Czy spłata długu bezpośrednio wierzycielowi zatrzyma egzekucję komorniczą?

P
PiotrKowal
· 2026-10-10 19:01
Prowadzę jednoosobową firmę transportową i komornik wszczął wobec mnie egzekucję należności w wysokości około 84 tys. zł. Zajęty został rachunek firmowy oraz wierzytelności od dwóch stałych kontrahentów, przez co mam problem z bieżącymi płatnościami za paliwo i leasingi. Po wszczęciu egzekucji uzgodniłem z wierzycielem kwotę do zapłaty i przelałem ją bezpośrednio na jego rachunek, wpisując w tytule numer sprawy. Wierzyciel potwierdził otrzymanie pieniędzy, ale od kilku dni nie złożył jeszcze u komornika wniosku o umorzenie postępowania. Komornik nadal utrzymuje zajęcia i nalicza koszty egzekucyjne. Czy sama spłata całej należności bezpośrednio wierzycielowi powinna zatrzymać dalszą egzekucję? Czy do zwolnienia rachunku i wierzytelności konieczne jest formalne cofnięcie wniosku egzekucyjnego przez wierzyciela?

Odpowiedzi (1)

K
Klaudia 2026-10-10 21:21
Sama wpłata bezpośrednio wierzycielowi nie zatrzyma automatycznie egzekucji — wierzyciel musi poinformować komornika o spłacie i cofnąć wniosek. Pamiętaj też, że mogą pozostać do zapłaty koszty komornicze.