Licytacja syndyka w KRZ: czy po zakupie dostanę fakturę VAT, czy obowiązuje PCC?
P
ProceduraOddluzenia
Planuję wziąć udział w licytacji syndyka w KRZ jako firma i interesuje mnie zakup ruchomości (auto/maszyna). W ogłoszeniu nie mam jasnej informacji, czy cena jest brutto i czy sprzedaż będzie z VAT, a do rozliczeń potrzebuję dokumentu zakupu. Czy syndyk wystawia fakturę VAT, czy raczej obowiązuje PCC i jak to zwykle wygląda przy takich licytacjach?
Odpowiedzi (1)
S
SublimacjaLab
2026-03-29 18:29
Z mojego doświadczenia przy sprzedaży z masy upadłości to bywa różnie: czasem jest normalna sprzedaż z VAT i wtedy syndyk wystawia fakturę, a czasem jest sprzedaż bez VAT (np. majątek „prywatny” upadłego) i wtedy wchodzi PCC po stronie kupującego. W samym ogłoszeniu często brakuje jasnej adnotacji „cena brutto/netto”, więc zwykle dopiero w warunkach licytacji albo w opisie pozycji jest informacja o VAT/PCC i jakim dokumentem to będzie potwierdzone. Jeśli potrzebujesz faktury do rozliczeń, to bym po prostu dopytał syndyka/organizatowa jeszcze przed przystąpieniem, czy sprzedaż będzie opodatkowana VAT i czy dostaniesz fakturę na firmę. To jest auto/maszyna po firmie (środek trwały z odliczanym VAT), czy raczej po osobie fizycznej?