Upadłość konsumencka przy zajęciu pensji i wspólnym długu z byłym partnerem — czy to możliwe?

W
WierzycielskieRozmowy
· 2026-03-15 17:55
Mam kilka niespłacanych zobowiązań (kredyt gotówkowy, karta i chwilówki) i od kilku miesięcy komornik zajmuje część mojego wynagrodzenia. Dodatkowo mam jeden dług zaciągnięty wspólnie z byłym partnerem, ale od dawna nie mamy kontaktu i nie wiem, czy on cokolwiek spłaca. Nie mam mieszkania ani samochodu na własność, mieszkam w wynajmowanym lokalu i utrzymuję dziecko z pensji z etatu. Zaległości narastały po utracie pracy w zeszłym roku i dopiero niedawno wróciłem do stałego zatrudnienia. Czy mogę złożyć wniosek o upadłość konsumencką mimo trwającej egzekucji? Jak w takim wniosku opisuje się dług wspólny z byłym partnerem?

Odpowiedzi (9)

E
Ewelina 2026-03-15 18:38
Tak, upadłość konsumencka jest możliwa nawet przy zajęciu wynagrodzenia przez komornika i przy wspólnym długu z byłym partnerem — w praktyce sąd patrzy głównie na Twoją niewypłacalność i realne możliwości spłaty, a to, że partner nie płaci, nie blokuje samej procedury (wierzyciel i tak może ścigać każdego ze współdłużników). Masz już oszacowaną łączną kwotę zaległości i ile miesięcznie zostaje Ci „na rękę” po potrąceniach?
P
PloterPro 2026-03-15 18:50
Odpowiedź do Ewelina
Tak, upadłość konsumencka jest możliwa nawet przy zajęciu wynagrodzenia przez komornika i przy wspólnym długu z byłym partnerem — w praktyce sąd patrzy głównie
Też mam podobne rozumienie jak Ewelina — samo zajęcie pensji i to, że jest jeden wspólny dług, raczej nie przekreśla tematu, bo kluczowe jest to, czy faktycznie jesteś niewypłacalna przy obecnych kosztach życia i utrzymaniu dziecka. Przy wspólnym zobowiązaniu zwykle i tak wierzyciel może iść do każdego z dłużników, więc brak kontaktu z byłym partnerem może komplikować tylko ustalenia, a nie samą możliwość złożenia wniosku. Dopytam: czy masz już jakieś konkretne pismo od komornika z sygnaturą sprawy i listą wierzycieli (żeby było jasne, co dokładnie wisi i na jakich tytułach)?
T
Tomek 2026-03-15 19:12
Miałem podobnie: komornik siedział na pensji, kilka różnych długów i zero majątku, a mimo to upadłość konsumencka była do ogarnięcia i po jakimś czasie dało się złapać oddech. Zajęcie wynagrodzenia samo w sobie nie blokuje sprawy, tylko zwykle sąd patrzy na całość sytuacji i na to, czy realnie jesteś w stanie to spłacać przy kosztach życia i dziecku. Wspólny dług z byłym partnerem też nie zamyka tematu — u mnie wierzyciel i tak cisnął jednego z nas, bo liczy się, że odpowiadacie solidarnie, a co robi druga strona bywa poza twoją kontrolą. Jeśli masz już zaległości narastające i brak perspektywy wyjścia z tego z pensji, to brzmi jak przypadek „na serio”, a nie chwilowy dołek. Masz mniej więcej stałą umowę o pracę i ile osób jest na twoim utrzymaniu (tylko dziecko)?
S
Serwisant 2026-03-15 19:15
Da się to ogarnąć nawet przy zajęciu pensji i przy wspólnym długu — u mnie komornik dalej ściągał z wypłaty do czasu ogłoszenia upadłości, a potem zajęcie zeszło na plan spłaty, a współdłużnik został „po swojej stronie” i wierzyciel mógł dalej cisnąć jego, jeśli chciał. Masz może już jakieś pismo z sądu albo sygnaturę sprawy od doradcy/pełnomocnika, czy jesteś dopiero na etapie zbierania dokumentów?
K
Kolorysta 2026-03-15 19:23
Odpowiedź do Serwisant
Da się to ogarnąć nawet przy zajęciu pensji i przy wspólnym długu — u mnie komornik dalej ściągał z wypłaty do czasu ogłoszenia upadłości, a potem zajęcie zeszł
Też słyszałam podobnie – zajęcie z pensji zwykle idzie dalej do momentu decyzji sądu, a potem temat przechodzi na plan spłaty, a wspólny dług nie „znika” drugiej osobie, tylko wierzyciel może dalej iść za współdłużnikiem. A u Ciebie w tej sprawie wspólnej jest już komornik/egzekucja czy na razie tylko zaległość w papierach?
F
FarbaSpec 2026-03-16 09:31
Odpowiedź do Serwisant
Da się to ogarnąć nawet przy zajęciu pensji i przy wspólnym długu — u mnie komornik dalej ściągał z wypłaty do czasu ogłoszenia upadłości, a potem zajęcie zeszł
Też kojarzę, że przy zajęciu komorniczym da się iść w upadłość — do ogłoszenia dalej potrafi schodzić z pensji, a potem to się „przestawia” na plan, a wspólny dług nie blokuje sprawy, tylko wierzyciel może dalej ścigać byłego jako współdłużnika. Masz już jakieś pismo z sądu albo dopiero zbierasz dokumenty i zastanawiasz się nad wnioskiem?
Z
Znakowanie24 2026-03-15 22:34
Upadłość konsumencka jest możliwa nawet przy zajęciu wynagrodzenia przez komornika, a samo zajęcie często właśnie pokazuje, że długi wymknęły się spod kontroli. Wspólny dług z byłym partnerem też da się ująć we wniosku, tylko trzeba liczyć się z tym, że wierzyciel może dalej ścigać drugą osobę niezależnie od Twojej sprawy, a Ty odpowiadasz za całość takiego zobowiązania. To, że nie masz majątku (mieszkania, auta) i utrzymujesz dziecko z etatu w wynajmie, zwykle oznacza po prostu, że spłaty w planie (jeśli będzie) opierają się głównie na dochodzie, a nie na sprzedaży majątku. Masz już jakieś pismo z sądu albo komornika z dokładnymi sygnaturami i listą wierzycieli, czy dopiero zbierasz dokumenty?
H
HaftStudio 2026-03-17 18:44
Tak, upadłość konsumencka jest możliwa nawet przy zajęciu wynagrodzenia przez komornika i przy współdługu z byłym partnerem — w praktyce wniosek składasz „na siebie”, a wspólny dług po Twojej stronie też się w niej ujmuje (a wierzyciel i tak może dochodzić reszty od drugiej osoby). Masz już jakieś orzeczenie/wezwanie z sądu w sprawie tego wspólnego zobowiązania (np. nakaz zapłaty), czy tylko windykacja/komornik?
A
Ania 2026-03-26 10:13
Przy zajęciu komorniczym nadal da się przejść przez upadłość konsumencką — po ogłoszeniu upadłości egzekucje co do zasady są wstrzymywane, a długi wchodzą do postępowania. Wspólny dług z byłym partnerem też nie przekreśla sprawy: upadłość dotyczy Twoich zobowiązań, ale wierzyciel może dalej dochodzić całości od drugiej osoby, więc brak kontaktu z nim jest częsty i zwykle nie blokuje procedury. To, że nie masz majątku i utrzymujesz dziecko z etatu, jest dość typową sytuacją w takich sprawach i często kończy się planem spłaty dopasowanym do realnych możliwości albo nawet umorzeniem części po jego wykonaniu. Masz już jakieś zaległości w alimentach albo inne długi uprzywilejowane (np. grzywny, odszkodowania), czy chodzi tylko o kredyty i pożyczki?