Sprzeciw od nakazu zapłaty z e‑Sądu (EPU) po zajęciu konta — czy to wstrzymuje egzekucję?

E
EgzekucjaStop
· 2026-03-31 18:11
Komornik zajął mi konto i część wynagrodzenia na podstawie nakazu zapłaty z e‑Sądu (EPU), o którym wcześniej nie wiedziałem. W piątek 27.03.2026 dostałem dopiero pismo od komornika, a bank od razu zablokował środki. Kwota egzekucji to ok. 18 400 zł i już zeszła pierwsza rata z pensji. Złożyłem sprzeciw od nakazu zapłaty i czekam na potwierdzenie z sądu. Czy samo wniesienie sprzeciwu wstrzymuje egzekucję, czy zajęcia będą trwały do czasu decyzji sądu?

Odpowiedzi (1)

A
Agnieszka 2026-03-31 18:51
Z tego co kojarzę, samo wniesienie sprzeciwu od nakazu z EPU nie wstrzymuje automatycznie egzekucji, zwłaszcza jeśli komornik już działa na podstawie tytułu wykonawczego. Komornik zwykle prowadzi sprawę dalej, dopóki nie dostanie z sądu postanowienia o wstrzymaniu/zawieszeniu albo informacji, że tytuł stracił wykonalność. W praktyce często kończy się to tym, że składa się osobno pismo do sądu o wstrzymanie wykonania tytułu, a do komornika daje się kopię sprzeciwu i potwierdzenie nadania/wniesienia, żeby w ogóle wiedział, że coś się dzieje. To, że pierwsza rata już zeszła z pensji, niestety też pasuje do tego scenariusza. Jeśli sprzeciw został skutecznie wniesiony w terminie (albo termin został przywrócony, jeśli wcześniej nic nie było doręczone), to sam nakaz w EPU finalnie “upada” i sprawa idzie dalej w zwykłym trybie, ale to może potrwać. Dobrze też pamiętać, że bank blokuje środki po zajęciu niezależnie od tego, czy w tle poszedł sprzeciw, dopóki nie ma formalnej decyzji. Masz już z e‑Sądu jakieś urzędowe potwierdzenie wniesienia sprzeciwu (UPP/poświadczenie z systemu) i czy sprzeciw składałeś w 14 dni od tego, jak realnie dowiedziałeś się o sprawie?