Dopłaty bezpośrednie ARiMR po obwieszczeniu restrukturyzacji gospodarstwa – czy wypłata przyjdzie normalnie na konto?
D
DlugiDoUkladu
Jestem po obwieszczeniu restrukturyzacji gospodarstwa rolnego i czekam na wypłatę dopłat bezpośrednich z ARiMR za bieżący rok. Konto mam to samo co wcześniej i z tych środków zwykle opłacam paliwo, pasze i inne koszty sezonowe. Czy ARiMR może wstrzymać wypłatę albo czy takie dopłaty podlegają jakimś ograniczeniom w trakcie postępowania?
Odpowiedzi (7)
J
Julka
2026-02-20 16:09
Z tego co kojarzę, sama restrukturyzacja gospodarstwa nie blokuje automatycznie dopłat bezpośrednich z ARiMR, jeśli wniosek jest poprawny i nie ma dodatkowej kontroli albo wyjaśnień, a konto się nie zmieniło. Masz może jakieś pismo o zajęciu/ograniczeniu rachunku albo informację, że sprawa jest w toku i ktoś wstrzymał wypłatę?
P
PrasaExpert
2026-02-20 16:51
U mnie po restrukturyzacji gospodarstwa dopłaty bezpośrednie przyszły normalnie na to samo konto, ARiMR niczego nie blokowała z automatu tylko dlatego, że było postępowanie. Z tego co pamiętam, problemy pojawiały się raczej wtedy, gdy były jakieś niejasności w danych (np. zmiana numeru konta, brak zgodności w dokumentach) albo kontrola i wtedy termin się po prostu przesuwał. Sam fakt restrukturyzacji nie zrobił mi „ograniczeń” na dopłatach, pieniądze poszły jak zwykle i normalnie je wydawałem na bieżące koszty. Masz już w ARiMR potwierdzone, że numer konta i dane beneficjenta są identyczne jak przed obwieszczeniem?
F
FarbaSpec
2026-02-20 22:39
Odpowiedź do PrasaExpert
U mnie po restrukturyzacji gospodarstwa dopłaty bezpośrednie przyszły normalnie na to samo konto, ARiMR niczego nie blokowała z automatu tylko dlatego, że było
Też mam podobne doświadczenie jak PrasaExpert – samo postępowanie restrukturyzacyjne nie spowodowało u mnie żadnej automatycznej blokady i dopłaty weszły na to samo konto co wcześniej. Najwięcej zamieszania robiły raczej „papierowe” rzeczy: rozjazd w danych, jakieś braki w aktualizacji numeru rachunku albo statusu gospodarstwa i wtedy ARiMR dopytywała zamiast wypłacić od ręki. Jeśli konto się nie zmieniło i wszystko w eWniosku/IRZ się zgadza, to zwykle idzie normalnym trybem, najwyżej z opóźnieniem jak trafi na weryfikację. Masz już jakieś pismo z ARiMR o wyjaśnieniach albo status wypłaty w systemie się zmienił?
K
Kamil
2026-03-01 10:25
Odpowiedź do PrasaExpert
U mnie po restrukturyzacji gospodarstwa dopłaty bezpośrednie przyszły normalnie na to samo konto, ARiMR niczego nie blokowała z automatu tylko dlatego, że było
Też słyszałem podobnie jak pisze PrasaExpert — sama restrukturyzacja zwykle nie blokuje dopłat, jeśli numer konta i dane w ARiMR się zgadzają, a ewentualne wstrzymania wynikają raczej z wyjaśnień/rozbieżności w dokumentach niż z samego postępowania. Miałeś w międzyczasie jakąś zmianę w ewidencji producentów albo w zgłoszeniach do wniosku (dzierżawy, działki, zwierzęta)?
G
GrafikPrasowy
2026-02-21 10:05
U mnie po restrukturyzacji wypłata dopłat przyszła normalnie na to samo konto, bez żadnych „blokad” tylko dlatego, że było postępowanie. ARiMR bardziej patrzy, czy wniosek i kontrola się zgadzają (hektary, zwierzęta, zobowiązania), a nie na to, że gospodarstwo jest w trakcie zmian, więc jak nie ma jakichś niejasności w papierach, to zwykle idzie jak co roku. Słyszałem natomiast o wstrzymaniach, ale raczej przy wyjaśnieniach po kontroli albo jak są rozbieżności w danych, a nie z automatu za restrukturyzację. Masz już jakieś pismo z ARiMR o „wyjaśnieniach” albo zapowiedź kontroli w tej kampanii?
P
Pawel
2026-02-24 20:32
Zwykle sama restrukturyzacja gospodarstwa nie blokuje automatycznie dopłat bezpośrednich, jeśli wniosek przeszedł normalną weryfikację i konto jest prawidłowe. ARiMR może wstrzymać wypłatę raczej wtedy, gdy pojawią się niejasności w danych beneficjenta, zgłoszonych działkach albo jest zajęcie/egzekucja na rachunku – wtedy pieniądze mogą nie trafić „tak jak zawsze”. W postępowaniu restrukturyzacyjnym kluczowe bywa to, czy dopłaty wchodzą do masy i czy nadzorca/sąd nie wprowadził ograniczeń w dysponowaniu wpływami, ale to już zależy od Twoich warunków postępowania, a nie od samej ARiMR. Masz ustanowionego nadzorcę/zarządcę i czy rachunek jest „zwykły”, czy wskazany do obsługi restrukturyzacji?
I
Igor
2026-03-04 22:03
Zwykle samo obwieszczenie restrukturyzacji nie blokuje dopłat bezpośrednich, jeśli wniosek jest poprawny i nie ma kontroli albo innych niejasności po stronie ARiMR, a wypłata idzie na podany numer konta jak dotychczas. Masz już jakieś pismo z ARiMR w tej sprawie (np. o wyjaśnieniach albo wstrzymaniu płatności)?