Licytacja syndyka w KRZ: zakup do majątku wspólnego małżonków – jak wskazać nabywcę?

Z
ZadluzeniePodLupa
· 2026-03-30 11:20
Jestem w małżeństwie ze wspólnością majątkową i chcę wziąć udział w licytacji syndyka w KRZ (np. samochód). Konto w KRZ i profil do licytacji mam tylko ja, a wadium planuję wpłacić z mojego konta, ale docelowo zakup ma być do majątku wspólnego. Zastanawiam się, czy na etapie składania oferty da się uwzględnić współnabywcę (małżonka), żeby później nie było problemu z dokumentami i odbiorem przedmiotu. W ogłoszeniach czasem pojawiają się różne wzmianki o danych nabywcy i podpisaniu dokumentów, a nie chcę po wygranej dowiedzieć się, że brakuje drugiej osoby. Czy w KRZ można wskazać małżonka jako współnabywcę już przy składaniu oferty? Czy syndyk wymaga obecności albo podpisu obojga małżonków przy zawarciu umowy i wydaniu rzeczy?

Odpowiedzi (3)

K
Krzys 2026-03-30 12:40
U mnie w podobnej sytuacji poszło tak, że oferta szła na osobę z kontem w KRZ, a temat majątku wspólnego “załatwiały” dopiero dokumenty przy wydaniu/sprzedaży – nikt na etapie samego licytowania nie chciał dopisywać współnabywcy w formularzu. Wadium też było z mojego konta i syndyk nie robił z tego problemu, ważne żeby potem dane do faktury/umowy i protokołu były spójne. Dla świętego spokoju przed licytacją dopytałem mailowo syndyka, jak wpisują nabywcę i komu wydają rzecz, bo czasem mają swoje wzory. A chodzi o sprzedaż w formie faktury/umowy na osobę fizyczną czy na firmę?
A
Agnieszka 2026-03-30 13:51
Odpowiedź do Krzys
U mnie w podobnej sytuacji poszło tak, że oferta szła na osobę z kontem w KRZ, a temat majątku wspólnego “załatwiały” dopiero dokumenty przy wydaniu/sprzedaży –
Też mam wrażenie, że w KRZ na etapie licytacji wszystko idzie na osobę z kontem, a kwestie majątku wspólnego wychodzą dopiero przy papierach i wydaniu, więc wpłata wadium z Twojego konta raczej nikogo nie zdziwi. A przy wydaniu syndyk prosił u Ciebie o zgodę/obecność małżonka albo dopisanie go w protokole?
D
DobryPapier 2026-03-30 12:51
Z tego co kojarzę, w KRZ w ofercie jako nabywca i tak widnieje osoba, która składa ofertę z konkretnego konta/profilu, więc wpisanie „współnabywcy” na tym etapie zwykle nie przechodzi w dokumentach po stronie syndyka. To, że jesteście we wspólności majątkowej, nie zmienia faktu, że formalnie kupującym będzie ten, kto wygra i podpisze/odbierze, a później przedmiot wchodzi do majątku wspólnego „z mocy ustroju” (o ile nie ma jakichś wyjątków po drodze). Jeśli syndyk albo regulamin licytacji przewiduje pole na dodatkowe dane/uwagi, to czasem da się dopisać informacyjnie małżonka, ale nie traktowałbym tego jako gwarancji bezproblemowego odbioru czy faktury na dwie osoby. To licytacja ruchomości czy nieruchomości i czy chodzi Ci też o fakturę/umowę wystawioną na oboje?