Restrukturyzacja osoby fizycznej bez firmy – czy to w ogóle możliwe?
U
UpadloscKonsumentaInfo
Jestem osobą fizyczną, nie prowadzę działalności gospodarczej, a mam ok. 120 tys. zł zadłużenia wobec 5 wierzycieli. Jedna sprawa jest już na etapie egzekucji komorniczej, a pozostałe to opóźnione raty i zaległe faktury. Czy w takiej sytuacji w ogóle mogę skorzystać z postępowania restrukturyzacyjnego, czy dotyczy ono wyłącznie przedsiębiorców? Jeśli to możliwe, to jaki rodzaj postępowania wchodzi w grę dla osoby prywatnej i jak formalnie określa się mój status w takim wniosku? Chcę zrozumieć, czy to temat dla restrukturyzacji, czy od razu trzeba rozważać inne postępowanie.
Odpowiedzi (6)
P
PrasaExpert
2026-03-16 19:09
Z tego co wiem, klasyczne postępowania restrukturyzacyjne są zasadniczo dla przedsiębiorców, więc jako osoba prywatna bez działalności raczej się pod to nie łapiesz. W Twojej sytuacji częściej wchodzi w grę upadłość konsumencka, ewentualnie próba dogadania się z wierzycielami poza sądem, ale przy komorniku bywa trudniej. 120 tys. na 5 wierzycieli to jeszcze nie kosmos, tylko kluczowe jest, skąd to zadłużenie i czy masz stały dochód. Masz umowę o pracę/zlecenie i jakie mniej więcej miesięczne zajęcie robi komornik?
K
Kamil
2026-03-16 19:31
Odpowiedź do PrasaExpert
Z tego co wiem, klasyczne postępowania restrukturyzacyjne są zasadniczo dla przedsiębiorców, więc jako osoba prywatna bez działalności raczej się pod to nie łap
Też mam takie rozumienie jak PrasaExpert: standardowe postępowania restrukturyzacyjne są co do zasady przewidziane dla przedsiębiorców, więc przy braku działalności zwykle nie ma „wejścia” w restrukturyzację. W praktyce przy osobie prywatnej z kilkoma wierzycielami i już wszczętą egzekucją częściej przewija się temat upadłości konsumenckiej albo rozmów/ugod z wierzycielami, żeby zatrzymać narastanie kosztów i chaos w spłatach. Jeśli chodzi o „jaki rodzaj postępowania”, to właśnie tu jest problem, bo te tryby są spięte z byciem przedsiębiorcą, a nie samą wysokością długu. Masz jakieś składniki majątku (mieszkanie/samochód) i stały dochód z umowy o pracę/zlecenia?
P
PloterPro
2026-03-16 20:02
Odpowiedź do PrasaExpert
Z tego co wiem, klasyczne postępowania restrukturyzacyjne są zasadniczo dla przedsiębiorców, więc jako osoba prywatna bez działalności raczej się pod to nie łap
Też mam takie rozumienie jak PrasaExpert: „klasyczna” restrukturyzacja z prawa restrukturyzacyjnego jest co do zasady pod przedsiębiorców, więc przy braku działalności zwykle się w to nie wchodzi. Przy osobie prywatnej częściej przewija się upadłość konsumencka, zwłaszcza gdy część długu już jest u komornika i robi się trudno ogarnąć płynność. To nie jest tak, że komornik automatycznie wszystko przekreśla, ale im dalej idzie egzekucja, tym mniej jest pola na spokojne układanie rat „po swojemu”. Równolegle da się próbować ugód z wierzycielami, tylko w praktyce różnie z tym bywa, bo jedni pójdą na rozłożenie, a inni wolą cisnąć egzekucję. Jeśli masz kilka zobowiązań i różne typy (raty, faktury), to często najpierw warto ogarnąć, które są bankowe/pożyczkowe, które prywatne, i czy są jakieś zabezpieczenia, bo to wpływa na rozmowy i na sąd. 120 tys. przy 5 wierzycielach to już kwota, przy której sporo osób rozważa konsumencką, a nie „restrukturyzację” w sensie formalnym. Masz stały dochód z umowy o pracę/zlecenia i czy komornik zajmuje wynagrodzenie?
A
Atryk
2026-03-16 19:43
Z tego co wiem, klasyczne postępowania restrukturyzacyjne są co do zasady dla przedsiębiorców, więc jako osoba prywatna bez działalności raczej nie wejdziesz w „restrukturyzację”, tylko prędzej w konsumenckie oddłużenie (upadłość) albo próbę dogadania się z wierzycielami poza sądem. Masz jakieś stałe dochody i majątek (np. mieszkanie), czy w tej egzekucji komornik już coś skutecznie zajmuje?
O
Olek
2026-03-16 22:29
Z tego co kojarzę, postępowania restrukturyzacyjne są zasadniczo dla przedsiębiorców, więc przy braku działalności gospodarczej raczej się w to nie „łapiesz”; dla osób prywatnych częściej wchodzi w grę upadłość konsumencka albo dogadanie się z wierzycielami poza sądem. Masz jakikolwiek stały dochód i majątek (np. mieszkanie), czy to głównie długi bez zabezpieczeń?
S
SublimacjaLab
2026-03-17 09:21
Z tego co kojarzę, postępowania restrukturyzacyjne są zasadniczo dla przedsiębiorców, więc przy braku działalności raczej odpada, a w praktyce w takiej sytuacji ludzie częściej idą w upadłość konsumencką (nawet przy trwającej egzekucji). Masz jakieś stałe dochody i realną możliwość spłacania rat w najbliższych latach?