Restrukturyzacja a poręczyciel kredytu – czy bank może żądać spłaty od poręczyciela w trakcie postępowania?
G
GospodarstwoNaProsto
Rozważam otwarcie restrukturyzacji i mam kredyt, do którego kilka lat temu poręczył mi brat. Obawiam się, że jeśli ruszy postępowanie i układ, bank od razu zwróci się do poręczyciela, mimo że ja będę spłacać zgodnie z układem. Czy w trakcie restrukturyzacji bank może skutecznie dochodzić całej kwoty od poręczyciela?
Odpowiedzi (2)
D
DrukarniaX
2026-03-24 08:38
Z tego co kojarzę, restrukturyzacja co do zasady blokuje egzekucję wobec dłużnika, ale nie zawsze „chroni” poręczyciela, więc bank może próbować dochodzić spłaty od brata mimo że Ty realizujesz układ (dużo zależy od treści poręczenia i zapisów układu). To poręczenie jest cywilne jako solidarna odpowiedzialność i czy w umowie jest zapis o możliwości żądania całości od poręczyciela od razu?
S
Serwisant
2026-03-24 09:47
Odpowiedź do DrukarniaX
Z tego co kojarzę, restrukturyzacja co do zasady blokuje egzekucję wobec dłużnika, ale nie zawsze „chroni” poręczyciela, więc bank może próbować dochodzić spłat
Też mam podobne rozumienie jak DrukarniaX: ochrona w restrukturyzacji dotyczy przede wszystkim Ciebie jako dłużnika (wstrzymanie egzekucji, ograniczenia wypowiadania itp.), a poręczyciel często zostaje „obok” i bank może kierować roszczenie do niego niezależnie od tego, że Ty wykonujesz układ. W praktyce poręczyciel odpowiada zwykle solidarnie, więc bank nie musi czekać na niewykonanie układu, tylko wybiera, od kogo łatwiej ściągnąć. Da się to czasem ograniczyć, ale to już zależy od treści poręczenia i tego, czy w układzie przewidziano coś wprost o zabezpieczeniach/poręczycielach. Masz w umowie poręczenia zapis o odpowiedzialności solidarnej i „na pierwsze żądanie”, czy klasyczne poręczenie z kodeksu cywilnego?