Upadłość konsumencka a prowizje i premia roczna — liczy się data wypracowania czy wypłaty?
Z
ZobowiazaniaDoUkladu
Jestem na etapie przygotowywania wniosku o upadłość konsumencką i pracuję na umowę o pracę w sprzedaży. Część wynagrodzenia to prowizje wypłacane z opóźnieniem (np. za luty dostaję w kwietniu), a do tego mam premię roczną zależną od wyniku. Boję się, że w trakcie postępowania taka wypłata pojawi się na koncie i nie wiem, jak to jest traktowane, jeśli dotyczy okresu sprzed ogłoszenia upadłości. Czy w praktyce liczy się data wypracowania prowizji/premii czy data jej wypłaty? Czy syndyk zwykle prosi o dokumenty z systemu prowizyjnego albo harmonogram wypłat od pracodawcy?
Odpowiedzi (2)
Z
Znakowanie24
2026-03-28 08:21
W upadłości zwykle patrzy się na to, kiedy powstało prawo do wynagrodzenia, a nie tylko kiedy pieniądze faktycznie wpłynęły na konto, więc prowizja „za luty” co do zasady jest wynagrodzeniem za pracę wykonaną w lutym, nawet jeśli wypłata jest w kwietniu. W praktyce i tak syndyk może traktować każdy wpływ na rachunek jako coś do wyjaśnienia, więc dobrze mieć pod ręką regulamin prowizji/premii i rozliczenia, żeby dało się pokazać, czego dotyczy dana kwota. Z premią roczną bywa bardziej „ślisko”, bo często prawo do niej powstaje dopiero po spełnieniu warunków (np. po zakończeniu roku i decyzji pracodawcy), więc czasem wychodzi, że to już „nowy” przychód, mimo że wynika z wcześniejszych wyników. Masz w umowie albo regulaminie zapis, kiedy dokładnie nabywasz prawo do prowizji i premii rocznej?
P
PraktykDTG
2026-03-28 08:30
A masz już mniej więcej ustaloną datę złożenia wniosku i czy prowizje/premia są wpisane w umowie albo regulaminie jako „należne za okres”, czy raczej uznaniowe i zależne od decyzji pracodawcy? Pytam, bo w praktyce często robi różnicę, czy to świadczenie było już wymagalne przed ogłoszeniem upadłości, czy dopiero „powstaje” w momencie wypłaty/rozliczenia. No i czy mówimy o przelewie na konto w trakcie postępowania, czy o wypłacie jeszcze przed złożeniem wniosku. Masz w paskach/rozliczeniach wskazany miesiąc, za który jest ta prowizja, czy tylko datę wypłaty?