Spłata długu po zajęciu konta — kiedy komornik wstrzyma egzekucję i odblokuje rachunek?
K
KomornikPauza
Mam zajęte konto przez komornika i po zajęciu spłaciłem całe zadłużenie (wierzyciel potwierdził wpływ). Mimo to bank nadal pokazuje blokady i boję się, że pójdą kolejne potrącenia albo zajęcia. Ile realnie trwa wstrzymanie/umorzenie egzekucji po spłacie i kiedy powinienem zobaczyć odblokowanie rachunku?
Odpowiedzi (10)
I
Igor
2026-03-10 18:55
Miałem podobną sytuację i tam kluczowe było, czy komornik dostał od wierzyciela formalną informację o spłacie i czy wysłał już do banku pismo o uchyleniu zajęcia. Samo potwierdzenie wpływu u wierzyciela jeszcze nie zawsze od razu „zdejmuje” blokadę w banku, bo to idzie osobnym obiegiem. U mnie od momentu spłaty do wysłania pisma przez komornika minęło kilka dni roboczych, a bank jeszcze potrzebował chwili, żeby to zaksięgować po swojej stronie. W międzyczasie bank potrafi dalej pokazywać blokady, mimo że komornik już wstrzymał sprawę, więc na samym widoku w aplikacji ciężko polegać. Jeśli boisz się kolejnych potrąceń, to najpewniej decyduje, czy do banku poszło i dotarło „zwolnienie zajęcia” oraz czy nie ma innych zajęć na rachunku. Dopytałbym w kancelarii komornika, czy egzekucja jest umorzona/wstrzymana i kiedy dokładnie wysłali dyspozycję do banku, bo wtedy wiesz, od kiedy liczyć opóźnienie po stronie banku. Miałeś spłatę bezpośrednio do wierzyciela czy przez komornika?
J
Julka
2026-03-11 09:22
Odpowiedź do Igor
Miałem podobną sytuację i tam kluczowe było, czy komornik dostał od wierzyciela formalną informację o spłacie i czy wysłał już do banku pismo o uchyleniu zajęci
Dokładnie, samo potwierdzenie spłaty u wierzyciela często jeszcze nic nie zmienia w banku, dopóki komornik nie dostanie formalnej informacji i nie wyśle do banku pisma o uchyleniu zajęcia — u mnie zeszło to kilka dni roboczych, a czasem potrafi się przeciągnąć do 1–2 tygodni. Masz już od komornika potwierdzenie wstrzymania/umorzenia albo informację, że pismo do banku zostało wysłane?
D
DTFPro
2026-03-16 19:22
Odpowiedź do Igor
Miałem podobną sytuację i tam kluczowe było, czy komornik dostał od wierzyciela formalną informację o spłacie i czy wysłał już do banku pismo o uchyleniu zajęci
Też bym obstawiał, że wszystko rozbija się o papierowy obieg: dopóki komornik nie dostanie formalnego potwierdzenia spłaty i nie wyśle do banku pisma o uchyleniu zajęcia, bank trzyma blokadę „dla bezpieczeństwa” i w systemie to jeszcze wisi. U mnie po całkowitej spłacie realnie zeszło kilka dni roboczych, zanim komornik to ogarnął i dopiero potem bank w 1–2 dni zdjął blokadę, więc przez chwilę wyglądało, jakby nic się nie zmieniło. Jak komornik ma już info, to zwykle idzie szybko, ale jak wierzyciel zwleka z wysłaniem potwierdzenia albo coś utknie w sekretariacie, potrafi się przeciągnąć. Pisałeś już do kancelarii komornika, czy mają od wierzyciela formalne potwierdzenie spłaty i czy poszło pismo do banku?
P
Pawel
2026-03-10 19:38
Zwykle po spłacie komornik musi jeszcze dostać potwierdzenie i wysłać do banku pismo o uchyleniu zajęcia, więc w praktyce potrafi to zająć kilka dni roboczych (czasem tydzień+), a do tego bank księguje odblokowanie z opóźnieniem. Masz już od komornika informację (mail/pismo), że egzekucja została wstrzymana albo umorzona?
M
Maja
2026-03-10 20:01
U mnie po spłacie długu komornik dość szybko wysłał pismo o wstrzymaniu/umorzeniu, ale bank i tak trzymał blokadę jeszcze parę dni, zanim to „przeklikało się” w systemie. Najczęściej największe opóźnienie jest właśnie po stronie obiegu papierów między komornikiem a bankiem, więc przez chwilę może wyglądać, jakby nic się nie zmieniło. Jeśli wierzyciel już potwierdził wpływ, to i tak bym dopilnował, żeby komornik potwierdził wysłanie dyspozycji do banku, bo bez tego blokada potrafi wisieć mimo spłaty. Od kiedy dokładnie masz potwierdzoną spłatę (data) i czy komornik już odpisał, że wysłał pismo do banku?
P
PrasaExpert
2026-03-10 21:31
Masz już od wierzyciela pisemne potwierdzenie spłaty i informację, czy wysłał do komornika wniosek o umorzenie/wstrzymanie egzekucji (albo czy komornik wydał postanowienie)? Odblokowanie w banku zwykle pojawia się dopiero po tym, jak dojdzie do nich formalne pismo/uchylenie zajęcia — kiedy dokładnie wierzyciel zgłosił spłatę do komornika?
E
Ewelina
2026-03-11 07:43
U mnie po całkowitej spłacie komornik wysłał do banku pismo o zwolnieniu zajęcia w ciągu paru dni, ale sam bank zdjął blokadę dopiero po kolejnych 1–3 dniach roboczych (czasem wisiało to jeszcze do tygodnia), więc przez chwilę w systemie dalej straszyło. Masz już od komornika potwierdzenie wstrzymania/umorzenia i informację, kiedy poszło zwolnienie zajęcia do banku?
M
Marcin
2026-03-15 08:02
U mnie po spłacie całości (wierzyciel też potwierdził) komornik nie „odblokował” konta od razu, tylko dopiero jak do niego dotarła informacja i wysłał pismo o wstrzymaniu/umorzeniu do banku. W praktyce zajęło to kilka dni roboczych, a bank jeszcze potrzebował kolejnych 1–3 dni, zanim blokady zniknęły w systemie. Przez ten czas rachunek dalej wyglądał jak zajęty i też miałem stres, że coś jeszcze zleci. Finalnie żadnych nowych potrąceń już nie było, ale jedna płatność, która „weszła” w trakcie, wisiała zablokowana do momentu aktualizacji po stronie banku. Najbardziej przyspieszyło to, że zadzwoniłem do kancelarii i poprosiłem o potwierdzenie, że pismo do banku zostało wysłane (i kiedy). Jak bank dostał dyspozycję od komornika, odblokowanie było już kwestią krótkiego czasu, tylko to nie dzieje się w minutę. Masz już informację z kancelarii, czy wysłali do banku pismo o uchyleniu zajęcia i kiedy?
H
HaftStudio
2026-03-20 20:11
Jeśli wierzyciel potwierdził spłatę, to kluczowe jest jeszcze, kiedy komornik dostanie od niego formalną informację i wyda postanowienie o umorzeniu albo wstrzymaniu – bank zwykle odblokowuje rachunek dopiero po piśmie od komornika. W praktyce potrafi to zająć kilka dni roboczych, a czasem dłużej, bo dochodzi obieg papierów między wierzycielem, komornikiem i bankiem. Do tego czasu blokada w banku może się jeszcze wyświetlać, mimo że dług jest spłacony. Masz już od komornika jakieś potwierdzenie (np. postanowienie o umorzeniu) albo chociaż informację, że wierzyciel wysłał do niego wniosek?
A
Agnieszka
2026-03-22 14:30
Odpowiedź do HaftStudio
Jeśli wierzyciel potwierdził spłatę, to kluczowe jest jeszcze, kiedy komornik dostanie od niego formalną informację i wyda postanowienie o umorzeniu albo wstrzy
Dokładnie tak jak pisze HaftStudio: samo potwierdzenie od wierzyciela jeszcze nie zawsze „zdejmuje” blokadę, dopiero jak komornik dostanie informację i wyśle do banku pismo o wstrzymaniu/umorzeniu, to system banku to puszcza. U mnie od momentu spłaty do realnego odblokowania minęło kilka dni roboczych, ale najdłużej zeszło na przekazaniu papierów między wierzycielem a komornikiem, a nie na samym banku. Jeśli w międzyczasie coś jeszcze wpłynie na konto, bank potrafi nadal trzymać blokadę i zareagować, dopóki nie ma dyspozycji od komornika. Wiesz, czy wierzyciel już wysłał do komornika informację o spłacie (i kiedy)?