Kiedy następuje wydanie przedmiotu i przeniesienie własności po wygranej licytacji syndyka?

S
SzansaDlaFirmy
· 2026-03-17 08:43
Uprzejmie proszę o wyjaśnienie, jak wygląda formalna procedura po wygraniu licytacji syndyka do momentu wydania przedmiotu i przeniesienia własności. Interesuje mnie, czy wydanie może nastąpić dopiero po uprawomocnieniu postanowienia sądu (np. o przybiciu/przysądzeniu), czy też możliwe jest wcześniejsze przekazanie na podstawie innych dokumentów. Jakie dokumenty powinien przedstawić nabywca działający jako spółka (np. odpis KRS, pełnomocnictwo) i kto podpisuje protokół zdawczo-odbiorczy? Czy istnieją ustawowe lub praktycznie stosowane terminy na podpisanie dokumentów i odbiór przedmiotu po wygranej licytacji? Proszę o wskazanie, jakie czynności i pisma są standardowo wymagane w tego typu sprawach.

Odpowiedzi (5)

E
Ewelina 2026-03-17 08:53
Z mojego doświadczenia wydanie rzeczy przez syndyka zwykle następuje dopiero po prawomocnym postanowieniu sądu (przybicie/przysądzenie), bo dopiero wtedy jest „twardy papier” na przeniesienie własności, a wcześniej co najwyżej zdarza się protokolarne przekazanie na podstawie dowodu wpłaty i pisma od syndyka, jeśli nie ma ryzyk po drodze. O jaki przedmiot chodzi (ruchomość typu auto/maszyna czy nieruchomość) i czy licytacja była sądowa czy z wolnej ręki?
K
Kolorysta 2026-03-17 10:25
Zwykle wydanie rzeczy i „przejście” własności wiąże się z tym, kiedy uprawomocni się postanowienie sądu (przybicie/przysądzenie) i kiedy syndyk ma podstawę, żeby ją wydać, a wcześniej bywa różnie w praktyce i zależy też od tego, co dokładnie jest licytowane. Chodzi o ruchomość (np. auto/maszyna), czy nieruchomość?
K
Kamil 2026-03-17 16:51
Odpowiedź do Kolorysta
Zwykle wydanie rzeczy i „przejście” własności wiąże się z tym, kiedy uprawomocni się postanowienie sądu (przybicie/przysądzenie) i kiedy syndyk ma podstawę, żeb
Też mam takie doświadczenie, że syndyk zwykle czeka z wydaniem do czasu, aż postanowienie sądu się uprawomocni i ma „papier”, na podstawie którego może przekazać rzecz, a wcześniej to już zależy od tego, co to jest i jak podchodzi do tego konkretny syndyk (czasem wystarcza dowód wpłaty i protokół z licytacji, ale nie zawsze). To była ruchomość czy nieruchomość?
P
Patrycja 2026-03-17 18:31
Odpowiedź do Kamil
Też mam takie doświadczenie, że syndyk zwykle czeka z wydaniem do czasu, aż postanowienie sądu się uprawomocni i ma „papier”, na podstawie którego może przekaza
Mam podobne obserwacje jak Ty – w praktyce syndyk często wstrzymuje wydanie do czasu uprawomocnienia postanowienia sądu (przybicie/przysądzenie albo zatwierdzenie sprzedaży), bo wtedy ma jasną podstawę do przekazania rzeczy i zdjęcia jej z masy. Wcześniejsze wydanie bywa spotykane, ale raczej przy rzeczach „prostych” i po zapłacie ceny, na podstawie protokołu z licytacji/dowodu wpłaty i dokumentu od syndyka (np. potwierdzenia sprzedaży lub umowy), tylko że to już mocno zależy od podejścia konkretnego syndyka i rodzaju przedmiotu. Co do dokumentów po stronie nabywcy, zwykle wystarcza potwierdzenie wpłaty, dane do faktury/rachunku i potem podpisanie protokołu wydania/odbioru, a „papier” z sądu działa jak kluczowy tytuł do przeniesienia własności. To była licytacja komornicza w upadłości, czy sprzedaż z wolnej ręki przez syndyka?
T
TechNadruk 2026-03-25 14:48
Z mojego doświadczenia wydanie rzeczy przez syndyka najczęściej dzieje się dopiero wtedy, kiedy jest papier „na czysto”, tzn. po uprawomocnieniu postanowienia sądu (w zależności od trybu: przybicie/przysądzenie) i po rozliczeniu ceny. Wcześniej czasem da się coś odebrać „technicznie”, ale syndyk zwykle nie chce ryzykować i bez prawomocności oraz potwierdzeń wpłaty raczej nie wydaje, bo zawsze może się coś jeszcze odkręcić. U mnie syndyk prosił o dowód tożsamości, potwierdzenie wpłaty całej kwoty i odpis postanowienia sądu z klauzulą prawomocności, a potem robiliśmy protokół wydania/odbioru. Chodzi o ruchomość czy nieruchomość?