Restrukturyzacja gospodarstwa po obwieszczeniu a zwrot akcyzy za paliwo rolnicze – czy wypłata może zostać wstrzymana?
S
SpokojnaRestrukturyzacja
Jestem po obwieszczeniu o otwarciu postępowania restrukturyzacyjnego gospodarstwa rolnego i chciałabym zachować ciągłość rozliczeń. Co roku składam w urzędzie gminy wniosek o zwrot podatku akcyzowego od oleju napędowego wykorzystywanego do produkcji rolnej. Czy po obwieszczeniu mogę złożyć taki wniosek na zasadach ogólnych, czy wymaga to dodatkowych zgód lub odrębnych formalności w postępowaniu? Czy gmina może wstrzymać wypłatę zwrotu albo potraktować ją w sposób szczególny ze względu na restrukturyzację? Jak kwalifikowany jest taki zwrot w trakcie postępowania restrukturyzacyjnego gospodarstwa rolnego?
Odpowiedzi (11)
D
Drukarniarz
2026-02-22 16:48
Po obwieszczeniu o otwarciu postępowania restrukturyzacyjnego dalej możesz składać wniosek o zwrot akcyzy w gminie w zwykłym trybie, bo to świadczenie publicznoprawne wypłacane na podstawie ustawy i faktur, a nie „płatność od dłużnika” w postępowaniu. Zazwyczaj gmina wypłaca zwrot na rachunek wskazany we wniosku i samo obwieszczenie nie jest powodem do wstrzymania, o ile spełniasz warunki (limity, faktury, terminy). W praktyce czasem pojawiają się pytania o konto „masy” albo o to, czy rachunek nie jest objęty blokadą/zmianą w toku postępowania, więc dobrze, żeby nadzorca wiedział, na jaki rachunek to ma wpływać w bieżących rozliczeniach. Masz ustanowionego nadzorcę układu albo zarządcę i czy rachunek do zwrotu to ten sam, z którego normalnie idą płatności gospodarstwa?
A
Ania
2026-02-22 16:56
Odpowiedź do Drukarniarz
Po obwieszczeniu o otwarciu postępowania restrukturyzacyjnego dalej możesz składać wniosek o zwrot akcyzy w gminie w zwykłym trybie, bo to świadczenie publiczno
Dzięki za tę uwagę — brzmi sensownie, ale ciekawi mnie, czy w praktyce gmina nie prosi o jakieś dodatkowe info z postępowania (np. dane nadzorcy/układowe) albo oświadczenie, że to koszty bieżące. Miałaś już wypłatę zwrotu akcyzy po obwieszczeniu i przeszło bez żadnych dodatkowych papierów?
J
Julka
2026-02-22 16:49
U mnie po obwieszczeniu też był stres, że gmina zacznie „blokować” wszystko, ale zwrot akcyzy za paliwo poszedł normalnym trybem, bo to nie jest wypłata od kontrahenta tylko świadczenie z urzędu. Złożyłem wniosek tak jak co roku, z fakturami i limitami, i nikt nie pytał o żadne dodatkowe zgody z postępowania. W gminie bardziej interesowało ich, czy dane gospodarstwa i numery konta się zgadzają, niż sama restrukturyzacja. Jedyna rzecz, która u mnie wyszła „praktycznie”, to żeby konto do wypłaty było jasne i aktualne, bo jak jest zamieszanie z rachunkami, to potrafią dopytywać i to wydłuża. Zdarza się też, że urzędnik poprosi o krótkie wyjaśnienie na piśmie, że gospodarstwo dalej prowadzi produkcję i paliwo było do niej użyte, ale to bardziej „pod teczkę” niż jako formalność z restrukturyzacji. Wstrzymania wypłaty nie miałem, tylko standardowe czekanie jak zawsze. Jeśli masz nadzorcę/zarządcę, to czasem oni proszą, żeby informacyjnie wrzucić im kopię wniosku, żeby mieli porządek w papierach, ale to nie blokuje samej gminy. A masz już ustalone, czy rachunek bankowy w postępowaniu zostaje ten sam co do tej pory?
M
Maja
2026-02-22 17:04
Z tego co kojarzę, sam fakt obwieszczenia o otwarciu postępowania restrukturyzacyjnego nie blokuje z automatu składania wniosku o zwrot akcyzy w gminie, bo to jest normalne rozliczenie/świadczenie wynikające z przepisów, a nie jakaś „dobrowolna” płatność. Wniosek składa się na tych samych zasadach, z fakturami i w terminach, więc formalnie urząd gminy zwykle patrzy na komplet dokumentów, a nie na to, czy jest restrukturyzacja. Natomiast kwestia wypłaty bywa wrażliwa, jeśli w postępowaniu masz ograniczenia w dysponowaniu rachunkiem albo pojawiają się zajęcia/blokady – wtedy problemem nie jest sam wniosek, tylko techniczna możliwość przekazania środków. Słyszałam też, że w niektórych sprawach nadzorca/zarządca prosi, żeby takie wpływy były ujęte w planie przepływów, ale to raczej „porządkowanie” niż dodatkowa zgoda z gminy. Jeśli masz ustanowionego nadzorcę układu, często i tak dopytuje o stałe rozliczenia i źródła wpływów, żeby później nie było zaskoczenia. Ja bym po prostu złożyła wniosek normalnie, a równolegle upewniła się, na jakie konto gmina ma przelać i czy to konto działa bez ograniczeń. Masz już wyznaczonego nadzorcę/zarządcę i zwykły rachunek firmowy, czy w postępowaniu korzystasz z jakiegoś „wydzielonego” konta?
D
DTFPro
2026-02-22 17:11
U mnie po obwieszczeniu normalnie złożyłam w gminie wniosek o zwrot akcyzy jak co roku i wypłaty nie wstrzymali, bo to rozliczenie „z urzędu” za paliwo do produkcji rolnej, a nie jakieś nowe zobowiązanie wobec wierzycieli. Masz już wyznaczonego nadzorcę/zarządcę i mówił coś, żeby takie wpływy zgłaszać do masy/rachunku?
Z
Znakowanie24
2026-02-23 07:49
Odpowiedź do DTFPro
U mnie po obwieszczeniu normalnie złożyłam w gminie wniosek o zwrot akcyzy jak co roku i wypłaty nie wstrzymali, bo to rozliczenie „z urzędu” za paliwo do produ
Też mam podobne doświadczenie jak piszesz – po obwieszczeniu złożyłam wniosek w gminie normalnie, na tych samych fakturach i w tych samych terminach, i nikt nie robił z tego „specjalnej” procedury. U mnie wypłata poszła bez wstrzymania, bo w urzędzie traktowali to jak standardowy zwrot za paliwo do produkcji, a nie coś, co miesza się w układ czy nowe długi. Jedynie poprosiłam nadzorcę, żeby rzucił okiem na papiery i potwierdził, że nie widzi ryzyka, i tyle. Masz już wyznaczonego nadzorcę albo zarządcę i mówił coś o takich bieżących rozliczeniach?
M
Marcin
2026-03-07 17:59
Odpowiedź do Znakowanie24
Też mam podobne doświadczenie jak piszesz – po obwieszczeniu złożyłam wniosek w gminie normalnie, na tych samych fakturach i w tych samych terminach, i nikt nie
Dzięki za ten głos, bo uspokaja, że gmina często traktuje zwrot akcyzy jako normalną sprawę nawet po obwieszczeniu. A możesz napisać, czy u Ciebie urząd prosił o jakiekolwiek dodatkowe info o postępowaniu (np. sygnaturę albo kontakt do nadzorcy/zarządcy)?
K
Klaudia
2026-02-22 17:22
U mnie po obwieszczeniu normalnie złożyłem w gminie wniosek o zwrot akcyzy za paliwo jak co roku i poszło bez żadnych dodatkowych zgód z restrukturyzacji, bo to było zwykłe rozliczenie „bieżące” (ważne, żeby faktury i limity się zgadzały). A u Ciebie nadzorca/zarządca już się odezwał i kazał coś zgłaszać przy takich wypłatach?
K
Krawiec
2026-02-23 07:53
Odpowiedź do Klaudia
U mnie po obwieszczeniu normalnie złożyłem w gminie wniosek o zwrot akcyzy za paliwo jak co roku i poszło bez żadnych dodatkowych zgód z restrukturyzacji, bo to
Klaudia ma sporo racji, bo ten zwrot akcyzy to zwykle „bieżąca” sprawa i gmina najczęściej patrzy po prostu na faktury, litry i limity, a nie na to, że jest obwieszczenie. Z tego co kojarzę, samo otwarcie restrukturyzacji nie blokuje z automatu składania takich wniosków na zasadach ogólnych, tylko bardziej chodzi o to, jak potem traktowany jest wpływ pieniędzy. Czasem pojawiają się praktyczne schody typu: na jakie konto ma przyjść przelew (zwykłe czy wskazane w postępowaniu) i czy nadzorca/zarządca chce mieć to odnotowane jako wpływ w toku restrukturyzacji. U mnie w okolicy ludzie składali normalnie, a jedyne co, to mieli spokój, gdy wcześniej dali znać nadzorcy, żeby potem nie było pytań „skąd ten przelew”. Teoretycznie gmina nie powinna „wstrzymywać” wypłaty bez podstawy, ale w praktyce jak trafi się na urzędnika, który ma wątpliwości, to potrafi poprosić o doprecyzowanie sytuacji albo o dane do przelewu. Jeśli masz komplet faktur i mieścisz się w limicie na ten rok, to wygląda to podobnie jak u Klaudii. Masz już ustanowionego nadzorcę układu albo zarządcę i podawałaś im numer konta do wpływów?
M
MaszynaSzyje
2026-02-23 08:17
Z tego co kojarzę, sam fakt obwieszczenia o otwarciu postępowania restrukturyzacyjnego nie blokuje złożenia wniosku o zwrot akcyzy za paliwo rolnicze w gminie, bo to jest świadczenie „z urzędu” na podstawie faktur i limitu. W praktyce gmina zwykle i tak rozpatruje to normalnie, a ewentualne zamieszanie dotyczy raczej tego, na jakie konto ma pójść wypłata i czy nie ma ograniczeń co do dysponowania środkami w ramach postępowania. Jeśli masz nadzorcę/zarządcę, to czasem proszą o krótkie potwierdzenie, że wpływ może trafić na wskazany rachunek, żeby później nie było sporu. Masz ustanowionego nadzorcę układu i zwykłe konto, czy w postępowaniu pojawił się rachunek „dedykowany”?