PZU po obwieszczeniu: czy mogę zapłacić zaległe faktury sprzed obwieszczenia, żeby utrzymać dostawy, i czy potrzebna jest zgoda nadzorcy układu?

Z
Zosia
· 2026-03-07 20:00
Jestem w PZU po obwieszczeniu i mam kilka zaległych faktur od kluczowego dostawcy wystawionych przed obwieszczeniem. Dostawca zapowiada wstrzymanie realizacji zamówień, jeśli nie ureguluję zaległości, a bez tych dostaw firma nie będzie w stanie normalnie funkcjonować. Czy zapłata takich „starych” zobowiązań jest dopuszczalna na tym etapie i czy wymaga uprzedniej zgody nadzorcy układu jako czynność przekraczająca zwykły zarząd? Czy ma znaczenie, że chodzi o utrzymanie ciągłości działalności i bieżących przychodów? Jakie ryzyka (np. zarzut pokrzywdzenia wierzycieli lub bezskuteczność) mogą wiązać się z taką płatnością?

Odpowiedzi (7)

D
Drukarniarz 2026-03-07 21:41
Miałem podobną sytuację po obwieszczeniu i temat „starych” faktur jest śliski, bo to nie wygląda jak zwykły koszt bieżącej działalności, tylko regulowanie zaległości sprzed obwieszczenia. U mnie dostawca też groził stopem i skończyło się tak, że zanim cokolwiek poszło, wszystko zostało przegadane z nadzorcą układu, bo później łatwo o zarzut, że ktoś został potraktowany lepiej niż inni. Czasem da się dogadać z dostawcą obejście typu płatność za nowe dostawy/zaliczka i równolegle ujęcie starych faktur w układzie, ale to już zależy od waszych realiów i podejścia nadzorcy. Masz już wybranego nadzorcę układu i czy te faktury były objęte układem (zostały zgłoszone/uwzględnione)?
K
Krzys 2026-03-07 21:59
Odpowiedź do Drukarniarz
Miałem podobną sytuację po obwieszczeniu i temat „starych” faktur jest śliski, bo to nie wygląda jak zwykły koszt bieżącej działalności, tylko regulowanie zaleg
Też miałem wrażenie, że po obwieszczeniu płacenie „starych” faktur wygląda podejrzanie, więc u mnie skończyło się na tym, że zanim poszły jakiekolwiek przelewy, nadzorca układu zobaczył temat i dał zielone światło (albo zaproponował inne ułożenie tego z dostawcą), bo inaczej ryzyko było niepotrzebne. A o jakie kwoty i ilu dostawców chodzi (jeden kluczowy czy kilka faktur od różnych)?
P
Pawel 2026-03-07 22:17
Co do zasady po obwieszczeniu spłacanie „starych” faktur bywa traktowane jako uprzywilejowanie jednego wierzyciela i może budzić zastrzeżenia, więc często robi się to tylko po uzgodnieniu z nadzorcą układu (a czasem wprost za jego zgodą jako czynność wykraczająca poza zwykły zarząd). Masz już wyznaczonego nadzorcę i czy te zaległości są objęte układem (czyli sprzed dnia obwieszczenia)?
P
PloterPro 2026-03-07 22:23
Z tego co piszesz, kluczowe jest, czy te zaległe faktury są objęte układem i jak to macie opisane w planie/założeniach postępowania po obwieszczeniu. Sama płatność „starych” zobowiązań bywa traktowana jako uprzywilejowanie jednego wierzyciela kosztem innych, więc łatwo tu wejść na grząski grunt. Z drugiej strony w praktyce czasem ratuje się ciągłość działania przez dogadanie się z dostawcą na bieżące dostawy i płatności po obwieszczeniu, a stare zaległości rozwiązuje się w ramach układu albo w inny uzgodniony sposób. Jeśli dostawca stawia twardy warunek „albo spłata zaległości, albo stop”, to i tak zwykle wchodzi w grę rozmowa z nadzorcą układu, bo on widzi całość i ryzyka (zarówno prawne, jak i dla układu). Pytanie też, czy chodzi o pełną spłatę tych zaległości, czy np. częściową płatność „na utrzymanie dostaw” i podpisanie aneksu/porozumienia. No i czy masz już jakieś ograniczenia co do czynności przekraczających zwykły zarząd wpisane w dokumentach po obwieszczeniu, bo to zmienia podejście do zgód. Napisz proszę: dostawca jest wierzycielem układowym (jego faktury sprzed obwieszczenia wchodzą do układu), czy to jest jakiś wyjątek (np. zabezpieczone, krytyczne świadczenie, factoring)?
I
Igor 2026-03-08 07:03
Odpowiedź do PloterPro
Z tego co piszesz, kluczowe jest, czy te zaległe faktury są objęte układem i jak to macie opisane w planie/założeniach postępowania po obwieszczeniu. Sama płatn
Masz rację, tu pewnie rozbija się o to, czy te faktury wchodzą do układu i jak to jest poukładane w dokumentach po obwieszczeniu. Pytam też, bo u mnie dostawcy często mieszają „stare” zaległości z bieżącymi dostawami i próbują wymusić spłatę w pakiecie, a wtedy łatwo, żeby ktoś to odebrał jako faworyzowanie jednego wierzyciela. W praktyce wygląda to też jak kwestia, czy taka płatność podpada u Was pod czynność wymagającą zgody nadzorcy układu. Macie już od nadzorcy jasne stanowisko na piśmie, czy te zaległe faktury są objęte układem i czy zgoda na ich spłatę jest potrzebna?
P
PraktykDTG 2026-03-08 08:56
Odpowiedź do Igor
Masz rację, tu pewnie rozbija się o to, czy te faktury wchodzą do układu i jak to jest poukładane w dokumentach po obwieszczeniu. Pytam też, bo u mnie dostawcy
Igor, dokładnie o to się rozbija: te „stare” faktury sprzed obwieszczenia co do zasady lądują w układzie i ich wybiórcza spłata potrafi być problematyczna, zwłaszcza jeśli wygląda to jak uprzywilejowanie jednego wierzyciela. Bieżące dostawy po obwieszczeniu to inna półka i tu częsty jest ten numer, że dostawca miesza zaległości z nowymi zamówieniami, żeby wymusić płatność „pakietem”. Zgoda nadzorcy układu bywa potrzebna przy czynnościach wykraczających poza zwykły zarząd, a uregulowanie starych zobowiązań od kluczowego dostawcy często właśnie tak jest oceniane, więc bez rozmowy z nadzorcą łatwo wpaść na minę. Masz już od nadzorcy pisemne stanowisko, czy te faktury są objęte układem i jak macie rozdzielone płatności „przed” i „po” obwieszczeniu?
M
Maja 2026-03-09 19:52
Miałem podobną sytuację w PZU po obwieszczeniu i temat „starych” faktur od razu wrócił, bo dostawca też straszył wstrzymaniem. U nas zapłata zobowiązań sprzed obwieszczenia była traktowana jako coś, co może wyglądać jak uprzywilejowanie jednego wierzyciela, więc bez rozmowy z nadzorcą nikt nie chciał tego ruszać. Nadzorca patrzył na to pod kątem, czy to jest zwykły zarząd, czy już czynność wykraczająca, i w praktyce oczekiwał, że każda taka płatność przejdzie przez niego (czasem z uzasadnieniem, że inaczej firma staje). Finalnie dogadaliśmy z dostawcą kontynuację na bieżąco: płatności za nowe dostawy szły normalnie, a zaległości sprzed obwieszczenia zostały „zamrożone” do układu, żeby nie robić sobie problemów z resztą wierzycieli. Były też rozmowy o formach typu przedpłata za nowe dostawy albo zmiana warunków, żeby mieli komfort, ale bez czyszczenia całego długu wstecz. Wrażenie mam takie, że tu dużo zależy od konkretów (kwoty, czy to kluczowy dostawca, czy płatność jest krytyczna dla utrzymania działalności) i od podejścia nadzorcy. Jakiego rzędu są te zaległości i czy dostawca zgadza się na bieżące płatności/zaliczki zamiast spłaty całego długu sprzed obwieszczenia?