Sprzeciw od nakazu zapłaty z EPU po wszczęciu egzekucji — czy komornik musi wstrzymać potrącenia?

I
Iwona
· 2026-02-21 16:04
Cześć, jestem Iwona i mam pytanie o wstrzymanie egzekucji, gdy sprawa była z EPU. Komornik już zajął mi rachunek i część wynagrodzenia, a dopiero teraz dowiedziałam się o nakazie zapłaty (wcześniej nie odebrałam korespondencji). Chcę złożyć sprzeciw od nakazu oraz wniosek o przywrócenie terminu, bo minęło już kilka tygodni od momentu, kiedy realnie się o tym dowiedziałam. Czy samo złożenie tych pism powoduje automatyczne wstrzymanie egzekucji, czy dopiero decyzja sądu? I czy do tego czasu komornik może dalej ściągać pieniądze z pensji i blokować konto?

Odpowiedzi (9)

A
Atryk 2026-02-21 18:30
Miałam podobnie – samo złożenie sprzeciwu i wniosku o przywrócenie terminu nie zatrzymało mi od razu potrąceń, komornik dalej ściągał, dopóki nie było papieru z sądu o wstrzymaniu. U mnie dopiero jak sąd wydał postanowienie o wstrzymaniu wykonania/egzekucji i komornik to dostał, to przestał potrącać i odblokował rachunek. W praktyce liczy się to, czy masz już decyzję z sądu, a nie sam fakt wysłania pism. Napisz, czy w sprzeciwie składasz też osobny wniosek o wstrzymanie egzekucji i czy komornik dostał cokolwiek z sądu?
K
Krawiec 2026-02-21 19:23
Odpowiedź do Atryk
Miałam podobnie – samo złożenie sprzeciwu i wniosku o przywrócenie terminu nie zatrzymało mi od razu potrąceń, komornik dalej ściągał, dopóki nie było papieru z
Dokładnie tak to zwykle wygląda jak piszesz — samo wysłanie sprzeciwu i wniosku o przywrócenie terminu nie robi automatycznie „pauzy” u komornika, bo on działa na podstawie tytułu, który ma w aktach. Potrącenia z pensji i blokada konta potrafią iść dalej, dopóki nie ma decyzji z sądu o wstrzymaniu wykonalności albo wstrzymaniu egzekucji i dopóki komornik nie dostanie tego na piśmie. W praktyce dużo zależy od tego, jak szybko sąd to rozpozna i czy od razu wyda postanowienie, a nie dopiero po jakimś czasie. W Twojej sytuacji kluczowe jest, żeby w piśmie do sądu (razem ze sprzeciwem i przywróceniem terminu) dopisać wprost wniosek o wstrzymanie wykonania/egzekucji do czasu rozpoznania sprawy, bo wtedy jest szansa na „papier”, na który komornik czeka. Równolegle można wysłać do komornika informację, że sprzeciw i wniosek poszły, ale bez postanowienia sądu on raczej nie przestanie sam z siebie. Jak już sąd wyda wstrzymanie, to dobrze dopilnować, żeby komornik to faktycznie dostał i podpiął do akt, bo czasem sama wysyłka z sądu idzie wolno. A kiedy realnie dowiedziałaś się o nakazie i czy masz jakieś potwierdzenie tej daty (np. pismo od komornika, historia zajęcia na koncie)?
M
Marcin 2026-02-21 18:34
Samo złożenie sprzeciwu od nakazu z EPU i wniosku o przywrócenie terminu zwykle nie zatrzymuje od razu egzekucji, więc komornik raczej nie wstrzyma potrąceń „z automatu”. Z tego co kojarzę, potrzebne jest jeszcze postanowienie sądu o wstrzymaniu wykonania albo zawieszeniu egzekucji, ewentualnie wniosek o zawieszenie do komornika z potwierdzeniem, że sprawa trafiła do sądu właściwego po sprzeciwie. U Ciebie kluczowe będzie też dobre opisanie, kiedy faktycznie dowiedziałaś się o nakazie i czemu korespondencja nie została odebrana. Masz już sygnaturę sprawy i wiesz, czy sprzeciw składasz w EPU razem z wnioskiem o wstrzymanie?
D
DTFPro 2026-02-22 08:46
Samo złożenie sprzeciwu i wniosku o przywrócenie terminu zazwyczaj nie wstrzymuje egzekucji, komornik dalej potrąca, dopóki sąd nie wyda postanowienia o wstrzymaniu albo wierzyciel nie cofnie/nie zawiesi egzekucji (czasem da się też złożyć wniosek o wstrzymanie przy tych pismach i równolegle pisać do komornika). Kiedy dokładnie dowiedziałaś się o nakazie (data) i czy komornik prowadzi egzekucję na podstawie klauzuli wykonalności z e-sądu?
T
TechNadruk 2026-02-26 14:58
Odpowiedź do DTFPro
Samo złożenie sprzeciwu i wniosku o przywrócenie terminu zazwyczaj nie wstrzymuje egzekucji, komornik dalej potrąca, dopóki sąd nie wyda postanowienia o wstrzym
DTFPro ma rację — samo wniesienie sprzeciwu i wniosku o przywrócenie terminu zwykle nie zatrzymuje potrąceń, komornik działa dalej, dopóki nie ma decyzji sądu o wstrzymaniu albo wierzyciel nie zgodzi się na zawieszenie/cofnięcie egzekucji (czasem da się to ująć od razu w pismach jako osobny wniosek). Wiesz, czy komornik prowadzi zajęcie z rachunku, z pensji, czy oba naraz i jaka jest sygnatura sprawy (EPU/sądu i komornicza)?
K
Kamil 2026-02-22 10:36
Samo złożenie sprzeciwu i wniosku o przywrócenie terminu zwykle nie zatrzymuje egzekucji “z automatu”, bo komornik działa na podstawie tytułu wykonawczego, dopóki sąd czegoś z tym nie zrobi. Żeby potrącenia i zajęcia stanęły, potrzebne jest postanowienie sądu o wstrzymaniu wykonania albo zawieszeniu egzekucji i dopiero wtedy komornik ma podstawę, żeby przerwać czynności. W praktyce składa się osobno wniosek o wstrzymanie wykonania nakazu/zawieszenie egzekucji (często razem z pismami do EPU), a do komornika wysyła się kopię z potwierdzeniem złożenia, żeby wiedział, że sprawa “idzie”. Jeśli sąd przywróci termin i przyjmie sprzeciw, nakaz traci moc i wtedy egzekucja nie ma na czym się opierać, tylko to też nie dzieje się w tej samej chwili. Przy zajęciu wynagrodzenia kadry zwykle potrącają do czasu, aż dostaną pismo o zawieszeniu/umorzeniu, więc czas ma tu znaczenie. Zobacz też, czy w aktach EPU jest prawidłowy adres do doręczeń, bo od tego często zależy, czy przywrócenie terminu przejdzie. Kiedy dokładnie (data) realnie dowiedziałaś się o nakazie i egzekucji?
A
Ania 2026-02-27 18:51
Samo złożenie sprzeciwu od nakazu z EPU i wniosku o przywrócenie terminu nie wstrzymuje automatycznie egzekucji, więc komornik zwykle dalej potrąca, dopóki nie dostanie podstawy do wstrzymania. W praktyce potrzebne jest postanowienie sądu (albo inna decyzja w sprawie) o wstrzymaniu wykonania/egzekucji, ewentualnie uchyleniu klauzuli, i dopiero wtedy komornik ma się do czego zastosować. Jak sąd przywróci termin i sprzeciw “wejdzie”, sprawa z EPU idzie dalej i często trafia do sądu właściwego, ale to też nie dzieje się z dnia na dzień. Masz już sygnaturę komorniczą i sygnaturę z EPU, żeby od razu dopiąć pisma i dopytać komornika, czy wpłynęło cokolwiek z sądu?
M
MaszynaSzyje 2026-03-03 07:22
Samo złożenie sprzeciwu z wnioskiem o przywrócenie terminu nie wstrzymuje automatycznie egzekucji, więc komornik zwykle dalej potrąca, dopóki sąd nie wyda postanowienia o wstrzymaniu (albo wierzyciel nie cofnie/nie zawiesi egzekucji). Złożyłaś już osobno wniosek do sądu o wstrzymanie wykonalności/egzekucji i podałaś komornikowi sygnaturę sprawy?
O
Olek 2026-03-07 08:21
Samo złożenie sprzeciwu i wniosku o przywrócenie terminu zwykle nie wstrzymuje automatycznie potrąceń — komornik działa dalej, dopóki sąd nie wyda postanowienia o wstrzymaniu/zawieszeniu albo wierzyciel nie cofnie egzekucji. Kiedy dokładnie dowiedziałaś się o nakazie (data) i czy w piśmie do sądu masz też wniosek o wstrzymanie egzekucji?