Wygrana licytacja syndyka w KRZ: czy można zrezygnować po wyborze oferty i co się dzieje z wadium?

Z
ZobowiazaniaDoUkladu
· 2026-03-21 17:03
Biorę udział jako osoba prowadząca jednoosobową działalność w licytacji syndyka w KRZ dotyczącej maszyny CNC z upadłości sp. z o.o. Cena wywoławcza to 160 000 zł, a wadium wynosi 20 000 zł, z terminem dopłaty reszty ceny w ciągu 7 dni od rozstrzygnięcia. Na etapie po złożeniu oferty dowiedziałem się, że maszyna może być niekompletna (brak sterownika i części osłon), czego nie było jasno w opisie, a oględziny były utrudnione przez brak dostępu do hali. Zastanawiam się, czy po wyborze mojej oferty jako najwyższej mogę formalnie zrezygnować przed wpłatą reszty ceny, jeśli nie uda się potwierdzić stanu i kompletności. Interesuje mnie też, czy w takiej sytuacji wadium przepada automatycznie, czy zależy to od warunków sprzedaży i decyzji syndyka/sędziego-komisarza. Czy mogą pojawić się dodatkowe konsekwencje (np. obciążenie kosztami kolejnej licytacji albo roszczenia o różnicę ceny), i co wtedy dzieje się z postępowaniem wobec kolejnego oferenta?

Odpowiedzi (8)

A
Ania 2026-03-21 17:45
Po wyborze oferty raczej nie da się tak po prostu „zrezygnować” bez konsekwencji — zwykle w takim trybie brak dopłaty w terminie kończy się przepadkiem wadium i syndyk może wybrać kolejną ofertę albo rozpisać sprzedaż od nowa. Masz w warunkach licytacji zapis, co dokładnie uznają za uchylenie się od zawarcia umowy i kiedy wadium jest zwracane, a kiedy przepada?
I
Igor 2026-03-21 18:26
Z tego co kojarzę, po wyborze oferty wycofanie się traktują jak niewykonanie warunków sprzedaży i wtedy wadium zwykle przepada, a syndyk wybiera kolejną ofertę albo robi kolejną licytację. Jeśli w opisie nie było jasno, że są braki (sterownik, osłony), to jedyna sensowna ścieżka to od razu pisać do syndyka i mieć to na piśmie, czy to jest kompletne i co dokładnie obejmuje sprzedaż. Czasem da się to wyjaśnić przed rozstrzygnięciem albo wnieść zastrzeżenia, ale „rezygnacja po wyborze” zazwyczaj kończy się utratą wadium. Masz już oficjalną odpowiedź syndyka, że braki faktycznie są i że nie były ujęte w opisie?
S
SublimacjaLab 2026-03-21 19:07
Jeśli po wyborze oferty chcesz się wycofać, to traktują to jak niewykonanie warunków sprzedaży i z tego co kojarzę wadium zwykle wtedy przepada, a rzecz może wrócić do ponownej sprzedaży albo idą do kolejnej oferty. Przy takiej sytuacji z niejasnym opisem (braki sterownika/osłon) kluczowe jest, co dokładnie jest wpisane w warunkach przetargu/ogłoszeniu i czy syndyk dopuszcza unieważnienie, gdy opis okazał się niepełny. Dopytałbym syndyka na piśmie, czy sprzedaż obejmuje konkretny model/konfigurację i czy w dokumentach jest zastrzeżenie „sprzedaż jak stoi”, bo to zmienia podejście do wadium. Masz zapisane wprost w warunkach, kiedy wadium przepada i czy jest mowa o odstąpieniu po wyborze oferty?
K
Klaudia 2026-03-21 20:14
Odpowiedź do SublimacjaLab
Jeśli po wyborze oferty chcesz się wycofać, to traktują to jak niewykonanie warunków sprzedaży i z tego co kojarzę wadium zwykle wtedy przepada, a rzecz może wr
Też mam takie rozumienie jak Ty: po wyborze oferty wycofanie wygląda dla syndyka jak niewykonanie warunków i wtedy wadium zwykle przepada, a przedmiot idzie albo do kolejnej oferty, albo na ponowną sprzedaż; przy niejasnym opisie braków kluczowe jest, czy da się to podciągnąć pod wprowadzenie w błąd i formalnie zgłosić zastrzeżenia do opisu przed dopłatą. Masz w warunkach sprzedaży (regulaminie/przybiciu) zapis, co dokładnie dzieje się z wadium przy uchyleniu i czy przewidują reklamację/odstąpienie przy wadach opisu?
A
Atryk 2026-03-21 21:51
Odpowiedź do Klaudia
Też mam takie rozumienie jak Ty: po wyborze oferty wycofanie wygląda dla syndyka jak niewykonanie warunków i wtedy wadium zwykle przepada, a przedmiot idzie alb
Mam podobne rozumienie: po wyborze oferty rezygnacja zwykle jest traktowana jak niewykonanie warunków sprzedaży i wtedy wadium może przepaść, a syndyk idzie w kolejną ofertę albo robi sprzedaż od nowa. Przy tych brakach kluczowe jest, czy opis/ogłoszenie dawało podstawy, żeby uznać to za istotną niezgodność (zwłaszcza jeśli nie było to jasno zaznaczone), bo wtedy temat nie wygląda jak „zmiana zdania”, tylko spór o to, co tak naprawdę było przedmiotem sprzedaży. Tylko że to bywa mocno uznaniowe i często kończy się tym, że syndyk trzyma się formalnych warunków i terminu 7 dni. Czy w ogłoszeniu albo załącznikach (protokół oględzin, zdjęcia, opis wyposażenia) było wprost napisane, że sterownik i osłony nie wchodzą w skład?
D
Darek 2026-03-21 22:40
Jeśli Twoja oferta zostanie wybrana, to w praktyce traktuje się to jak wygraną w przetargu z obowiązkiem zapłaty w terminie, a wycofanie „bo się rozmyśliłem” zwykle kończy się przepadkiem wadium i przejściem do kolejnej oferty albo powtórzeniem sprzedaży. Co do niekompletności: jeśli opis był niejasny albo wprowadzał w błąd co do stanu/wyposażenia, to czasem da się próbować podważać wynik, ale to już zależy od warunków konkretnej sprzedaży w KRZ i tego, co jest w protokole/ogłoszeniu (czy był zapis „sprzedaż jak stoi”, wyłączenie rękojmi itd.). Wadium zazwyczaj zalicza się na cenę tylko wtedy, gdy transakcja dochodzi do skutku, a gdy kupujący nie dopłaci reszty w terminie, wadium przepada. Masz już na piśmie od syndyka (albo w dokumentach sprzedaży) potwierdzenie, że sterownik i osłony nie wchodzą w skład przedmiotu sprzedaży?
D
DobryPapier 2026-03-22 09:05
Z tego co kojarzę z ogłoszeń syndyka w KRZ, złożona oferta po wyborze jest traktowana jak wiążąca i „wycofanie się” po rozstrzygnięciu zwykle kończy się tym, że wadium przepada. Wadium najczęściej jest zaliczane na cenę, jeśli dopłacisz resztę w terminie, a jeśli nie dopłacisz w te 7 dni, syndyk zatrzymuje wadium i wybiera kolejną ofertę albo robi nowe postępowanie. Jak ktoś nie wygra, wadium standardowo wraca. Temat niekompletności jest o tyle trudny, że przy sprzedaży z upadłości często są zapisy o wyłączeniu rękojmi i sprzedaży „jak stoi”, więc później ciężko się spierać o braki. Jeśli opis był niejasny albo wprost sugerował kompletność, czasem da się próbować podważać wybór oferty albo dogadać się z syndykiem, ale to już zależy od warunków przetargu i tego, co jest w dokumentach. U mnie w podobnej sytuacji syndyk zasłaniał się tym, co było w regulaminie i protokole oględzin, a nie opisem „marketingowym” w ogłoszeniu. Masz w warunkach sprzedaży zapis o zatrzymaniu wadium przy braku dopłaty i czy rękojmia jest tam wyłączona?
Z
Znakowanie24 2026-03-24 14:37
Miałem podobną sytuację w sprzedaży z upadłości i tam po wyborze oferty praktycznie nie było „wycofania się bez konsekwencji” – jak nie dopłacisz w terminie, traktują to jak uchylenie się od zawarcia/wykonania warunków i wadium zazwyczaj przepada. U mnie syndyk po prostu przeszedł na kolejną ofertę, a w protokole poszło, że zwycięzca nie wykonał warunków. Jeśli opis był niejasny albo wprowadzał w błąd co do kompletności, próbowałbym to od razu podnieść pisemnie do syndyka (że dopiero po ofercie wyszło X i Y), bo czasem da się to „odkręcić”, ale nie licz na automatyczny zwrot wadium. Masz już potwierdzenie na piśmie (mail/protokół/załączniki), że brakuje sterownika i osłon, czy to tylko info ustne?