Restrukturyzacja gospodarstwa po obwieszczeniu a umowy kontraktacji i sprzedaż płodów rolnych – czy mogę zawierać nowe umowy i wystawiać faktury?

E
Ewa
· 2026-02-25 08:07
Jestem po obwieszczeniu o otwarciu postępowania restrukturyzacyjnego gospodarstwa rolnego i prowadzę bieżącą sprzedaż płodów rolnych do stałych odbiorców. W praktyce chodzi o zawieranie nowych umów kontraktacji, przyjmowanie zaliczek oraz wystawianie faktur z odroczonym terminem płatności. Obawiam się, czy takie czynności nie zostaną uznane za niedopuszczalne lub wymagające dodatkowych zgód, a także czy odbiorca może wstrzymać płatność, powołując się na restrukturyzację. Czy po obwieszczeniu mogę normalnie podpisywać nowe umowy sprzedaży i realizować dostawy, czy istnieją w tym zakresie istotne ograniczenia?

Odpowiedzi (8)

D
DobryPapier 2026-02-25 09:39
U mnie po obwieszczeniu normalnie szła bieżąca sprzedaż i dało się podpisywać nowe kontraktacje oraz wystawiać faktury z terminem, tylko pilnowaliśmy, żeby to były „zwykłe” transakcje potrzebne do prowadzenia gospodarstwa, a zaliczki i dłuższe terminy konsultowane z nadzorcą (żeby nikt potem nie kwestionował). Masz ustanowionego nadzorcę układu i czy w obwieszczeniu są jakieś ograniczenia co do nowych zobowiązań?
A
Atryk 2026-02-25 10:05
Odpowiedź do DobryPapier
U mnie po obwieszczeniu normalnie szła bieżąca sprzedaż i dało się podpisywać nowe kontraktacje oraz wystawiać faktury z terminem, tylko pilnowaliśmy, żeby to b
Też słyszałem podobne historie jak u DobryPapier: po obwieszczeniu normalna sprzedaż zwykle idzie dalej, a nowe kontraktacje da się podpisywać, jeśli to jest typowa bieżąca działalność gospodarstwa. Przy zaliczkach i fakturach z dłuższym terminem płatności często pojawia się większa ostrożność, bo łatwo potem o zarzut, że warunki odbiegają od standardu, więc dobrze że u Was to przechodziło przez nadzorcę. U Ciebie te terminy odroczone to raczej „rynkowe” (np. 14–30 dni), czy wchodzą już w 60–90 i więcej?
S
SublimacjaLab 2026-02-25 09:51
U mnie po obwieszczeniu normalnie szła bieżąca sprzedaż i dało się podpisywać nowe kontraktacje oraz wystawiać faktury, tylko pilnowaliśmy, żeby nie brać na siebie zobowiązań „ponad miarę” i żeby nadzorca/doradca był na bieżąco, bo przy odroczonych terminach i zaliczkach potrafią dopytywać. Masz wyznaczonego nadzorcę układu i czy masz już w planie restrukturyzacji opisane, jak prowadzisz sprzedaż po otwarciu?
M
Marcin 2026-02-25 10:11
Odpowiedź do SublimacjaLab
U mnie po obwieszczeniu normalnie szła bieżąca sprzedaż i dało się podpisywać nowe kontraktacje oraz wystawiać faktury, tylko pilnowaliśmy, żeby nie brać na sie
Też mam podobne doświadczenie jak piszesz: bieżąca sprzedaż i nowe kontraktacje przechodzą, tylko przy zaliczkach i dłuższych terminach płatności szybko robi się wrażliwy temat, więc dobrze, że macie nadzorcę/doradcę w obiegu. A u Ciebie to jest układ (PZU/PZU2) i masz formalnie nadzorcę układu, czy idziesz bez nadzorcy?
T
TechNadruk 2026-02-25 12:15
Odpowiedź do SublimacjaLab
U mnie po obwieszczeniu normalnie szła bieżąca sprzedaż i dało się podpisywać nowe kontraktacje oraz wystawiać faktury, tylko pilnowaliśmy, żeby nie brać na sie
Też mam wrażenie, że po obwieszczeniu sama bieżąca sprzedaż zwykle dalej „idzie”, ale granica robi się przy nowych zobowiązaniach, zwłaszcza takich z dłuższym terminem i z zaliczkami. To, co piszesz o trzymaniu ręki na pulsie i informowaniu nadzorcy/doradcy, ma sens, bo przy kontraktacjach łatwo niechcący wpakować się w warunki, które potem ktoś oceni jako pogarszające sytuację albo uprzywilejowujące jednego odbiorcę. Faktury z odroczonym terminem same w sobie wyglądają jak normalny obrót, tylko w restrukturyzacji czasem problemem jest skala i to, czy nie robisz sobie „nowego kredytu” u kontrahenta. Zaliczkami bywa różnie, bo jedni traktują je jak normalną praktykę handlową, a inni patrzą na to podejrzliwie, jeśli potem trudno je rozliczyć albo trzeba zwracać. W praktyce dużo zależy od tego, jaki to tryb postępowania i jakie masz konkretne ograniczenia w obwieszczeniu/układzie oraz czy nadzorca ma jakieś swoje zasady co do nowych umów. Jeśli odbiorcy są stali i warunki rynkowe, a nie „ratowanie się” kosztem przyszłych plonów, to zwykle łatwiej to obronić jako normalne prowadzenie gospodarstwa. Jaki masz typ postępowania i czy masz ustanowionego nadzorcę sądowego albo zarządcę?
M
MaszynaSzyje 2026-02-25 10:35
Po obwieszczeniu co do zasady dalej możesz prowadzić zwykłą, bieżącą działalność gospodarstwa, więc nowe umowy kontraktacji i faktury raczej nie są „z automatu” zakazane, ale przy zaliczkach i odroczonych terminach płatności dużo zależy od tego, czy to standardowa sprzedaż w Twoim gospodarstwie i jakie masz warunki postępowania/nadzorcę. Jaki to tryb restrukturyzacji (UKR/PU/PP/PS) i czy masz ustanowionego nadzorcę albo zarządcę?
I
Igor 2026-02-25 19:31
Po samym obwieszczeniu normalny obrót zwykle dalej działa, więc sprzedaż płodów rolnych do stałych odbiorców i podpisywanie kolejnych kontraktów co do zasady nie jest czymś „zabronionym z automatu”. Trzeba tylko pamiętać, że zobowiązania zaciągane już po obwieszczeniu to nie są „stare długi” do układu, tylko bieżące rozliczenia i jak się ich nie dopina, to robi się problem w postępowaniu. Zaliczki od odbiorców raczej nie brzmią kontrowersyjnie, o ile są normalnie ujęte w umowie (na co, kiedy dostawa, jak rozliczenie) i faktycznie idą na produkcję/realizację dostaw. Najwięcej ryzyka widzę przy fakturach z długim terminem płatności albo dużych wolumenach „na kredyt kupiecki”, bo to w praktyce oznacza finansowanie odbiorcy w momencie, gdy Twoja płynność jest pod lupą. W wielu trybach restrukturyzacji granica jest taka, czy dana czynność mieści się w zwykłym zarządzie gospodarstwem, a jak wychodzi poza „standard”, to czasem wchodzi temat zgody nadzorcy/zarządcy albo dodatkowych ograniczeń. Jeśli masz nadzorcę układu albo zarządcę, to on zwykle najszybciej powie, czy konkretna umowa/terminy płatności przechodzą bez zgrzytu, bo zna też Twoje warunki układu i plan. Dopytam: w jakim trybie idzie postępowanie (PZU/przyspieszone układowe/układowe/sanacja) i czy masz ustanowionego nadzorcę albo zarządcę?
P
Pawel 2026-02-27 17:04
Po obwieszczeniu co do zasady możesz normalnie prowadzić bieżącą działalność i sprzedawać płody rolne, ale ostrożnie z nowymi zobowiązaniami (zwłaszcza odroczone płatności i zaliczki), bo w zależności od trybu i warunków postępowania część czynności może wymagać akceptacji nadzorcy/zarządcy albo mieć później „pod lupą”. Masz ustanowionego nadzorcę układu/zarządcę i w jakim trybie toczy się postępowanie (PZU/PU/PPU/sanacja)?