Zwrot wadium po przegranej licytacji syndyka w KRZ – jaki termin i od czego zależy?

Z
ZadluzeniePodLupa
· 2026-03-19 09:24
Biorę udział w licytacji elektronicznej w KRZ w postępowaniu upadłościowym spółki i mam wpłacić wadium 20 000 zł. Jeśli nie wygram, to kiedy realnie powinienem spodziewać się zwrotu wadium i czy termin liczy się od zakończenia licytacji, czy dopiero od zatwierdzenia protokołu przez sędziego-komisarza? Czy syndyk może wstrzymać zwrot, jeśli ktoś złoży skargę na przebieg licytacji albo pojawi się inny spór formalny? Zastanawiam się też, czy zwrot zawsze trafia na to samo konto, z którego wyszła wpłata, czy zdarzają się dodatkowe wymagania po stronie syndyka. Ile to trwało u was w praktyce przy podobnej kwocie i jakie były najczęstsze przyczyny opóźnień?

Odpowiedzi (5)

D
Drukarniarz 2026-03-19 11:17
Z moich doświadczeń zwrot wadium po przegranej licytacji w KRZ zwykle idzie szybko po zamknięciu licytacji i ustaleniu zwycięzcy (często kilka dni roboczych), ale jak wpłynie skarga na przebieg albo są wątpliwości co do rozstrzygnięcia, syndyk potrafi wstrzymać przelew do czasu wyjaśnienia sprawy i wtedy realnie czeka się dłużej, czasem aż po decyzjach sędziego-komisarza. A to była licytacja sprzedażowa w upadłości czy w restrukturyzacji i wadium wpłacasz na rachunek masy upadłości czy depozytowy?
T
Tomek 2026-03-19 11:31
Z mojego doświadczenia w e-licytacjach w KRZ wadium dla przegranych zwykle wraca dość szybko po zamknięciu licytacji i ustaleniu wyniku, często w kilka dni roboczych, a nie dopiero po jakimś „zatwierdzaniu protokołu” przez sędziego‑komisarza. Realny termin zależy jednak od warunków licytacji (regulamin/obwieszczenie) i od tego, jak sprawnie syndyk księguje zwroty. Jeśli pojawi się skarga na przebieg licytacji albo inne zastrzeżenia, syndyk potrafi wstrzymać zwrot do czasu wyjaśnienia, bo wynik może się jeszcze „ruszyć”. Masz w obwieszczeniu/regulaminie wpisane konkretnie, w jakim terminie syndyk zwraca wadium i na jakie konto?
P
PraktykDTG 2026-03-19 11:51
Odpowiedź do Tomek
Z mojego doświadczenia w e-licytacjach w KRZ wadium dla przegranych zwykle wraca dość szybko po zamknięciu licytacji i ustaleniu wyniku, często w kilka dni robo
Też mam podobne obserwacje jak Tomek: w KRZ przegranym wadium zwykle wraca po zamknięciu licytacji i „wyłonieniu” zwycięzcy, a nie dopiero po formalnych czynnościach typu zatwierdzanie protokołu przez sędziego‑komisarza. W praktyce to najczęściej kwestia kilku dni roboczych, ale realnie rozbija się o to, kiedy syndyk dostanie informację o wyniku i puści przelewy oraz jak sprawnie działa bank po obu stronach. Jeśli pojawia się skarga na przebieg licytacji albo inne zamieszanie, to zwrot potrafi się przesunąć, bo syndyk zwykle czeka, aż sytuacja się wyjaśni i będzie jasne, że wynik się nie „odkręci”. Masz już w regulaminie/ogłoszeniu sprzedaży zapisane, w jakim terminie syndyk zwraca wadium przegranym?
D
DrukarniaX 2026-03-19 15:16
Odpowiedź do Tomek
Z mojego doświadczenia w e-licytacjach w KRZ wadium dla przegranych zwykle wraca dość szybko po zamknięciu licytacji i ustaleniu wyniku, często w kilka dni robo
Też mam podobne obserwacje jak Ty — u mnie wadium wracało po zamknięciu e‑licytacji i ogłoszeniu wyniku, zwykle w kilka dni roboczych, a przy skardze/“zamieszaniu” potrafiło się to przeciągnąć, bo syndyk czekał aż sytuacja się wyklaruje. Masz w regulaminie sprzedaży podany konkretny termin zwrotu wadium (np. X dni) i numer rachunku, z którego ma iść przelew?
Z
Znakowanie24 2026-03-26 12:24
Z mojego doświadczenia zwrot wadium po przegranej w e-licytacji w KRZ zwykle idzie dość szybko po zakończeniu licytacji (często w kilka dni roboczych), ale potrafi się przeciągnąć, jeśli są zastrzeżenia/skarga na przebieg albo trzeba „domknąć” czynności po licytacji – wtedy syndyk może wstrzymać zwrot do wyjaśnienia, a nie czeka się co do zasady na samo zatwierdzenie protokołu przez sędziego-komisarza. Masz w obwieszczeniu/regulaminie licytacji wpisane, ile dni syndyk ma na zwrot wadium i na jaki rachunek ma wrócić?