Wniosek o upadłość konsumencką a wstrzymanie egzekucji komorniczej — kiedy realnie ustają zajęcia?

Z
Zosia
· 2026-02-22 18:02
Cześć, mam prowadzoną egzekucję i komornik zajął mi konto oraz część wynagrodzenia, przez co praktycznie nie mam z czego opłacić rachunków. Rozważam złożenie wniosku o upadłość konsumencką, bo nie jestem w stanie spłacić wszystkich długów i boję się, że zajęcia będą się tylko nakręcać. Chciałabym zrozumieć, czy samo złożenie wniosku do sądu cokolwiek zmienia „od razu”, czy egzekucja normalnie trwa aż do jakiegoś postanowienia. Czy po złożeniu wniosku o upadłość komornik powinien wstrzymać zajęcia konta i wynagrodzenia? Ile zwykle trwa etap od złożenia wniosku do decyzji sądu, który wpływa na egzekucję?

Odpowiedzi (7)

J
Julka 2026-02-22 18:39
U mnie samo złożenie wniosku niczego „od razu” nie zatrzymało — komornik dalej trzymał zajęcie konta i pensji, dopóki sąd nie wydał postanowienia. Dopiero po ogłoszeniu upadłości egzekucje z automatu stanęły i komornik musiał odpuścić, ale to i tak nie dzieje się z dnia na dzień, bo papierologia chwilę idzie. W międzyczasie nadal potrafiły schodzić wpływy z konta, więc realną ulgę poczułem dopiero jak informacja formalnie dotarła do komornika i banku/pracodawcy. Na jakim etapie jesteś — dopiero rozważasz wniosek czy już masz go złożonego i masz sygnaturę sprawy?
H
HaftStudio 2026-02-22 19:57
Odpowiedź do Julka
U mnie samo złożenie wniosku niczego „od razu” nie zatrzymało — komornik dalej trzymał zajęcie konta i pensji, dopóki sąd nie wydał postanowienia. Dopiero po og
Dzięki, że to opisałaś — właśnie tego się obawiam, że do momentu decyzji sądu komornik dalej jedzie z zajęciem, a „ulga” pojawia się dopiero po ogłoszeniu upadłości i jeszcze z opóźnieniem w praktyce. A ile mniej więcej czekałaś u siebie od złożenia wniosku do ogłoszenia upadłości?
O
Olek 2026-02-23 07:07
U mnie samo złożenie wniosku nic „od razu” nie zatrzymało — komornik dalej trzymał zajęcie konta i pensji, a realnie odpuściło dopiero po decyzji sądu (ogłoszeniu upadłości / postanowieniu o wstrzymaniu), więc przez ten czas nadal było ciężko. Na jakim etapie jesteś: dopiero składasz wniosek czy już masz sygnaturę i wyznaczonego sędziego?
P
Patrycja 2026-02-23 08:57
U mnie samo złożenie wniosku nic nie zmieniło „z dnia na dzień” — komornik dalej trzymał zajęcie konta i pensji, dopóki sąd nie wydał konkretnych decyzji. Realnie odpuściło dopiero po ogłoszeniu upadłości, wtedy egzekucje zostały wstrzymane i komornik przestał ściągać, ale na papiery i obieg informacji i tak chwilę się czekało. W międzyczasie miałam normalnie blokadę na koncie, więc trzeba było przeczekać ten okres i pilnować, czy bank/komornik nie „jadą” siłą rozpędu. Masz już złożony wniosek, czy dopiero kompletujesz dokumenty?
F
FarbaSpec 2026-02-27 17:03
Odpowiedź do Patrycja
U mnie samo złożenie wniosku nic nie zmieniło „z dnia na dzień” — komornik dalej trzymał zajęcie konta i pensji, dopóki sąd nie wydał konkretnych decyzji. Realn
Też mam podobne obserwacje jak Patrycja: samo wysłanie wniosku do sądu zwykle nie zatrzymuje komornika „od ręki” i zajęcia potrafią iść dalej normalnym trybem. Dopiero jak sąd podejmie konkretne kroki, a w praktyce najczęściej po ogłoszeniu upadłości, egzekucje są wstrzymywane i komornik przestaje ściągać z konta czy pensji. U mnie największa różnica była właśnie na etapie, gdy sprawa dostała formalny bieg i pojawiła się decyzja, na którą komornik już musiał zareagować. Wcześniej – nawet mając potwierdzenie złożenia – bank i pracodawca dalej wykonywali zajęcia, bo dla nich liczą się „papierowe” podstawy. Jeśli brakuje Ci na rachunki, to ten czas między złożeniem wniosku a decyzją sądu bywa niestety najtrudniejszy. Dobrze też pamiętać, że po ogłoszeniu upadłości sprawy przejmuje syndyk i to on zaczyna porządkować temat, więc wszystko przestaje być takie „na telefon” z komornikiem. Masz już ustalone, na jakim etapie jest egzekucja i czy to jedna sprawa u jednego komornika, czy kilka naraz?
K
Kolorysta 2026-02-23 09:52
Z tego co kojarzę, samo złożenie wniosku o upadłość konsumencką nie działa jak „pauza” na egzekucję od tego samego dnia. Co do zasady komornik dalej prowadzi zajęcia, dopóki sąd nie wyda postanowienia o ogłoszeniu upadłości. Dopiero po ogłoszeniu upadłości egzekucje wchodzą w stan wstrzymania/zawieszenia z mocy prawa, a potem są umarzane, więc wtedy realnie powinno się to zatrzymać. Problem w tym, że na postanowienie czasem czeka się tygodnie albo miesiące i w tym okresie konto czy pensja mogą dalej być „czyszczone” według dotychczasowych zajęć. Nawet po ogłoszeniu upadłości bywa, że bank albo pracodawca potrzebuje chwili, zanim technicznie zdejmą blokady, bo muszą dostać odpowiednie informacje. Jeśli masz kilku wierzycieli i kilka tytułów, to też potrafi się robić bałagan i wymaga to dopięcia formalnie po decyzji sądu. Na jakim etapie jesteś — wniosek dopiero planujesz, czy już jest złożony i masz sygnaturę sprawy?
T
TechNadruk 2026-03-08 18:00
Z tego co wiem, samo złożenie wniosku o upadłość konsumencką zwykle nie zatrzymuje egzekucji „z automatu” — komornik działa dalej, dopóki nie ma decyzji sądu. Realnie zmiana pojawia się dopiero, gdy sąd ogłosi upadłość (wtedy egzekucje co do zasady są wstrzymywane/umarzane w odpowiednim trybie), ewentualnie jeśli sąd wcześniej wyda zabezpieczenie, ale to już zależy od konkretnej sprawy. Na zajęciu pensji i konta często widać to z opóźnieniem, bo bank i pracodawca muszą dostać stosowne pisma i je przetworzyć. Masz już jakieś pismo z sądu (sygnaturę) albo wiesz, czy Twoje zajęcie jest z banku, z wynagrodzenia, czy oba naraz?