Skarga na czynności komornika (art. 767 k.p.c.) — czy może wstrzymać egzekucję i zajęcie konta?

N
Norbert
· 2026-02-22 17:12
Mam prowadzoną egzekucję z nakazu zapłaty i komornik zajął mi konto 5 lutego, a teraz zapowiada też zajęcie wynagrodzenia. Problem w tym, że o zajęciu dowiedziałem się dopiero po fakcie, bo korespondencja podobno szła na stary adres. Chcę złożyć skargę na czynności komornika (art. 767 k.p.c.) i nie wiem, czy sama skarga może zatrzymać dalsze potrącenia do czasu jej rozpoznania. Czy w takiej sytuacji sąd albo komornik może wstrzymać egzekucję i co jest do tego potrzebne formalnie? Jak to wygląda w praktyce, gdy pieniądze z konta schodzą co miesiąc?

Odpowiedzi (7)

A
Ania 2026-02-22 18:02
Z tego co kojarzę, sama skarga na czynności komornika z art. 767 k.p.c. co do zasady nie wstrzymuje egzekucji „automatycznie”, więc komornik może dalej prowadzić sprawę (w tym zająć wynagrodzenie), zanim sąd skargę rozpozna. Jeśli chcesz, żeby do czasu decyzji sądu nic się dalej nie działo, zwykle składa się dodatkowo wniosek o wstrzymanie czynności/egzekucji i to sąd dopiero może taką ochronę dać. Przy problemie ze „starym adresem” często kluczowe jest też, jaki adres był wskazany w aktach i czy wierzyciel/komornik miał informację o zmianie, bo to potem wpływa na ocenę, czy doręczenia były skuteczne. Skarga ma krótki termin od momentu, kiedy dowiedziałeś się o czynności, więc dobrze pilnować dat i opisać konkretnie, kiedy realnie dotarła do Ciebie informacja o zajęciu konta 5 lutego. Jeżeli w grę wchodzi uchybienie terminu przez brak wiedzy o korespondencji, czasem podnosi się też temat przywrócenia terminu, ale to już zależy od szczegółów i dokumentów. I jeszcze jedno: zajęcie konta i zajęcie wynagrodzenia to formalnie różne czynności, więc w pismach warto jasno wskazywać, czego dotyczy skarga i czego dotyczy wniosek o wstrzymanie. Kiedy dokładnie dowiedziałeś się o zajęciu konta i skąd (bank, pracodawca, pismo od komornika)?
M
Marcin 2026-02-22 18:22
Odpowiedź do Ania
Z tego co kojarzę, sama skarga na czynności komornika z art. 767 k.p.c. co do zasady nie wstrzymuje egzekucji „automatycznie”, więc komornik może dalej prowadzi
Ania ma rację — sama skarga na czynności komornika z art. 767 k.p.c. zwykle nie zatrzymuje egzekucji „z automatu”, więc komornik może iść dalej z zajęciem konta czy wynagrodzenia, zanim sąd to rozpozna. Żeby faktycznie wstrzymać dalsze potrącenia na czas rozpatrywania, składa się osobny wniosek o wstrzymanie czynności/egzekucji i wtedy sąd może to zabezpieczyć. Co do adresu, jeśli faktycznie szła korespondencja na stary, to często da się to podnieść w skardze i pokazać, kiedy realnie dowiedziałeś się o zajęciu. Masz potwierdzenie w aktach sprawy, na jaki adres komornik wysyłał pisma i kiedy zostały uznane za doręczone?
K
Krawiec 2026-02-22 19:09
Odpowiedź do Ania
Z tego co kojarzę, sama skarga na czynności komornika z art. 767 k.p.c. co do zasady nie wstrzymuje egzekucji „automatycznie”, więc komornik może dalej prowadzi
Też mam takie rozeznanie jak Ania: sama skarga z art. 767 k.p.c. zwykle nie zatrzymuje egzekucji z automatu, więc komornik może robić kolejne zajęcia, zanim sąd to rozpozna. Jeśli zależy Ci na „pauzie”, to w praktyce składa się osobny wniosek o wstrzymanie czynności/egzekucji i wtedy dopiero sąd może to zabezpieczyć na czas rozpoznania. Co do adresu: jeśli faktycznie pisma szły na stary, to mocno wpływa na terminy i warto to od razu opisać w skardze (kiedy realnie się dowiedziałeś i dlaczego). Masz już w aktach sprawy wpisany aktualny adres, czy dopiero teraz to wychodzi?
G
GrafikPrasowy 2026-02-22 19:34
Sama skarga na czynności komornika z reguły nie wstrzymuje egzekucji, chyba że jednocześnie złożysz wniosek o wstrzymanie i sąd go uwzględni. Kiedy dokładnie (jaką datę) dowiedziałeś się o zajęciu konta i kiedy faktycznie odebrałeś pierwsze pismo od komornika?
M
MaszynaSzyje 2026-02-22 19:50
Sama skarga z art. 767 k.p.c. co do zasady nie wstrzymuje egzekucji, więc komornik może dalej prowadzić zajęcia, ale możesz równocześnie zawnioskować do sądu o wstrzymanie czynności/egzekucji do czasu rozpoznania skargi (i dobrze opisać problem z doręczeniami na stary adres). Kiedy dokładnie dowiedziałeś się o zajęciu konta (data), żeby ocenić, czy mieścisz się w terminie na skargę?
A
Agnieszka 2026-02-23 10:46
Sama skarga na czynności komornika co do zasady nie wstrzymuje egzekucji ani zajęcia konta, więc komornik może dalej prowadzić sprawę (w tym zająć wynagrodzenie), dopóki nie będzie decyzji o wstrzymaniu. W piśmie ze skargą można od razu zawrzeć wniosek o wstrzymanie czynności/egzekucji do czasu jej rozpoznania, ale to sąd decyduje i nie dzieje się to „automatycznie”. Co do korespondencji na stary adres, to warto w skardze opisać konkretnie, kiedy faktycznie dowiedziałeś się o zajęciu, bo to zwykle ma znaczenie dla terminu. Masz potwierdzenie, kiedy bank pokazał zajęcie albo kiedy pierwszy raz miałeś dostęp do informacji o sprawie?
K
Kolorysta 2026-02-23 10:57
U mnie sama skarga na czynności komornika nie wstrzymała egzekucji – potrącenia i zajęcia leciały dalej, dopóki sąd nie zajął się sprawą. Dopiero osobny wniosek o wstrzymanie (albo zabezpieczenie) coś realnie zmieniał, ale to też nie działo się „od ręki”. W kwestii korespondencji na stary adres kluczowe jest, czy w aktach była aktualizacja adresu i czy sąd/komornik mieli podstawę, żeby wysyłać tam, gdzie wysyłali. Masz już potwierdzenie z poczty albo z akt, na jaki adres szły pisma i kiedy były awizowane?