Premia roczna po ogłoszeniu upadłości konsumenckiej — czy syndyk może ją przejąć?

O
OddluzenieKrok
· 2026-03-29 16:48
Mam ogłoszoną upadłość konsumencką od lutego 2026 r., syndyk jest już wyznaczony i postępowanie jest na wczesnym etapie (jeszcze bez ustalonego planu spłaty). W kwietniu pracodawca ma mi wypłacić premię roczną za poprzedni rok w wysokości ok. 6–7 tys. zł. Czy taka jednorazowa premia jest traktowana jak zwykłe wynagrodzenie, czy może wejść do masy upadłości? Jeśli premia wpłynie na moje konto, czy syndyk może żądać przekazania jej w całości albo w części? Jak to wygląda w praktyce przy takich świadczeniach wypłacanych raz w roku?

Odpowiedzi (6)

J
Julka 2026-03-29 19:29
Z tego co kojarzę, premia roczna z umowy o pracę jest traktowana jak element wynagrodzenia, więc syndyk może się nią zainteresować podobnie jak pensją (z uwzględnieniem kwot wolnych i limitów potrąceń). To, że wpłynie jednorazowo na konto, nie zmienia wiele — liczy się, że to przychód z pracy i syndyk może poprosić o wyjaśnienie albo o przekazanie części. Dużo zależy, czy to premia „gwarantowana” z regulaminu i za jaki okres dokładnie jest wypłacana. Masz ją wpisaną w regulamin/umowę jako premia za 2025 i czy syndyk zna już Twoje warunki zatrudnienia?
A
Ania 2026-03-29 19:48
Odpowiedź do Julka
Z tego co kojarzę, premia roczna z umowy o pracę jest traktowana jak element wynagrodzenia, więc syndyk może się nią zainteresować podobnie jak pensją (z uwzglę
Też mam podobne skojarzenie jak Julka: premia roczna z etatu zwykle jest traktowana jak składnik wynagrodzenia, więc syndyk patrzy na nią podobnie jak na pensję, tylko że wpadnie jednorazowo i może „podbić” kwotę w danym miesiącu. Sam fakt, że przelew przyjdzie na konto, raczej nie robi z tego czegoś „poza” postępowaniem — ważne jest źródło i to, czy mieści się w granicach potrąceń/kwot wolnych. W praktyce i tak dobrze mieć to od razu opisane syndykowi, żeby potem nie było nerwów o „ukryty” wpływ. Masz tę premię wpisaną w umowie/regulaminie jako element wynagrodzenia, czy to bardziej uznaniowa nagroda?
T
TechNadruk 2026-04-05 22:54
Odpowiedź do Ania
Też mam podobne skojarzenie jak Julka: premia roczna z etatu zwykle jest traktowana jak składnik wynagrodzenia, więc syndyk patrzy na nią podobnie jak na pensję
Mam podobne odczucie jak Ania: premia roczna z etatu zwykle idzie jako składnik wynagrodzenia, tylko że wpada jednorazowo i może „zrobić miesiąc”. To, że wpływa na konto, samo w sobie niczego nie przesądza, ale syndyk i tak patrzy na to jak na dochód osiągnięty już po ogłoszeniu upadłości i może chcieć to uwzględnić przy rozliczeniach/ustaleniach. Ja bym po prostu od razu dał o tym znać syndykowi, żeby nie było potem pretensji, że coś wyszło „bokiem”. Ta premia jest w regulaminie jako stały element (np. zależny od wyników/uznaniowa), czy masz ją wpisaną w umowę jako pewnik?
D
Drukarniarz 2026-04-01 08:33
Premia roczna zasadniczo jest traktowana jak składnik wynagrodzenia za pracę, więc w upadłości konsumenckiej zwykle podlega tym samym regułom co pensja – czyli w praktyce syndyk interesuje się nią w zakresie, w jakim „nadwyżka” ponad kwotę wolną może zasilić masę (albo później plan spłaty). To, że jest jednorazowa i za poprzedni rok, nie robi z niej „osobnego” majątku, tylko nadal dochód z pracy, więc syndyk może o nią zapytać i ująć ją w rozliczeniach. Jak już wpłynie na konto, samo przetrzymanie jej u siebie nic nie zmienia – lepiej od razu zgłosić syndykowi, żeby nie wyszło, że coś zostało ukryte. Masz zajęcie wynagrodzenia u pracodawcy/komornika albo ustaloną kwotę wolną na rachunku w banku?
D
DrukarniaX 2026-04-06 11:44
Z tego co kojarzę, taka premia jest traktowana jak element wynagrodzenia, ale kluczowe jest, kiedy powstało do niej prawo: jeśli była już „należna” przed ogłoszeniem upadłości (np. wynikało to wprost z regulaminu i spełniłeś warunki), syndyk może ją potraktować jako składnik masy, nawet gdy wypłata będzie dopiero w kwietniu. Jeśli natomiast staje się należna dopiero po decyzji pracodawcy/po zatwierdzeniu wyników już po lutym 2026, częściej podchodzi to jak bieżący dochód i wtedy wchodzi w grę raczej temat potrąceń jak przy pensji oraz wpływ na późniejszy plan spłaty. Gdy premia wpłynie na konto, ludzie zwykle od razu dają znać syndykowi, żeby nie było zarzutu zatajenia. Masz w umowie albo regulaminie zapis, że premia roczna jest gwarantowana po spełnieniu warunków, czy jest uznaniowa?
M
Maja 2026-04-08 08:00
Premia roczna co do zasady jest traktowana jak składnik wynagrodzenia za pracę, więc w upadłości konsumenckiej syndyk zwykle patrzy na nią tak samo jak na pensję (pod kątem tego, co podlega potrąceniom/odprowadzaniu), a nie jak na „dodatkowy majątek” do swobodnego przejęcia w całości. To, że wypłata jest jednorazowa i za poprzedni rok, nie zmienia automatycznie jej kwalifikacji — liczy się, że to przychód ze stosunku pracy już po ogłoszeniu upadłości (luty 2026). Jeśli premia wpadnie na konto, sensownie jest od razu zgłosić to syndykowi, bo ukrywanie wpływów potrafi zrobić niepotrzebny problem, nawet jeśli ostatecznie traktowane jest to jak normalne wynagrodzenie. Masz umowę o pracę i standardowe potrącenia jak z pensji, czy to jakaś premia uznaniowa/z funduszu nagród wpisana w regulamin?