Restrukturyzacja gospodarstwa po obwieszczeniu a KRUS – co ze składkami i ubezpieczeniem rolniczym?

P
Piotr
· 2026-02-22 15:49
Jestem po obwieszczeniu o otwarciu restrukturyzacji gospodarstwa i mam zaległości w KRUS, ale chciałbym dalej opłacać bieżące składki. Boję się, że przez dług mogą mi wstrzymać ubezpieczenie albo zacząć egzekucję mimo postępowania. Czy po obwieszczeniu KRUS może zawiesić ubezpieczenie rolnicze albo dochodzić zaległych składek, i jak to wygląda w praktyce?

Odpowiedzi (7)

G
GrafikPrasowy 2026-02-22 18:44
U mnie po obwieszczeniu KRUS nie “wyłączył” ubezpieczenia tylko dlatego, że wisiały zaległości, o ile dalej byłem zgłoszony jako rolnik i opłacałem bieżące składki. Zaległe składki to osobna sprawa — KRUS dalej je widzi i potrafi wysyłać pisma, ale z egzekucją bywa tak, że temat się przyhamowuje, bo wchodzi ochrona związana z postępowaniem i zwykle wszystko idzie przez doradcę/nadzorcę. W praktyce najbardziej pilnowałem, żeby bieżące szły terminowo, bo to pomagało uniknąć zamieszania z ciągłością ubezpieczenia, a zaległości były “w tle” do ułożenia w ramach restrukturyzacji. Masz już potwierdzenie z KRUS, że bieżące składki przyjmują normalnie po obwieszczeniu?
H
HaftStudio 2026-02-22 20:13
Odpowiedź do GrafikPrasowy
U mnie po obwieszczeniu KRUS nie “wyłączył” ubezpieczenia tylko dlatego, że wisiały zaległości, o ile dalej byłem zgłoszony jako rolnik i opłacałem bieżące skła
Potwierdzam z mojej strony podobnie: po obwieszczeniu KRUS nie „ucina” ubezpieczenia tylko za stare zaległości, jeśli dalej jesteś zgłoszony jako rolnik i regularnie płacisz bieżące, ale pisma o długu potrafią dalej przychodzić, a z samą egzekucją zwykle temat się przyhamowuje w trakcie postępowania. Masz już doręczone jakieś wezwania albo tytuł wykonawczy z KRUS po obwieszczeniu?
I
Igor 2026-02-22 20:32
Po obwieszczeniu z tego co kojarzę KRUS nie powinien prowadzić normalnej egzekucji zaległości, ale bieżące składki dalej możesz opłacać i ubezpieczenie zwykle idzie normalnym trybem, o ile dalej spełniasz warunki do bycia w KRUS. Masz już potwierdzenie z KRUS, czy Twoje zaległości są ujęte w postępowaniu (i od kiedy dokładnie jest data obwieszczenia)?
P
PraktykDTG 2026-02-25 18:31
Po obwieszczeniu (dzień układowy) co do zasady nie da się prowadzić egzekucji z majątku na „stare” długi objęte układem, więc zaległe składki sprzed dnia układowego zwykle wpadają do układu jak inne wierzytelności. W praktyce KRUS częściej zgłasza wierzytelność do spisu niż odpala nową egzekucję, a już toczące się egzekucje na te stare należności mają być zawieszone. Bieżące składki po obwieszczeniu to inna bajka – one dalej powstają normalnie i nie są „zamrożone” samym obwieszczeniem. Tylko uważaj na jedną rzecz: przy zaległościach KRUS potrafi zaliczać wpłaty na najstarszy dług, więc nawet jak płacisz „za ten kwartał”, na koncie może wyjść, że bieżący okres dalej jest nieopłacony. Co do ubezpieczenia, z tego co kojarzę, sam dług nie wyłącza automatycznie z KRUS, bo podleganie wynika głównie z tego, czy spełniasz warunki (gospodarstwo, brak innego tytułu), ale przy ubezpieczeniach dobrowolnych bywa bardziej „zero-jedynkowo”. Jeśli przychodzą pisma o ustaniu/wyłączeniu, to częściej chodzi o kwestie warunków albo formalności, a nie o samą egzekucję zaległości w trakcie restrukturyzacji. Masz to w trybie PZU z obwieszczeniem w KRZ, czy to inne postępowanie (układowe/sanacyjne)?
Z
Znakowanie24 2026-03-02 15:08
Odpowiedź do PraktykDTG
Po obwieszczeniu (dzień układowy) co do zasady nie da się prowadzić egzekucji z majątku na „stare” długi objęte układem, więc zaległe składki sprzed dnia układo
Też mam podobne doświadczenie jak pisze PraktykDTG: po obwieszczeniu KRUS zazwyczaj traktuje zaległości sprzed dnia układowego jak „stary” dług i zamiast iść w egzekucję, po prostu zgłasza to do spisu wierzytelności. Bieżące składki po dniu układowym to druga sprawa — jak je opłacasz na czas, to z reguły ubezpieczenie dalej idzie normalnie i nikt go nie „wyłącza” tylko dlatego, że wisi stara zaległość. Największy problem w praktyce robi się wtedy, gdy zaczynają narastać już nowe, bieżące zaległości, bo tego postępowanie nie przykrywa tak jak starych długów. Masz już potwierdzone, jaką datę przyjęli jako dzień układowy i czy KRUS zgłosił wierzytelność do spisu?
T
TechNadruk 2026-03-03 07:21
A masz już jakieś pismo z KRUS po obwieszczeniu (wezwanie do zapłaty, informacja o wyłączeniu z ubezpieczenia albo o wszczęciu egzekucji), czy na razie tylko Twoje obawy? Pytam, bo w praktyce często da się normalnie opłacać bieżące składki, a zaległości „wiszą” osobno i dopiero przy egzekucji robi się nerwowo. Jak rozumiem, ubezpieczenie zwykle leci od spełniania warunków (posiadanie gospodarstwa itd.), a nie od tego, czy masz akurat dług, ale KRUS potrafi równolegle wysyłać upomnienia. Jaką masz dokładnie restrukturyzację (uproszczoną z obwieszczeniem, czy inną) i od kiedy jest obwieszczenie?
K
Kolorysta 2026-03-05 10:35
Po obwieszczeniu co do zasady wstrzymują się indywidualne egzekucje na „stare” długi, więc KRUS nie powinien nagle prowadzić komornika za zaległości sprzed otwarcia postępowania, tylko zgłosić je do restrukturyzacji. Z ubezpieczeniem zwykle jest tak, że ono nie znika automatycznie przez sam fakt zaległości, ale bieżące składki i tak lecą dalej i ich nieopłacanie może już robić problemy niezależnie od restrukturyzacji. W praktyce KRUS często rozdziela to na „zaległe do postępowania” i „bieżące do opłacania”, tylko czasem trzeba to na spokojnie wyjaśnić w placówce, żeby nie było automatycznych wezwań. Masz zaległości tylko w składkach, czy też była jakaś decyzja o ustaniu/wyłączeniu z ubezpieczenia z innego powodu?