Art. 841 k.p.c. (zwolnienie spod egzekucji) — czy pozew osoby trzeciej zatrzyma licytację zajętego auta?

O
Ola
· 2026-02-20 15:57
Komornik prowadzi egzekucję przeciwko mojemu byłemu partnerowi i zajął samochód, który jest zarejestrowany na mnie. Mieszkamy pod tym samym adresem, ale prowadzę własną jednoosobową działalność w branży cateringowej i auto jest mi potrzebne do dostaw. Dług dotyczy jego starej sprawy z 2022 r., a z pisma od komornika wynika kwota ok. 38 tys. zł plus koszty. Pokazałam dowód rejestracyjny i fakturę zakupu na moje dane, a mimo to auto zostało wpisane do protokołu zajęcia i wyznaczono termin licytacji za niecały miesiąc. Czy w takiej sytuacji złożenie pozwu osoby trzeciej o zwolnienie spod egzekucji (art. 841 k.p.c.) powoduje, że egzekucja z tego auta zostanie wstrzymana do czasu rozstrzygnięcia? Jeśli nie działa to automatycznie, to jak wygląda w praktyce kwestia „zatrzymania” licytacji, gdy termin jest już wyznaczony? Chciałabym zrozumieć, czy jest realna szansa, żeby komornik przestał wykonywać czynności wobec mojego samochodu, zanim sąd zdąży cokolwiek rozpoznać. Pozdrawiam, Ola.

Odpowiedzi (15)

S
Serwisant 2026-02-20 16:37
Sam pozew z art. 841 k.p.c. nie zatrzymuje automatycznie licytacji, dopiero sąd może ją wstrzymać, jeśli złożysz wniosek o zabezpieczenie i go uwzględni. Masz jakiś dokument potwierdzający, że auto kupiłaś za swoje (np. przelew z konta, umowa, faktura na Ciebie z datą sprzed 2022)?
H
HaftStudio 2026-02-20 17:49
Odpowiedź do Serwisant
Sam pozew z art. 841 k.p.c. nie zatrzymuje automatycznie licytacji, dopiero sąd może ją wstrzymać, jeśli złożysz wniosek o zabezpieczenie i go uwzględni. Masz j
Też tak to rozumiem: sam pozew o zwolnienie spod egzekucji nie wstrzymuje licytacji z automatu, dopiero jeśli sąd przychyli się do wniosku o zabezpieczenie. Dokumenty mam na siebie (dowód rejestracyjny i faktura), a dodatkowo jestem w stanie pokazać płatność z mojego konta, bo auto jest mi realnie potrzebne do pracy w cateringu. To, że mieszkamy pod jednym adresem, chyba tylko utrudnia sprawę „na papierze”, ale nie zmienia tego, kto jest właścicielem. Wiesz może, czy komornik wyznaczył już konkretny termin licytacji?
P
PloterPro 2026-02-20 21:56
Odpowiedź do HaftStudio
Też tak to rozumiem: sam pozew o zwolnienie spod egzekucji nie wstrzymuje licytacji z automatu, dopiero jeśli sąd przychyli się do wniosku o zabezpieczenie. Dok
Też mam takie rozeznanie: sam pozew z art. 841 k.p.c. nie blokuje licytacji „z automatu”, dopiero postanowienie o zabezpieczeniu może to realnie przyhamować. Skoro masz na siebie dowód rejestracyjny, fakturę i jeszcze potwierdzenie przelewu z Twojego konta, to wygląda to sensownie jako materiał na własność i to, że auto nie jest jego. Przy wspólnym adresie komornicy często idą „po rzeczach z miejsca”, więc im więcej papierów i śladów płatności po Twojej stronie, tym lepiej to wygląda w sądzie. Komornik już wyznaczył termin licytacji albo opisu i oszacowania?
P
Patrycja 2026-03-01 22:42
Odpowiedź do PloterPro
Też mam takie rozeznanie: sam pozew z art. 841 k.p.c. nie blokuje licytacji „z automatu”, dopiero postanowienie o zabezpieczeniu może to realnie przyhamować. Sk
Dokładnie, samo wniesienie pozwu przez osobę trzecią zwykle nie wstrzymuje sprzedaży auta „z marszu” i bez zabezpieczenia komornik potrafi iść dalej z czynnościami. Z tego co piszesz, papierowo wygląda to mocno: rejestracja na Ciebie, faktura i najlepiej jeszcze ślad płatności z Twojego konta, więc jest się o co oprzeć. To, że mieszkacie pod jednym adresem, często komplikuje sprawę w oczach komornika, bo zakłada domyślnie, że rzeczy w mieszkaniu są dłużnika, ale przy aucie własność da się wykazać bardziej „twardo”. Dodatkowo fakt, że samochód jest narzędziem do działalności, może pomóc w argumentacji przy zabezpieczeniu, bo sprzedaż realnie Cię blokuje w pracy. Uważaj tylko na terminy z art. 841, bo tam łatwo przegapić moment liczenia od dnia, kiedy dowiedziałaś się o zajęciu. Jeśli komornik ma już wyznaczony termin licytacji, to czasem liczą się dni, a nie tygodnie. Masz już podaną konkretną datę licytacji w obwieszczeniu albo w piśmie od komornika?
D
Drukarniarz 2026-02-20 17:56
Sam pozew z art. 841 k.p.c. nie zatrzymuje automatycznie licytacji auta, więc komornik może iść dalej, dopóki sąd nie wyda postanowienia o zabezpieczeniu. Jeśli masz dowody, że samochód jest Twoją własnością (faktura/umowa, przelewy, ubezpieczenie, kto faktycznie z niego korzysta w firmie), to w pozwie można od razu zawnioskować o wstrzymanie czynności co do tego auta do czasu rozstrzygnięcia. To, że mieszkacie pod tym samym adresem, często komornikom “wystarcza” do zajęcia, ale dla sądu kluczowe jest, czy rzecz realnie należy do dłużnika, a nie gdzie stoi. Masz już wyznaczony termin licytacji albo choć oszacowanie i obwieszczenie?
T
TestKolorow 2026-02-20 18:14
Sam pozew z art. 841 k.p.c. zwykle nie wstrzymuje automatycznie licytacji, jeśli ma być „stop” na szybko, to w grę wchodzi jeszcze wniosek o zabezpieczenie (wstrzymanie sprzedaży) rozpoznawany przez sąd. Masz już wyznaczony termin licytacji albo informację, na jakim etapie jest sprawa u komornika?
S
SublimacjaLab 2026-02-20 18:30
Odpowiedź do TestKolorow
Sam pozew z art. 841 k.p.c. zwykle nie wstrzymuje automatycznie licytacji, jeśli ma być „stop” na szybko, to w grę wchodzi jeszcze wniosek o zabezpieczenie (wst
Tak, samo wniesienie pozwu zwykle nie zatrzymuje licytacji, więc jeśli sprawa jest pilna, kluczowy jest jednoczesny wniosek o zabezpieczenie, żeby sąd mógł wstrzymać sprzedaż auta do czasu rozstrzygnięcia. Masz już pismo z terminem licytacji albo informację od komornika, na kiedy planowana jest sprzedaż?
T
TechNadruk 2026-02-20 21:48
Odpowiedź do SublimacjaLab
Tak, samo wniesienie pozwu zwykle nie zatrzymuje licytacji, więc jeśli sprawa jest pilna, kluczowy jest jednoczesny wniosek o zabezpieczenie, żeby sąd mógł wstr
Też mam takie rozumienie: sam pozew z art. 841 k.p.c. zwykle nie blokuje sprzedaży, dopiero postanowienie o zabezpieczeniu może wstrzymać licytację, więc bez tego komornik raczej idzie dalej. Masz już wyznaczony konkretny termin licytacji albo chociaż informację, na kiedy planują wystawienie auta?
G
GrafikPrasowy 2026-02-20 22:25
Sam dowód rejestracyjny zwykle nie zamyka tematu, bo to nie zawsze jest „twardy” dowód własności, a komornik często przy wspólnym adresie zakłada, że rzeczy są dłużnika. Pozew z art. 841 k.p.c. to jest droga, żeby wykazać, że auto jest Twoje, ale złożenie pozwu samo z siebie nie musi automatycznie wstrzymać licytacji — do tego zazwyczaj potrzebne jest jeszcze zabezpieczenie/wniosek o wstrzymanie. Jeśli masz fakturę na siebie i realnie to Ty korzystasz z auta w działalności, to to już brzmi sensowniej niż sama rejestracja, tylko kluczowe są dokumenty i daty. Masz fakturę wystawioną na Ciebie i z jakiej dokładnie daty (przed 2022 czy później)?
I
Igor 2026-02-20 22:30
Sam dowód rejestracyjny i faktura to dobry start, ale przy zajęciu komornik zwykle patrzy na to, kto faktycznie włada autem, więc wspólny adres potrafi komplikować sprawę. Pozew z art. 841 k.p.c. (zwolnienie spod egzekucji) co do zasady nie wstrzymuje automatycznie licytacji – trzeba osobno zawnioskować do sądu o zabezpieczenie, żeby egzekucję w tym zakresie „zamrozić” do czasu rozpoznania sprawy. Jeśli auto jest Ci potrzebne do działalności, to w praktyce liczy się szybka reakcja i pokazanie, że to Twój majątek i faktycznie służy Twojej pracy (umowy, ubezpieczenie, płatności, zlecenia, koszty eksploatacji). Masz już wyznaczony termin licytacji albo informację, kiedy komornik planuje sprzedaż?