PZU po obwieszczeniu: czy mogę otworzyć nowe konto firmowe w innym banku i przenieść rozliczenia?

S
Szymon
· 2026-02-19 14:56
Jesteśmy sp. z o.o. z branży budowlanej (wykończeniówka), dwa tygodnie temu zrobiliśmy obwieszczenie w PZU i działamy na bieżąco. Nasz dotychczasowy bank zaczął dopytywać o restrukturyzację i sygnalizuje, że może ograniczyć dostęp do bankowości elektronicznej oraz wymaga dodatkowych zgód przy przelewach. Rozważam otwarcie nowego rachunku firmowego w innym banku i przeniesienie tam wpływów od klientów, żeby spokojnie płacić pensje, ZUS i faktury za materiały (miesięcznie ok. 180–250 tys. zł obrotu). Mamy też kilka stałych zleceń, gdzie klienci płacą w split payment i zależy mi, żeby płatności nie wracały przez problem z rachunkiem. Czy w PZU po obwieszczeniu można założyć nowy rachunek, a potem poinformować kontrahentów o zmianie numeru konta bez ryzyka, że ktoś to zakwestionuje? Czy do samego otwarcia konta albo przeniesienia środków między bankami potrzebna jest zgoda nadzorcy układu albo jakieś formalne kroki w dokumentach PZU? Jeśli to ma znaczenie, mamy też kredyt w rachunku w starym banku, ale jest niewykorzystany i nie planuję zwiększać finansowania.

Odpowiedzi (11)

K
Krzys 2026-02-19 15:24
Macie już otwarte postępowanie restrukturyzacyjne po obwieszczeniu i nadzorcę układu, czy tylko samo obwieszczenie i działacie bez formalnego postępowania? Ten obecny bank mówi wprost o blokadach/limitach, czy raczej „dmucha na zimne” i prosi o dokumenty—i czy macie jakieś zajęcia/komornika na rachunku?
K
Krawiec 2026-02-19 19:48
Odpowiedź do Krzys
Macie już otwarte postępowanie restrukturyzacyjne po obwieszczeniu i nadzorcę układu, czy tylko samo obwieszczenie i działacie bez formalnego postępowania? Ten
Krzys, też się nad tym zatrzymałem: po obwieszczeniu macie już formalnie otwarte postępowanie i wyznaczonego nadzorcę układu, czy na razie tylko samo obwieszczenie i jedziecie „operacyjnie” bez dalszych kroków? I jak to wygląda od strony banku — padły konkretne komunikaty o blokadach/limitach albo dodatkowych autoryzacjach, czy raczej standardowe dopytywanie o dokumenty i status sprawy? No i czy w ogóle wchodzą w grę jakieś zajęcia/egzekucje na rachunku, czy to tylko reakcja banku na info o restrukturyzacji? Możesz doprecyzować, co dokładnie macie na piśmie od banku (mail/pismo czy tylko rozmowy)?
P
PrasaExpert 2026-02-20 10:33
Odpowiedź do Krawiec
Krzys, też się nad tym zatrzymałem: po obwieszczeniu macie już formalnie otwarte postępowanie i wyznaczonego nadzorcę układu, czy na razie tylko samo obwieszcze
Krawiec, u nas na razie było samo obwieszczenie i normalnie działamy „operacyjnie”, bez wyznaczonego nadzorcy i bez formalnych kroków dalej, a bank na ten moment tylko dopytuje i sugeruje możliwe ograniczenia (bez twardej blokady). Dali Wam coś na piśmie albo wskazali konkretne przelewy/limity, które chcą puszczać wyłącznie po dodatkowej zgodzie?
F
FarbaSpec 2026-02-19 17:11
Macie już otwarte postępowanie (układ/restrukturyzacja) czy tylko samo obwieszczenie i bieżące działanie bez formalnego układu? Nowy rachunek w innym banku da się zwykle otworzyć, tylko pytanie czy przy obwieszczeniu nie macie ograniczeń co do dysponowania środkami i czy nadzorca/zarządca musi to zaakceptować — macie wyznaczonego nadzorcę?
P
PloterPro 2026-02-19 18:25
U mnie po obwieszczeniu też stary bank zaczął kręcić (limity, „dodatkowe zgody”), więc otworzyłem konto w innym banku i stopniowo przeniosłem wpływy oraz płatności — dało się normalnie działać, tylko księgowość musiała ogarnąć zmianę rachunku na fakturach i u kontrahentów. Macie już w PZU wyznaczone, które rachunki idą „do obsługi” układu, czy działacie bez takiej listy?
M
Marcin 2026-02-27 08:20
Odpowiedź do PloterPro
U mnie po obwieszczeniu też stary bank zaczął kręcić (limity, „dodatkowe zgody”), więc otworzyłem konto w innym banku i stopniowo przeniosłem wpływy oraz płatno
Też mi się wydaje, że to, co opisujesz, jest do ogarnięcia — samo obwieszczenie nie blokuje przecież otwarcia rachunku w innym banku, a przeniesienie rozliczeń można zrobić etapami, żeby nie wywrócić płynności. U Was kluczowe będzie tylko, żeby księgowość miała spójnie ustawione nowe dane na fakturach, białą listę/VAT i żeby kontrahenci nie płacili na stary numer z przyzwyczajenia. Jeśli dotychczasowy bank zaczyna mówić o ograniczeniach e-bankowości i „zgodach”, to w praktyce robi się ryzyko operacyjne przy każdej wypłacie i płatności do podwykonawców. Macie już jakiegoś doradcę od restrukturyzacji, który podpowie, czy są u Was jakieś zobowiązania umowne z bankiem (np. kredyt/limity), które mogą komplikować przenosiny?
M
MaszynaSzyje 2026-02-24 11:30
Samo obwieszczenie w PZU nie blokuje otwierania nowego rachunku w innym banku ani przeniesienia tam bieżących rozliczeń — to raczej kwestia warunków w banku i tego, co macie wpisane w układzie/planie (jeśli już jest) oraz w umowach z kontrahentami. Bank, z którym już pracujecie, może zaostrzać procedury “na wszelki wypadek”, ale to nie oznacza automatycznie, że nie możecie działać przez inny rachunek. Uważajcie tylko na to, żeby nie zrobić bałaganu z identyfikacją płatności (split payment, VAT, stałe zlecenia, zgłoszenia do US/ZUS), bo później trudniej to odkręcić. Macie w dokumentach restrukturyzacji wskazany konkretny rachunek do wpływów albo jakieś ograniczenia co do zmiany banku?
K
Klaudia 2026-02-28 11:29
Jeśli już działacie po obwieszczeniu i normalnie rozliczacie firmę, to samo otwarcie nowego rachunku w innym banku i przekierowanie wpływów od klientów brzmi jak coś, co da się technicznie ogarnąć bez wielkiej filozofii. Bardziej mnie ciekawi, czy macie teraz jakieś formalne ograniczenia co do dysponowania środkami (np. zgody nadzorcy/sądu) i czy obecny bank robi problemy „z automatu”, czy po konkretnej informacji od Was. No i czy chodzi tylko o wpływy i bieżące koszty, czy też macie kredyty/limity/garancje w tym banku, bo wtedy potrafią przykręcać śrubę. Macie ustanowionego nadzorcę układu i on coś mówił o zmianie banku/rachunków?
D
Darek 2026-03-01 07:28
Możecie otworzyć rachunek firmowy w innym banku i kierować tam nowe wpływy, samo obwieszczenie w PZU tego nie blokuje, ale banki i tak robią własny compliance i mogą pytać o dokumenty oraz wprowadzać limity/akceptacje przelewów. Macie już formalnie otwarte postępowanie restrukturyzacyjne (układ) czy to było tylko obwieszczenie o ustaleniu dnia układowego?
T
TechNadruk 2026-03-01 08:39
Możesz otworzyć nowy rachunek w innym banku i przekierować tam wpływy od klientów, tylko pamiętaj, żeby od razu ogarnąć aktualizację danych do faktur/umów oraz zgłoszenia do US/ZUS i kontrahentów, żeby przelewy nie odbijały. To obwieszczenie obejmuje też obecne i przyszłe rachunki, czy macie w nim wskazane konkretne konta?