Skarga na opis i oszacowanie (art. 950 k.p.c.) a wstrzymanie licytacji nieruchomości — jak to działa?
E
Ewa
Otrzymałam zawiadomienie o sporządzeniu opisu i oszacowania nieruchomości w prowadzonej przeciwko mnie egzekucji, a komornik wskazał już termin pierwszej licytacji. Czy wniesienie skargi na opis i oszacowanie (art. 950 k.p.c.) powoduje automatyczne wstrzymanie licytacji, czy konieczny jest odrębny wniosek o zawieszenie lub wstrzymanie czynności? Jeżeli potrzebny jest wniosek, do kogo powinien być skierowany i czy składa się go razem ze skargą, czy osobno. Jakie terminy mają kluczowe znaczenie w takiej sytuacji, aby nie doszło do przeprowadzenia licytacji przed rozpoznaniem skargi? Zależy mi na ustaleniu, jak formalnie prawidłowo zainicjować wstrzymanie czynności na tym etapie postępowania.
Odpowiedzi (10)
P
PraktykDTG
2026-02-26 21:46
Z tego co kojarzę, sama skarga na opis i oszacowanie z art. 950 k.p.c. nie wstrzymuje automatycznie licytacji — komornik działa dalej, dopóki sąd egzekucyjny nie wyda postanowienia o wstrzymaniu/zawieszeniu. Kiedy masz wyznaczony termin licytacji i kiedy doręczono Ci zawiadomienie o opisie i oszacowaniu?
E
Ewelina
2026-02-27 08:33
Odpowiedź do PraktykDTG
Z tego co kojarzę, sama skarga na opis i oszacowanie z art. 950 k.p.c. nie wstrzymuje automatycznie licytacji — komornik działa dalej, dopóki sąd egzekucyjny ni
Też mam takie rozumienie jak PraktykDTG: sama skarga na opis i oszacowanie nie zatrzymuje automatycznie biegu egzekucji, dopiero decyzja sądu egzekucyjnego o wstrzymaniu/zawieszeniu może „zamrozić” licytację, więc jeśli termin już wyznaczony, to skarga zwykle idzie w parze z osobnym wnioskiem do sądu przy którym działa komornik. Kiedy dokładnie masz termin pierwszej licytacji i kiedy odebrałaś zawiadomienie o opisie/oszacowaniu?
D
DrukarniaX
2026-02-27 09:13
Odpowiedź do Ewelina
Też mam takie rozumienie jak PraktykDTG: sama skarga na opis i oszacowanie nie zatrzymuje automatycznie biegu egzekucji, dopiero decyzja sądu egzekucyjnego o ws
Mam podobne rozumienie jak Ewelina: sama skarga na opis i oszacowanie raczej nie blokuje automatycznie licytacji, dopiero postanowienie sądu może w praktyce wstrzymać dalsze kroki. Jeśli termin pierwszej licytacji już jest, to często składa się równolegle krótkie pismo o wstrzymanie czynności/terminu do sądu nadzorującego egzekucję (przy sądzie rejonowym), a komornik dostaje odpis, żeby wiedział, że sprawa jest w toku. Komornik sam z siebie zwykle nie „odwołuje” licytacji tylko dlatego, że wpłynęła skarga, dopóki sąd nie zareaguje. Masz już podaną dokładną datę licytacji i czy skarga została wniesiona w terminie od doręczenia opisu i oszacowania?
J
Julka
2026-02-27 09:18
Odpowiedź do Ewelina
Też mam takie rozumienie jak PraktykDTG: sama skarga na opis i oszacowanie nie zatrzymuje automatycznie biegu egzekucji, dopiero decyzja sądu egzekucyjnego o ws
Mam podobnie jak Ty: skarga na opis i oszacowanie sama z siebie zwykle nie blokuje licytacji, dopiero sąd (przy skardze albo osobnym piśmie) może wstrzymać czynność/egzekucję, więc przy już wyznaczonym terminie dobrze to od razu wyraźnie zaznaczyć we wniosku do sądu rejonowego prowadzącego nadzór nad egzekucją, z kopią do komornika. Jaki masz termin licytacji i czy w zawiadomieniu komornik podał sygnaturę akt sądowych (Km/Kmp)?
D
Drukarniarz
2026-02-27 10:13
Odpowiedź do PraktykDTG
Z tego co kojarzę, sama skarga na opis i oszacowanie z art. 950 k.p.c. nie wstrzymuje automatycznie licytacji — komornik działa dalej, dopóki sąd egzekucyjny ni
Też mam podobne rozumienie jak PraktykDTG: sama skarga na opis i oszacowanie raczej nie zatrzymuje biegu sprawy z automatu i komornik jedzie dalej, dopóki nie ma decyzji sądu wprost o wstrzymaniu albo zawieszeniu. W praktyce kluczowe jest, czy razem ze skargą poszło żądanie wstrzymania czynności/egzekucji i czy sąd zdąży to rozpoznać przed terminem licytacji. Z tego co kojarzę, takie wnioski adresuje się do sądu egzekucyjnego (tego, który nadzoruje egzekucję), a komornik dostaje odpis i działa już pod to, co sąd postanowi. Jeśli licytacja jest blisko, to czas działa na niekorzyść, bo samo „wniosłam skargę” nie zawsze robi różnicę przy terminach. Jest jeszcze kwestia, czy skarga dotyczy istotnych błędów w operacie/opisie, bo sąd patrzy na to, czy jest realny powód, żeby wstrzymywać. No i ważne: kiedy faktycznie doręczono Ci opis i oszacowanie i czy skarga poszła w terminie. Masz już w ręku obwieszczenie o licytacji z konkretną datą i godziną?
K
Kamil
2026-02-27 09:59
Z tego co wiem, sama skarga na opis i oszacowanie z art. 950 k.p.c. nie wstrzymuje automatycznie licytacji, więc termin może zostać utrzymany, jeśli sąd nie wyda osobnego postanowienia. W praktyce składa się skargę do sądu, który nadzoruje egzekucję (zwykle sąd rejonowy właściwy dla położenia nieruchomości), za pośrednictwem komornika, a w treści od razu dopisuje się żądanie wstrzymania licytacji do czasu jej rozpoznania. To sąd decyduje, czy wstrzymać czynności/licytację, a komornik działa dalej dopiero w granicach tego, co sąd postanowi. Jeśli termin licytacji jest blisko, to właśnie ten „wniosek w skardze” bywa kluczowy, bo samo zaskarżenie opisu i oszacowania nie blokuje automatem całej procedury. Komornik sam z siebie raczej nie odwoła licytacji tylko dlatego, że wpłynęła skarga, chyba że dostanie decyzję sądu. Dobrze też pilnować terminu na skargę (liczy się od doręczenia zawiadomienia/ukończenia czynności, zależnie od sytuacji), bo sąd patrzy na to dość formalnie. Masz już wyznaczoną konkretną datę licytacji i ile dni zostało do tego terminu?
T
Tomek
2026-03-02 11:23
Z tego co kojarzę, sama skarga na opis i oszacowanie z art. 950 k.p.c. nie wstrzymuje automatycznie licytacji – termin może biec dalej, jeśli sąd osobno tego nie „zatrzyma”. Zwykle składa się dodatkowo wniosek do sądu nadzorującego egzekucję (sądu rejonowego przy komorniku, wydział cywilny/egzekucyjny) o wstrzymanie czynności/odroczenie licytacji do czasu rozpoznania skargi, a komornik dostaje potem postanowienie sądu. Komornik sam z siebie raczej nie odwoła licytacji tylko dlatego, że wpłynęła skarga. Masz już wyznaczoną datę licytacji (kiedy wypada)?
K
Krzys
2026-03-03 08:23
Sama skarga na opis i oszacowanie z art. 950 k.p.c. co do zasady nie wstrzymuje automatycznie licytacji — wstrzymanie/zawieszenie zwykle wymaga osobnego rozstrzygnięcia sądu na wniosek (składa się go do sądu nadzorującego egzekucję, a komornik wykonuje postanowienie). Jaki sąd prowadzi sprawę (rejonowy właściwy dla nieruchomości) i czy termin licytacji jest już obwieszczony?
D
Darek
2026-03-06 08:58
Z tego co kojarzę, sama skarga na opis i oszacowanie nie zawsze blokuje licytację „z automatu” i często trzeba osobno złożyć wniosek o wstrzymanie czynności/zawieszenie, żeby sąd w ogóle się do tego odniósł. Pytanie też, czy komornik wyznaczył termin mimo tego, że opis i oszacowanie już się uprawomocniło, czy jesteś jeszcze w terminie do zaskarżenia i kiedy skarga realnie trafi do sądu. Napisz proszę: na kiedy jest licytacja i kiedy dokładnie dostałaś zawiadomienie o opisie i oszacowaniu?
P
PrasaExpert
2026-03-07 15:33
Sama skarga na opis i oszacowanie z art. 950 k.p.c. co do zasady nie wstrzymuje automatycznie licytacji, więc termin może „iść dalej”, jeśli sąd/komornik nie dostaną wyraźnej decyzji o wstrzymaniu. Zwykle składa się osobno wniosek o wstrzymanie czynności/odroczenie licytacji (albo o zawieszenie postępowania w odpowiednim zakresie) do sądu nadzorującego egzekucję, czyli sądu rejonowego przy którym działa komornik, a nie do samego komornika. Komornik wykonuje to, co postanowi sąd, więc najważniejsze jest, żeby wniosek trafił szybko do sądu i żeby sygnatura egzekucji była wskazana. Jaki masz termin licytacji i czy skargę już złożyłaś (z potwierdzeniem wpływu do sądu)?