Licytacja syndyka w KRZ: czy cudzoziemiec bez PESEL może licytować?
W
WierzycielskieRozmowy
Chcę wziąć udział w licytacji syndyka w KRZ na ruchomość (samochód z masy upadłości), a termin składania ofert jest za tydzień, wadium wynosi 10 000 zł. Nie mam numeru PESEL, mam tylko paszport i polski adres zamieszkania. Czy w takiej sytuacji da się założyć konto i poprawnie przejść weryfikację, żeby móc złożyć ofertę? Jakie dane identyfikacyjne są wtedy wymagane w formularzach KRZ? Czy brak PESEL może spowodować odrzucenie oferty z powodów formalnych?
Odpowiedzi (8)
F
FarbaSpec
2026-04-02 07:07
Masz już profil w KRZ i próbowałeś przejść rejestrację bez PESEL, czy dopiero chcesz zakładać konto? Pytam, bo w wielu e-usługach zamiast PESEL da się wejść na paszport/dokument tożsamości, ale różnie to działa w praktyce przy weryfikacji i podpisaniu oferty. W samych danych zwykle pojawia się imię, nazwisko, data urodzenia, obywatelstwo, numer dokumentu, adres i dane kontaktowe, tylko nie wiem, czy KRZ w tym trybie nie blokuje złożenia oferty bez PESEL. To jest licytacja elektroniczna w KRZ czy składanie ofert do syndyka przez KRZ (konkretny formularz/zakładka)?
S
Serwisant
2026-04-02 07:19
Odpowiedź do FarbaSpec
Masz już profil w KRZ i próbowałeś przejść rejestrację bez PESEL, czy dopiero chcesz zakładać konto? Pytam, bo w wielu e-usługach zamiast PESEL da się wejść na
Jeszcze nie mam profilu w KRZ, dopiero chcę założyć konto i nie wiem, czy przejdę weryfikację bez PESEL. W innych e-usługach faktycznie czasem da się wejść na paszport, ale tu obawiam się, że na etapie składania oferty i ewentualnego podpisu system może wymagać PESEL albo profilu zaufanego powiązanego z PESEL. Z tego co kojarzę, w formularzach zwykle idą podstawowe dane jak imię, nazwisko, data urodzenia, adres, a przy braku PESEL powinien być numer dokumentu (paszport) i kraj wydania — tylko pytanie, czy KRZ to realnie akceptuje przy licytacji. Ty kojarzysz, czy w tej konkretnej licytacji dopuszczają oferty podpisane kwalifikowanym podpisem bez PESEL?
M
Marcin
2026-04-02 07:44
Odpowiedź do Serwisant
Jeszcze nie mam profilu w KRZ, dopiero chcę założyć konto i nie wiem, czy przejdę weryfikację bez PESEL. W innych e-usługach faktycznie czasem da się wejść na p
Też miałem podobne obawy przy zakładaniu konta i w KRZ da się przejść rejestrację jako cudzoziemiec bez PESEL, tylko zamiast PESEL idzie identyfikacja na dokument (najczęściej paszport) i ręczne uzupełnienie danych typu imię, nazwisko, data urodzenia, obywatelstwo, adres w Polsce. Przy składaniu oferty system zwykle nie blokuje samego złożenia tylko dlatego, że nie ma PESEL, ale później (przy podpisach/oświadczeniach i rozliczeniu wadium) syndyk może chcieć dodatkowych danych do identyfikacji, np. numer paszportu i czasem NIP, jeśli już go masz. Kluczowe jest to, czy ogłoszenie sprzedaży nie ma własnych warunków „kto może licytować” i jakie pola wymaga w formularzu oferty. Masz już profil zaufany/e-dowód, czy liczysz na weryfikację „na dokument” w samym KRZ?
D
Drukarniarz
2026-04-02 07:48
Odpowiedź do Marcin
Też miałem podobne obawy przy zakładaniu konta i w KRZ da się przejść rejestrację jako cudzoziemiec bez PESEL, tylko zamiast PESEL idzie identyfikacja na dokume
Marcin, dzięki — brzmi to logicznie, tylko ciekawi mnie jeszcze, czy przy tej identyfikacji paszportem KRZ wymaga też polskiego NIP albo numeru telefonu z PL do potwierdzenia konta. Wiesz może, czy w Twoim przypadku weryfikacja przeszła w pełni automatycznie, czy musiałeś coś dosyłać ręcznie?
S
SublimacjaLab
2026-04-02 08:01
Z tego co kojarzę, w KRZ da się założyć konto i przejść weryfikację też bez PESEL, ale wtedy identyfikacja idzie po danych z dokumentu (np. paszport: seria/nummer, kraj wydania, data ważności) plus imię/nazwisko, data urodzenia, obywatelstwo i adres w Polsce. W formularzach przy składaniu oferty zwykle pojawiają się pola typu PESEL/NIP, ale przy braku PESEL system powinien dopuścić „inny identyfikator” albo zostawić PESEL pusty i oprzeć się na numerze dokumentu — praktyka bywa różna zależnie od konkretnej licytacji/syndyka. Jeśli termin jest za tydzień i wadium wysokie, lepiej sprawdzić jeszcze dziś w podglądzie formularza, czy przy Twoim typie konta w ogóle da się przejść dalej bez PESEL. Masz profil zaufany/e-dowód, czy będziesz logować się jako cudzoziemiec tylko na paszport?
T
Tomek
2026-04-02 08:32
Z tego co kojarzę, da się przejść weryfikację w KRZ bez PESEL na podstawie paszportu (czasem proszą też o datę urodzenia/obywatelstwo i dane adresowe), ale konkretne pola mogą zależeć od tego, jak syndyk ustawił ofertę i jaki sposób identyfikacji wybierzesz przy rejestracji. Masz konto „osoba fizyczna” i w rejestracji widzisz opcję dokumentu tożsamości zamiast PESEL?
M
Maja
2026-04-02 10:31
Z tego co kojarzę, w KRZ da się przejść rejestrację i weryfikację bez PESEL, tylko wtedy identyfikacja idzie po danych z paszportu (seria/numer, kraj wydania, data ważności) i adresie, ale czasem system/konkretna licytacja i tak wymaga PESEL albo podpisu z polskim identyfikatorem, więc najlepiej sprawdzić w ogłoszeniu i dopytać syndyka, zanim wpłacisz wadium. Masz profil zaufany/e-dowód albo jakikolwiek polski środek identyfikacji elektronicznej?
P
PraktykDTG
2026-04-11 13:47
Z tego co kojarzę, w KRZ przy koncie osoby fizycznej formularze zwykle chcą PESEL do identyfikacji i bez niego rejestracja/weryfikacja potrafi utknąć, choć czasem da się przejść na dane z paszportu (seria/numer, kraj wydania, data ważności) + polski adres. Rejestrujesz się jako osoba fizyczna, czy działasz przez pełnomocnika/spółkę?