Sprzeciw od nakazu zapłaty z e‑Sądu (EPU) po zajęciu konta — czy to wstrzymuje egzekucję?
E
EgzekucjaStop
Komornik zajął mi konto i część wynagrodzenia na podstawie nakazu zapłaty z e‑Sądu (EPU), o którym wcześniej nie wiedziałem. W piątek 27.03.2026 dostałem dopiero pismo od komornika, a bank od razu zablokował środki. Kwota egzekucji to ok. 18 400 zł i już zeszła pierwsza rata z pensji. Złożyłem sprzeciw od nakazu zapłaty i czekam na potwierdzenie z sądu. Czy samo wniesienie sprzeciwu wstrzymuje egzekucję, czy zajęcia będą trwały do czasu decyzji sądu?
Odpowiedzi (9)
A
Agnieszka
2026-03-31 18:51
Z tego co kojarzę, samo wniesienie sprzeciwu od nakazu z EPU nie wstrzymuje automatycznie egzekucji, zwłaszcza jeśli komornik już działa na podstawie tytułu wykonawczego. Komornik zwykle prowadzi sprawę dalej, dopóki nie dostanie z sądu postanowienia o wstrzymaniu/zawieszeniu albo informacji, że tytuł stracił wykonalność. W praktyce często kończy się to tym, że składa się osobno pismo do sądu o wstrzymanie wykonania tytułu, a do komornika daje się kopię sprzeciwu i potwierdzenie nadania/wniesienia, żeby w ogóle wiedział, że coś się dzieje. To, że pierwsza rata już zeszła z pensji, niestety też pasuje do tego scenariusza. Jeśli sprzeciw został skutecznie wniesiony w terminie (albo termin został przywrócony, jeśli wcześniej nic nie było doręczone), to sam nakaz w EPU finalnie “upada” i sprawa idzie dalej w zwykłym trybie, ale to może potrwać. Dobrze też pamiętać, że bank blokuje środki po zajęciu niezależnie od tego, czy w tle poszedł sprzeciw, dopóki nie ma formalnej decyzji. Masz już z e‑Sądu jakieś urzędowe potwierdzenie wniesienia sprzeciwu (UPP/poświadczenie z systemu) i czy sprzeciw składałeś w 14 dni od tego, jak realnie dowiedziałeś się o sprawie?
J
Julka
2026-04-05 09:17
Odpowiedź do Agnieszka
Z tego co kojarzę, samo wniesienie sprzeciwu od nakazu z EPU nie wstrzymuje automatycznie egzekucji, zwłaszcza jeśli komornik już działa na podstawie tytułu wyk
Też mam takie rozumienie jak Agnieszka: sam sprzeciw w EPU raczej nie zatrzymuje komornika, dopiero jak dojdzie do niego decyzja sądu o wstrzymaniu/zawieszeniu, to coś się zmienia. W sprzeciwie składałeś też osobny wniosek o wstrzymanie egzekucji (i ewentualnie o uchylenie klauzuli)?
T
TestKolorow
2026-04-12 17:33
Odpowiedź do Julka
Też mam takie rozumienie jak Agnieszka: sam sprzeciw w EPU raczej nie zatrzymuje komornika, dopiero jak dojdzie do niego decyzja sądu o wstrzymaniu/zawieszeniu,
Też mi się wydaje, że sam sprzeciw w EPU nie zatrzymuje komornika „z automatu” — dopiero jak sąd wyda postanowienie o wstrzymaniu/zawieszeniu i to do nich dotrze, to egzekucja może się ruszyć w drugą stronę. Jeśli w sprzeciwie nie poszedł osobny wniosek o wstrzymanie egzekucji (i kwestia klauzuli), to komornik zwykle działa dalej, bo ma tytuł w ręku. U Ciebie ważne są konkretne daty: skoro pismo od komornika było dopiero 27.03.2026, to kluczowe będzie też, kiedy sprzeciw został faktycznie złożony i kiedy sąd to odnotuje. Złożyłeś ten dodatkowy wniosek o wstrzymanie egzekucji razem ze sprzeciwem?
P
Patrycja
2026-04-01 07:16
Samo wniesienie sprzeciwu od nakazu z EPU co do zasady nie wstrzymuje egzekucji — komornik działa dalej, dopóki sąd nie wyda postanowienia o wstrzymaniu albo nie uchyli tytułu/klauzuli (czasem pomaga też osobny wniosek o wstrzymanie). Składałeś razem ze sprzeciwem wniosek o wstrzymanie wykonalności/egzekucji i czy komornik ma już tytuł z klauzulą wykonalności?
K
Krzys
2026-04-01 09:37
U mnie samo złożenie sprzeciwu nie zatrzymało komornika — egzekucja szła dalej, dopiero jak sąd wydał postanowienie o wstrzymaniu (albo udało się ogarnąć zabezpieczenie), to faktycznie zaczęło to działać w praktyce. Sprzeciw w EPU zwykle przenosi sprawę do „zwykłego” sądu, ale po zajęciu konta i pensji to nie dzieje się automatycznie z dnia na dzień. Jeśli już zeszła rata z wynagrodzenia, to bez osobnego ruchu w sądzie/od komornika raczej nic się samo nie cofnie od razu. Złożyłeś też wniosek o przywrócenie terminu i o wstrzymanie egzekucji, czy tylko sam sprzeciw?
F
FarbaSpec
2026-04-01 09:42
Z mojego doświadczenia samo wniesienie sprzeciwu w EPU nie zatrzymuje komornika z automatu — egzekucja leci dalej, dopóki sąd nie wstrzyma jej postanowieniem albo komornik nie dostanie takiej informacji. Złożyłeś też osobno wniosek o wstrzymanie egzekucji i wysłałeś komornikowi potwierdzenie sprzeciwu?
N
NadrukPlus
2026-04-03 10:01
Samo wniesienie sprzeciwu co do zasady nie wstrzymuje egzekucji u komornika – zajęcie konta i wynagrodzenia trwa, dopóki sąd nie uchyli nakazu i nie zapadnie decyzja o wstrzymaniu (albo wierzyciel/komornik nie dostaną takiego postanowienia). Składałeś też wniosek o wstrzymanie egzekucji/zawieszenie postępowania i o przywrócenie terminu (jeśli nakazu faktycznie nie doręczono)?
S
Serwisant
2026-04-03 13:47
Samo wniesienie sprzeciwu co do zasady nie wstrzymuje egzekucji prowadzonej przez komornika – egzekucja zatrzymuje się dopiero, jeśli sąd wyda postanowienie o wstrzymaniu albo uchyli tytuł/klauzulę, więc do czasu takiej decyzji potrącenia i blokada mogą iść dalej. Złożyłeś też wniosek o wstrzymanie egzekucji (i ewentualnie o uchylenie klauzuli wykonalności) razem ze sprzeciwem?
D
DrukarniaX
2026-04-12 14:14
Samo wniesienie sprzeciwu od nakazu z EPU z reguły nie wstrzymuje egzekucji, więc komornik dalej działa, dopóki sąd nie uchyli nakazu albo nie wyda postanowienia o wstrzymaniu (albo nie dojdzie do zawieszenia z innej podstawy). Jeśli dopiero 27.03.2026 dowiedziałeś się o sprawie, to często wchodzi też temat przywrócenia terminu i zarzutu, że nakaz nie został skutecznie doręczony, ale to i tak nie działa automatem na konto i pensję. Najważniejsze jest, czy masz już z sądu jakieś postanowienie „wstrzymujące” i czy komornik dostał je formalnie. Składałeś w sprzeciwie (albo osobno) wniosek o wstrzymanie wykonania/nadanie biegu egzekucji do czasu rozpoznania sprawy?