Pomyłka w kwocie oferty w KRZ (jedno zero za dużo) – czy mogę ją cofnąć lub poprawić?
Z
Zosia
Cześć, biorę udział w licytacji syndyka w KRZ i w trakcie podbijania ceny wpisałam kwotę o jedno zero za dużo. Zostało jeszcze około 20 minut do końca, a system pokazuje mnie jako najwyższą ofertę; wadium wynosi 5 000 zł. Czy w KRZ da się wycofać albo skorygować taką ofertę przed zamknięciem licytacji, czy jest ona od razu wiążąca? Jeśli licytacja skończy się z tą omyłkową kwotą, czy traktuje się to jak normalną wygraną, czy są przewidziane jakieś procedury na wypadek oczywistej pomyłki? Czy ktoś miał podobną sytuację i wie, jak to wygląda formalnie?
Odpowiedzi (7)
O
Olek
2026-03-26 07:48
Z tego co wiem w licytacjach w KRZ złożonej oferty nie da się „cofnąć” ani edytować przed końcem — można co najwyżej przebić ją kolejną ofertą na właściwą kwotę (o ile regulamin konkretnej sprzedaży nie mówi inaczej), a po zamknięciu taka kwota bywa traktowana jako wiążąca. Czy masz w warunkach licytacji zapis o możliwości anulowania/wyjaśnienia oczywistej omyłki albo kontakt do osoby prowadzącej (syndyk/obsługa)?
M
Marcin
2026-03-26 08:58
Odpowiedź do Olek
Z tego co wiem w licytacjach w KRZ złożonej oferty nie da się „cofnąć” ani edytować przed końcem — można co najwyżej przebić ją kolejną ofertą na właściwą kwotę
Też mam takie rozumienie jak Olek: w KRZ zwykle nie da się edytować ani wycofać już złożonej oferty, a jedyną „korektą” bywa złożenie kolejnej oferty zgodnie z zasadami danej licytacji. Jeśli licytacja dojedzie do końca z tą zawyżoną kwotą, to w praktyce może być potraktowana jako wiążąca, więc dobrze sprawdzić wprost w regulaminie tej konkretnej sprzedaży, co przewidują na wypadek oczywistej omyłki. Przy tak krótkim czasie sensowne bywa też szybkie zgłoszenie sprawy do obsługi/sekretariatu (czasem coś odnotują, nawet jeśli nie cofają oferty). Masz w regulaminie zapis o możliwości unieważnienia oferty przy „błędzie oczywistym” albo o kontakcie z organizatorem w trakcie licytacji?
D
DobryPapier
2026-03-26 07:58
Z tego co kojarzę, w KRZ złożona oferta jest wiążąca i nie ma prostego „cofnij/edytuj” jak w zwykłych aukcjach, co najwyżej można przebić własną ofertę już tylko w górę, a nie skorygować w dół. Jeśli system nie ma opcji anulowania, to raczej nie da się tego odkręcić samodzielnie w te 20 minut. W takiej sytuacji ludzie próbują od razu złapać kontakt z syndykiem albo obsługą techniczną, ale nie ma gwarancji, że to cokolwiek zmieni przed końcem. To była licytacja ruchomości czy nieruchomości (i czy widzisz gdzieś w panelu przy ofercie opcję „wycofaj”)?
J
Julka
2026-03-26 12:06
Z tego co kojarzę, w KRZ złożona oferta w licytacji jest od razu traktowana jako wiążąca i system nie daje opcji „edytuj” ani „wycofaj”, najwyżej można przebić samą siebie kolejną ofertą, ale to nie cofnie tej błędnej. Jeśli licytacja zakończy się na tej kwocie, to co do zasady wygrywasz za tyle, ile przebiłaś, a potem syndyk oczekuje wykonania warunków sprzedaży; przy niewykonaniu zwykle wchodzi w grę przepadek wadium, ale to zależy od regulaminu konkretnej licytacji. Ja bym w takiej sytuacji od razu dzwonił do kancelarii/biura syndyka prowadzącego sprzedaż i opisał omyłkę, bo czasem da się to ogarnąć „po ludzku”, choć systemowo raczej nie. To jest licytacja ruchomości czy nieruchomości i czy widzisz w ogłoszeniu regulamin z zapisami o wadium przy uchyleniu się od zapłaty?
P
Pawel
2026-03-26 18:36
Odpowiedź do Julka
Z tego co kojarzę, w KRZ złożona oferta w licytacji jest od razu traktowana jako wiążąca i system nie daje opcji „edytuj” ani „wycofaj”, najwyżej można przebić
Też mam takie wrażenie jak Julka: w KRZ nie widziałem opcji cofnięcia albo edycji już złożonej oferty i system traktuje ją jak złożoną “na serio”. Jedyne, co przychodzi do głowy w trakcie licytacji, to kontakt z organizatorem/syndykiem (czasem mają podany telefon lub e‑mail przy ogłoszeniu), bo od strony samego systemu raczej tego nie odkręcisz. Jeśli licytacja zakończy się na tej kwocie, to możesz mieć problem z uchyleniem się od skutków i ryzyko przepadku wadium w razie niewykonania, więc lepiej szybko wyjaśnić to bezpośrednio. Masz w ogłoszeniu jakieś dane kontaktowe do syndyka albo obsługi licytacji?
Z
Znakowanie24
2026-03-26 13:37
Z tego co kojarzę, w KRZ złożona oferta jest od razu wiążąca i nie ma opcji jej “edytować” ani wycofać w trakcie licytacji, więc zostaje tylko jak najszybciej kontakt z syndykiem/obsługą postępowania i opisanie oczywistej omyłki (bo inaczej po zakończeniu mogą traktować to jak normalne przybicie i potem robią się kłopoty). To jest licytacja w trybie przetargu/aukcji z automatycznym postąpieniem, czy wpisywałaś własną kwotę ręcznie?
D
DTFPro
2026-03-26 13:50
Z tego co wiem, w e-licytacjach w KRZ złożona oferta jest od razu traktowana jako wiążąca i systemowo nie ma opcji jej „edytowania” ani cofnięcia przed końcem (co najwyżej można przebić samego siebie prawidłową kwotą, jeśli regulamin licytacji to dopuszcza). W takiej sytuacji najsensowniej od razu dzwonić do syndyka/organizatora i do wsparcia KRZ, bo tylko oni mogą potwierdzić, czy da się to jakoś formalnie odkręcić jeszcze w trakcie. Jeśli licytacja zakończy się na tej omyłkowej kwocie, zwykle traktuje się to jak normalne wygranie licytacji ze wszystkimi konsekwencjami (włącznie z ryzykiem utraty wadium, gdybyś potem nie przystąpiła do umowy). To jest licytacja w trybie „aukcji” w KRZ (elektroniczna licytacja), czy jakieś inne postępowanie w ramach KRZ z ofertami pisemnymi?