Restrukturyzacja a potrącenie (kompensata) z kontrahentem przy nowych dostawach

W
WniosekBezBledu
· 2026-03-26 08:28
Jestem w trakcie przygotowań do postępowania restrukturyzacyjnego i mam kilka zaległych faktur wobec stałego dostawcy. Jednocześnie po otwarciu postępowania dalej będę od niego kupować towar i będą pojawiały się nowe faktury za bieżące dostawy. Dostawca zapowiada, że będzie potrącał (kompensował) zaległe należności z kwotami, które mam mu zapłacić za nowe dostawy, zamiast rozliczać je standardowymi przelewami. Chciałbym zrozumieć, jak to w praktyce działa w restrukturyzacji i czy takie potrącenie jest dopuszczalne przy nowych rozliczeniach. Czy kontrahent może jednostronnie skompensować stare faktury z płatnościami za nowe dostawy? Czy ma znaczenie, czy dana wierzytelność powstała przed czy po dniu otwarcia postępowania?

Odpowiedzi (6)

A
Agnieszka 2026-03-26 10:54
Z tego co kojarzę, po otwarciu restrukturyzacji potrącenia nie są tak „w pełni dowolne”, jak czasem próbują to przedstawiać kontrahenci. Dużo zależy od tego, kiedy powstały wierzytelności po obu stronach i czy w ogóle spełniają warunki do potrącenia w realiach postępowania, bo bywa, że „stare” długi wrzuca się do układu, a bieżące rozlicza normalnie. Jeśli dostawca chce kompensować zaległości z płatnościami za nowe dostawy, to może to w praktyce wyglądać jak omijanie zasad postępowania, a nie zwykłe księgowe uproszczenie. Spotkałem się z podejściem, że po otwarciu kluczowe jest utrzymanie płatności bieżących za dostawy po dacie otwarcia, a historyczne faktury mają swój tryb w restrukturyzacji. Druga sprawa to to, że jednostronne „potrącam i koniec” nie zawsze jest skuteczne, jeśli brakuje podstaw albo są ograniczenia wynikające z samego postępowania. Warto też pamiętać, że to co dostawca „zapowiada”, nie zawsze da się bezpiecznie przeprowadzić bez reakcji nadzorcy/zarządcy i bez oceny wpływu na układ. Jakie postępowanie rozważasz (np. PZU, sanacja) i czy te zaległe faktury są sprzed planowanej daty otwarcia?
T
TechNadruk 2026-03-27 16:31
Odpowiedź do Agnieszka
Z tego co kojarzę, po otwarciu restrukturyzacji potrącenia nie są tak „w pełni dowolne”, jak czasem próbują to przedstawiać kontrahenci. Dużo zależy od tego, ki
Też mam wrażenie, że po otwarciu postępowania to nie działa „jak chcą”, tylko rozbija się o to, czy te wzajemne wierzytelności są wymagalne i kiedy dokładnie powstały po obu stronach. Masz już ustaloną datę otwarcia i czy te zaległe faktury są sprzed tej daty, a nowe dostawy będą już po niej?
H
HaftStudio 2026-03-26 11:12
Miałem podobnie przy układzie i dostawca też próbował „z automatu” kompensować stare zaległości z płatnościami za bieżące dostawy, ale po otwarciu postępowania zrobiło się z tego sporo zamieszania, bo nowe faktury zaczęły być traktowane inaczej niż te sprzed otwarcia i ostatecznie musieliśmy to rozdzielić, żeby nie było później kwestionowania. Masz już ustaloną konkretną datę otwarcia i czy te zaległe faktury są sprzed tej daty?
D
DTFPro 2026-03-26 11:32
Czy te zaległe faktury i nowe dostawy dotyczą tego samego podmiotu i wchodzą w ten sam „pakiet” wierzytelności, czy mówimy o różnych umowach/relacjach? I czy dostawca chce robić potrącenia już po otwarciu postępowania, czy dopiero teraz, na etapie przygotowań?
E
Ewelina 2026-03-26 17:18
Odpowiedź do DTFPro
Czy te zaległe faktury i nowe dostawy dotyczą tego samego podmiotu i wchodzą w ten sam „pakiet” wierzytelności, czy mówimy o różnych umowach/relacjach? I czy do
W moim rozumieniu, jeśli mówimy o tym samym dostawcy (ten sam podmiot po obu stronach), to zaległe faktury sprzed otwarcia postępowania to jedno, a nowe dostawy po otwarciu to drugie – i to rozróżnienie robi dużą różnicę. Po otwarciu restrukturyzacji potrącanie „starego” długu z płatnościami za „nowe” dostawy zwykle jest traktowane jak omijanie zasad układu i równego traktowania wierzycieli, więc często jest kwestionowane albo uznawane za bezskuteczne. Co do zasady potrącenie wchodzi w grę, gdy obie wierzytelności są wzajemne i „dojrzałe”, a w restrukturyzacji dodatkowo liczy się, kiedy one powstały (przed czy po otwarciu). Jeśli dostawca chciałby kompensować już teraz, zanim postępowanie ruszy, to formalnie wygląda to inaczej, ale też może potem budzić pytania, czemu akurat ten wierzyciel dostał spłatę „bokiem”. Przy bieżących dostawach po otwarciu zazwyczaj chodzi o to, żeby były regulowane normalnie, bo inaczej łatwo zablokować sobie towar i płynność. W praktyce dużo zależy od konkretnego trybu restrukturyzacji i od tego, czy jest nadzorca/zarządca, który będzie takie ruchy akceptował albo podważał. Jaki dokładnie tryb postępowania planujesz (układ czy sanacja)?
O
Olek 2026-03-26 14:22
Miałem podobną sytuację przy przygotowaniach do restrukturyzacji i u mnie dostawcy też próbowali „na szybko” kompensować stare zaległości z bieżącymi płatnościami, bo to im upraszczało temat i zmniejszało ryzyko. W praktyce robi się z tego sporo zamieszania w rozliczeniach, bo stare faktury wiszą w innym „porządku” niż nowe dostawy po otwarciu postępowania, i potem ciężko dojść co jest za co. U mnie finalnie stanęło na tym, że każdą nową dostawę rozliczaliśmy osobno, a stare należności szły swoim torem, bo inaczej zaczynały się nerwy i nieporozumienia. Masz już ustalone z doradcą/nadzorcą, czy oni w ogóle dopuszczają takie potrącenia po otwarciu postępowania?