Licytacja syndyka w KRZ: czy mogę złożyć ofertę przez pełnomocnika i jak to działa formalnie?

S
SanacjaWPraktyce
· 2026-04-02 07:14
Chcę wziąć udział w licytacji w KRZ na zakup ruchomości (linia pakująca po upadłej firmie z branży spożywczej), ale w dniu zakończenia licytacji będę za granicą. Prowadzę spółkę z o.o. i zależy mi, żeby ofertę złożyła osoba z biura jako pełnomocnik, bo ma dostęp do firmowego profilu zaufanego i ogarnia formalności. Wadium to około 12 000 zł i już widzę w ogłoszeniu, że komunikacja ma iść przez KRZ, ale nie ma jasnej informacji o pełnomocnictwie. Nie wiem, czy w KRZ da się wskazać, że działa się w imieniu spółki na podstawie pełnomocnictwa, czy system wymaga, żeby ofertę złożył dokładnie ten sam użytkownik, który później podpisuje dokumenty. Dodatkowo zastanawiam się, czy w razie wygranej trzeba potem dostarczać papierowe pełnomocnictwo do akt postępowania, czy wystarczy forma elektroniczna. Czy ktoś przerabiał licytację syndyka w KRZ przez pełnomocnika i może potwierdzić, jak to wygląda od strony wymogów i identyfikacji oferenta?

Odpowiedzi (2)

P
PraktykDTG 2026-04-02 08:55
Z tego co przerabiałem w KRZ, ofertę może złożyć pełnomocnik, tylko system i syndyk chcą widzieć, że ta osoba ma umocowanie do działania za spółkę. Zwykle kończy się na tym, że do oferty w KRZ dorzuca się pełnomocnictwo od zarządu (skan) i dane osoby składającej ofertę, a czasem syndyk dopisuje w warunkach, czy pełnomocnictwo ma być w jakiejś konkretnej formie. Sama komunikacja faktycznie idzie przez KRZ, więc korespondencja przyjdzie na konto/profil, z którego poszła oferta i tam potem trzeba odbierać wiadomości. Wadium wpłaca się z konta spółki, a do oferty załącza potwierdzenie przelewu, żeby dało się to łatwo sparować. Uważaj tylko na temat profilu zaufanego: jeśli to ma być „firmowy” dostęp, to w praktyce chodzi o podpis osoby fizycznej, więc lepiej, żeby pełnomocnik podpisywał swoim PZ jako umocowany, a nie „na czyimś” PZ. W ogłoszeniach czasem jest też zapis, że brak pełnomocnictwa przy składaniu oferty kończy się odrzuceniem, więc to warto sprawdzić w warunkach tej konkretnej sprzedaży. Jeśli będziesz za granicą, to i tak da się wszystko ogarnąć zdalnie, byle pełnomocnik miał komplet załączników i pilnował terminów w KRZ. Masz w warunkach licytacji zapis, czy pełnomocnictwo ma być notarialne czy wystarczy zwykłe pisemne od zarządu?
M
Maja 2026-04-02 09:23
Da się złożyć ofertę przez pełnomocnika, tylko formalnie ofertę składa wtedy ta osoba działająca w Twoim imieniu i w KRZ będzie to widoczne po tym, jak się zaloguje i podpisze (profil zaufany/podpis) zgodnie z wymaganiami w ogłoszeniu. Kluczowe jest, żeby pełnomocnictwo obejmowało udział w tej konkretnej sprzedaży i złożenie oferty w KRZ, a syndyk mógł je łatwo zweryfikować w aktach (często chcą skan pełnomocnictwa z podpisem osób uprawnionych w spółce + aktualny odpis KRS, czasem też UPL-1, zależnie od tego jak to opisali). Wadium zwykle wpłaca się z rachunku spółki i ważne, żeby tytuł/przelew pasował do ogłoszenia, bo później syndyk porównuje wpłatę z oferentem/pełnomocnikiem i w razie rozjazdu potrafią dopytywać przez KRZ. W praktyce najlepiej sprawdzić w samym ogłoszeniu, czy syndyk wymaga złożenia pełnomocnictwa w KRZ przed zakończeniem przetargu i w jakiej formie. Masz w ogłoszeniu zapis, czy oferta ma być złożona “w imieniu spółki” i czy wskazali konkretne wymagania co do pełnomocnictwa?