierzycieli. Przy wspólnym rachunku mogą jednak pojawić się chwilowe niejasności, dlatego dobrze mieć pod ręką historię wpływów z ZUS i od razu wskazać syndykowi, które przelewy dotyczą świadczenia. U mnie samo jasne opisanie wpływów wystarczyło, żeby nie było problemu z ich rozliczeniem.
K
Kolorysta
2026-10-10 09:27
Odpowiedź do Agnieszka
800+ nie wchodzi do masy upadłości, więc syndyk nie może przeznaczyć tych pieniędzy na spłatę wierzycieli. Przy wspólnym rachunku mogą jednak pojawić się chwilo
Agnieszka ma rację, u mnie 800+ również nie zostało włączone do masy upadłości. Problem pojawił się tylko dlatego, że świadczenie i wypłata trafiały na ten sam rachunek. Syndyk poprosił mnie o historię konta, żeby było widać, skąd pochodzą konkretne wpływy. Po przesłaniu wyciągów z oznaczonymi przelewami z ZUS wszystko szybko się wyjaśniło. Dobrze też od razu poinformować syndyka, że na konto regularnie wpływają pieniądze na dzieci. Samo pomieszanie środków na jednym rachunku nie sprawia, że 800+ nagle staje się częścią masy upadłości. Na przyszłość założyłam osobne konto do takich świadczeń, bo dzięki temu jest po prostu mniej zamieszania. Czy syndyk już poprosił Cię o wyciągi z rachunku?