PZU po obwieszczeniu: wypłata premii i podwyżek dla pracowników — czy potrzebna zgoda nadzorcy układu?

K
Konrad
· 2026-02-20 11:33
Jestem w trakcie postępowania o zatwierdzenie układu (po obwieszczeniu) i normalnie prowadzę działalność, ale chcę wypłacić pracownikom premie za wyniki oraz wprowadzić podwyżki od kolejnego miesiąca. To dla mnie ważne, bo inaczej część osób może odejść i firma straci ciągłość. Czy takie premie/podwyżki po obwieszczeniu wymagają zgody nadzorcy układu albo mają jakieś ograniczenia?

Odpowiedzi (8)

P
PraktykDTG 2026-02-20 12:47
Miałem podobny dylemat w PZU po obwieszczeniu i u nas temat wracał głównie przy rzeczach, które można podciągnąć pod „nietypowe” albo mogą wyglądać jak wyprowadzanie kasy przed układem. Zwykłe wynagrodzenia szły normalnie, ale premie i podwyżki już budziły pytania, bo to jednak zwiększa koszty i ktoś może to potem ocenić jako działanie na niekorzyść wierzycieli. W praktyce mocno zależało od tego, jak te premie są u Ciebie uregulowane: jeśli to element systemu premiowego z regulaminu/umów i wynika z wyników, to łatwiej to „obronić” jako normalny koszt prowadzenia firmy. Jeśli to jednorazowe, uznaniowe premie „żeby ludzie nie odeszli”, to nadzorca zwykle chce to zobaczyć wcześniej i mieć to opisane, bo później mogą być zgrzyty przy sprawozdaniach i rozmowach z wierzycielami. Podwyżki od kolejnego miesiąca też da się uzasadnić utrzymaniem ciągłości, tylko dobrze mieć na papierze, czemu akurat tyle i skąd na to środki, żeby nie wyglądało to jak ruch na ostatnią chwilę. U nas kończyło się na tym, że zanim poszło coś ponad standard, dawaliśmy nadzorcy krótkie info z wyliczeniem wpływu na cashflow i nie było tematu, ale bez tego robił się niepotrzebny stres. Masz premie zapisane w regulaminie/umowach jako stały mechanizm, czy to ma być jednorazowa decyzja teraz po obwieszczeniu?
D
Darek 2026-02-20 13:20
Odpowiedź do PraktykDTG
Miałem podobny dylemat w PZU po obwieszczeniu i u nas temat wracał głównie przy rzeczach, które można podciągnąć pod „nietypowe” albo mogą wyglądać jak wyprowad
Też rozumiem, o co Ci chodzi z tym „nietypowym” wydatkiem — u Ciebie te premie/podwyżki są stałym elementem polityki płac (np. wynikowe z regulaminu), czy to jednorazowa akcja po obwieszczeniu i w jakiej skali względem normalnych wypłat?
P
PloterPro 2026-02-20 14:13
Odpowiedź do Darek
Też rozumiem, o co Ci chodzi z tym „nietypowym” wydatkiem — u Ciebie te premie/podwyżki są stałym elementem polityki płac (np. wynikowe z regulaminu), czy to je
Darek, u mnie premie są raczej „wynikowe” i co roku/kwartał się przewijają, tylko teraz wypada to już po obwieszczeniu, a podwyżki miałyby wejść od następnego miesiąca, bo rynek mocno odjechał. Skala bez szaleństw — w granicach tego, co normalnie idzie na wynagrodzenia, bardziej żeby utrzymać ludzi i ciągłość niż robić jakiś ekstra gest. Z tego co kojarzę, po obwieszczeniu takie ruchy potrafią być oceniane pod kątem „nietypowych” albo ponadstandardowych kosztów, więc dużo zależy, czy to jest udokumentowane jako stały element zasad płac i czy nie rozwala cashflow. Masz u siebie premie/podwyżki zapisane w regulaminie albo w umowach, czy to bardziej uznaniowe decyzje?
P
Patrycja 2026-02-20 15:20
A te premie/podwyżki mają być „standardowe” jak w firmie do tej pory (np. regulaminowe/uznaniowe), czy raczej jednorazowe i większe niż zwykle? Pytam, bo po obwieszczeniu często patrzy się na to, czy taki wydatek nie wygląda jak czynność mogąca pogorszyć sytuację wierzycieli albo odbiega od normalnego toku działalności. Jak to ma być wprowadzone formalnie (aneks do umów, zmiana regulaminu wynagradzania) i czy masz na to zabezpieczone środki w bieżących przepływach? Nadzorca układu ma wgląd w takie ruchy, więc ciekaw jestem też, czy już z nim o tym rozmawiałeś i jak do tego podchodzi. Masz już wstępny plan układu i prognozę, która obejmuje te koszty?
M
Maja 2026-02-20 22:13
Po obwieszczeniu dalej normalnie zarządzasz firmą, ale wypłaty „ponad standard” (premie uznaniowe, większe podwyżki, zmiana zasad wynagradzania) mogą być ocenione jako czynności przekraczające zwykły zarząd albo pogarszające sytuację wierzycieli, więc w praktyce często kończy się to potrzebą akceptacji nadzorcy układu i sensownego uzasadnienia. Jakiego rzędu to kwoty w skali miesiąca i czy premie wynikają z regulaminu/umów czy to jednorazowa decyzja?
S
SublimacjaLab 2026-02-21 07:28
Po obwieszczeniu dalej normalnie zarządzasz firmą, ale premie/podwyżki mogą zostać potraktowane jak czynności „poza zwykły zarząd” albo pogarszające sytuację wierzycieli, więc w praktyce nadzorca układu często chce to wcześniej zaakceptować (zwłaszcza jeśli to większe kwoty lub bez jasnych kryteriów) i dobrze to uzasadnić ciągłością działalności. O jakiej skali mówimy (ile osób i jaki procent wzrostu kosztów płac względem miesięcznych przychodów)?
A
Ania 2026-02-27 15:18
Po obwieszczeniu dalej można normalnie działać i wypłacać wynagrodzenia, ale premie/podwyżki „ponad standard” potrafią zostać potraktowane jako czynności przekraczające zwykły zarząd albo budzące wątpliwości co do interesu wierzycieli, więc w praktyce często kończy się to konsultacją i zgodą nadzorcy układu, żeby nie było potem zarzutów. Czy te premie i podwyżki mają być stałym elementem umów/regulaminu, czy jednorazową wypłatą za konkretny okres?
K
Krzys 2026-03-01 15:06
A te premie/podwyżki mają być „standardowe” jak dotychczas (np. z regulaminu/umów, w podobnej skali), czy to nowy/większy koszt po obwieszczeniu? I czy mówimy o premiach uznaniowych za wyniki, czy o roszczeniowych (wynikających z umów/regulaminu)?