Licytacja syndyka w KRZ: czy mogę licytować jako osoba prywatna, jeśli wadium poszło z konta firmowego?

R
RatunekDlaSpolki
· 2026-03-23 20:46
Chcę wziąć udział w licytacji syndyka w KRZ w postępowaniu upadłościowym i mam wątpliwość co do wadium. Wadium (30 000 zł) zostało opłacone przelewem z rachunku firmowego, a do licytacji zamierzam przystąpić jako osoba prywatna. Czy taka rozbieżność danych wpłacającego i licytującego może spowodować niedopuszczenie do licytacji albo problemy z przypisaniem wpłaty? Licytacja jest za 3 dni i nie chciałbym zostać zablokowany na etapie weryfikacji w systemie. Czy ktoś miał podobną sytuację i wie, jak to jest traktowane w praktyce?

Odpowiedzi (8)

H
HaftStudio 2026-03-23 22:14
Miałem podobną sytuację i u mnie syndyk zwrócił uwagę, że wadium musi dać się jednoznacznie przypisać do licytującego, więc przelew z konta firmy przy starcie jako osoba prywatna potrafi zrobić zamieszanie (czasem proszą o szybkie wyjaśnienie/załącznik albo każą zrobić przelew jeszcze raz z właściwego rachunku). W tytule przelewu było Twoje imię i nazwisko oraz sygnatura/postępowanie?
I
Igor 2026-03-23 22:53
Odpowiedź do HaftStudio
Miałem podobną sytuację i u mnie syndyk zwrócił uwagę, że wadium musi dać się jednoznacznie przypisać do licytującego, więc przelew z konta firmy przy starcie j
Też kojarzę, że przy KRZ potrafią się czepiać, jeśli wpłata wadium nie da się „spiąć” z danymi licytującego, więc przelew z konta firmowego przy starcie prywatnie może skończyć się prośbą o szybkie wyjaśnienie albo nawet ponowny przelew. W tytule/przelewie były podane Twoje dane (imię i nazwisko/PESEL) czy dane firmy?
K
Krzys 2026-03-24 10:25
Odpowiedź do Igor
Też kojarzę, że przy KRZ potrafią się czepiać, jeśli wpłata wadium nie da się „spiąć” z danymi licytującego, więc przelew z konta firmowego przy starcie prywatn
Igor ma rację, w KRZ czasem patrzą bardzo „po księgowemu” na to, czy wpłata da się jednoznacznie przypisać do konkretnego licytującego. Jeśli wadium poszło z konta firmowego, a w danych przelewu nie ma Twojego imienia, nazwiska i najlepiej też PESEL (albo chociaż jasnego opisu, że wpłata jest za osobę X), to może się zrobić nerwowo przy weryfikacji i ktoś poprosi o szybkie wyjaśnienie. Zwykle da się to odkręcić, ale przy terminie za 3 dni liczy się czas i to, czy syndyk/obsługa zdąży to ręcznie „spiąć”. Z moich doświadczeń z różnymi licytacjami w upadłościach wynika, że problemem nie jest samo firmowe konto, tylko brak zgodności w identyfikacji wpłacającego vs. uczestnika w systemie. Jeśli w tytule przelewu wpisałeś swoje dane i sygnaturę/oznaczenie licytacji, szanse na jazdę są mniejsze. Jeśli poszło „na firmę” z NIP-em i nazwą, bez Ciebie w opisie, to mogą uznać, że wadium wpłacił inny podmiot niż licytujący i zaczną dopytywać. Masz w tytule przelewu wpisane Twoje imię i nazwisko oraz oznaczenie tej licytacji?
G
GrafikPrasowy 2026-03-23 22:32
Spotkałem się z tym, że w licytacjach syndyka liczą się dane uczestnika i to, czy wadium da się jednoznacznie przypisać do tej osoby, więc przelew z konta firmowego przy licytowaniu prywatnie potrafi robić zamieszanie. W KRZ często weryfikują uczestnika po danych/PESEL, a wadium po tytule przelewu i zgodności z ogłoszeniem, więc jeśli w tytule nie ma Twoich danych jako osoby fizycznej albo numeru sprawy/ogłoszenia, to może to utknąć. Masz w potwierdzeniu przelewu wpisane Twoje imię i nazwisko jako uczestnika oraz numer postępowania/ogłoszenia z KRZ?
S
Serwisant 2026-03-24 08:18
Też bym się na tym zaciął, bo w KRZ czasem wszystko jest spięte po danych wpłacającego i potem trudno dopasować wadium do uczestnika licytacji. Jeśli przelew poszedł z konta firmowego, a Ty chcesz licytować prywatnie, to obawiałbym się, że system/organizator przypisze wpłatę do firmy i może wyjść rozjazd przy weryfikacji. Miałeś w tytule przelewu albo w opisie wpłaty wpisane swoje imię i nazwisko oraz sygnaturę/postępowanie, czy tylko dane firmy?
K
Kamil 2026-03-24 09:33
Z tego co kojarzę, w KRZ wadium musi się dać jednoznacznie przypisać do uczestnika licytacji, więc przelew z konta firmowego przy licytowaniu jako osoba prywatna może wzbudzić wątpliwości i opóźnić dopuszczenie, jeśli dane wpłacającego nie zgadzają się z danymi licytującego. Czy w opisie przelewu/tytule masz wpisane swoje imię i nazwisko oraz identyfikator licytacji (sygnaturę/ID z KRZ)?
M
MaszynaSzyje 2026-03-24 09:36
Odpowiedź do Kamil
Z tego co kojarzę, w KRZ wadium musi się dać jednoznacznie przypisać do uczestnika licytacji, więc przelew z konta firmowego przy licytowaniu jako osoba prywatn
Też mam wrażenie, że w KRZ kluczowe jest, żeby wadium dało się bez dyskusji podpiąć pod konkretnego uczestnika, więc przelew z firmowego rachunku przy starcie jako osoba prywatna może im się „nie zgrać” w weryfikacji. Pytanie, jakie dane poszły w tytule przelewu i czy da się z niego wyczytać Twoje imię/nazwisko oraz identyfikator tej licytacji (sygnatura/ID). Jeśli w tytule jest tylko nazwa firmy albo NIP, to ktoś po drugiej stronie może tego nie przypisać do Ciebie jako osoby i zrobi się zamieszanie tuż przed terminem. Zdarza się, że wtedy proszą o wyjaśnienie albo potwierdzenie, że to wpłata „w imieniu” danej osoby, ale przy licytacji za 3 dni czas gra rolę. Masz jeszcze opcję, żeby szybko doprecyzować to u syndyka/obsługi KRZ, bo oni często mówią wprost, jak to opisują w systemie i co ma być w dokumentach. Jeśli firma i Ty to jednoosobowa działalność, to czasem przechodzi gładko, ale przy spółce może być trudniej. W tytule przelewu masz wpisane Twoje dane jako osoby i oznaczenie licytacji, czy poszło „na firmę” bez tego?
P
PloterPro 2026-03-24 09:52
Taka rozbieżność (wadium z konta firmowego, a licytujesz prywatnie) potrafi narobić zamieszania przy weryfikacji i przypisaniu wpłaty, bo syndyk zwykle patrzy, czy wpłacający zgadza się z uczestnikiem licytacji, więc istnieje ryzyko niedopuszczenia albo opóźnienia w potwierdzeniu wadium. W tytule przelewu były Twoje dane jako osoby prywatnej i np. numer postępowania/ogłoszenia w KRZ?