Licytacja syndyka w KRZ: jakie dokumenty dla spółki z o.o. i kto ma złożyć ofertę przy reprezentacji łącznej?
T
TarczaPrzedWindykacja
Planuję wziąć udział w licytacji syndyka w KRZ jako mała spółka z o.o. z branży usług remontowo-budowlanych. Chodzi o zakup ruchomości (sprzęt i narzędzia) z ceną wywoławczą ok. 180 000 zł i wadium 20 000 zł, a ja jestem na etapie kompletowania formalności przed wpłatą. W KRS mamy reprezentację łączną dwóch członków zarządu, a każdy z nas ma osobne konto i dostęp do Profilu Zaufanego. Nie chcę popełnić błędu już przy składaniu oferty, bo nie wiem, czy w KRZ da się to zrobić tak, żeby było jasne, że działa spółka i że spełniamy zasady reprezentacji. Zastanawiam się też, czy trzeba dołączać jakieś skany dokumentów (np. KRS, umowę spółki, uchwałę zarządu, pełnomocnictwo) i czy wymagany jest podpis kwalifikowany, czy wystarczy Profil Zaufany. Czy w praktyce oferta musi być złożona z jednego konta, a jeśli tak, to jak to pogodzić z reprezentacją łączną i jakie dokumenty najczęściej są wymagane przy licytowaniu jako spółka z o.o.?
Odpowiedzi (2)
P
PloterPro
2026-04-03 07:43
Z tego co przerabiałem przy zakupach od syndyka w KRZ, kluczowe są zawsze wymagania z ogłoszenia i regulaminu konkretnej sprzedaży, bo tam bywa wyszczególnione, co ma być dołączone do oferty. Dla spółki z o.o. standardowo przewijają się dane spółki do identyfikacji (KRS/NIP/REGON), aktualny odpis/ informacje z KRS o sposobie reprezentacji, oświadczenia o zapoznaniu się z warunkami i braku przeszkód do udziału oraz potwierdzenie wpłaty wadium z właściwym tytułem przelewu. Przy reprezentacji łącznej często wychodzi w praktyce tak, że sama oferta/oświadczenia muszą być podpisane elektronicznie przez dwóch członków zarządu (każdy swoim PZ/podpisem), bo inaczej syndyk może uznać, że oferta nie została skutecznie złożona. Alternatywnie spotyka się pełnomocnictwo dla jednej osoby do złożenia oferty w imieniu spółki, podpisane przez dwóch członków zarządu i dołączone do dokumentów, ale to już zależy od tego, jak syndyk opisał wymogi w ogłoszeniu. Wadium zazwyczaj idzie przelewem z rachunku spółki, a potem w razie wygranej dochodzą formalności typu protokół, faktura/rachunek i odbiór ruchomości, gdzie znowu wraca temat dwóch podpisów albo pełnomocnika. Jeśli macie po jednym Profilu Zaufanego, to technicznie da się złożyć dwa podpisy pod tym samym plikiem (albo podpisać osobne oświadczenia), tylko trzeba to zgrać z formatem wymaganym w postępowaniu. To jest „czysta” formalność, ale szkoda się wyłożyć na czymś tak prostym przy wadium 20 tys. To jest licytacja w trybie aukcji elektronicznej w KRZ, czy składanie ofert w przetargu/konkursie ofert?
F
FarbaSpec
2026-04-03 09:49
U mnie przy podobnej licytacji syndyka (ruchomości) najczęściej schodziło na to, żeby spółka była jasno opisana w ofercie i żeby dało się od razu wykazać, kto ją wiąże zgodnie z KRS. Do kompletu papierów zwykle prosili o aktualny odpis/wydruk z KRS, NIP/REGON i dane do faktury, czasem też o skan umowy spółki albo uchwałę zarządu, jeśli zakup jest „większy” i ktoś chce mieć ślad decyzji. Przy reprezentacji łącznej w praktyce oferta bywa składana technicznie z jednego konta w KRZ, ale podpis pod dokumentem/ofertą musi się zgadzać z KRS, więc kończy się na dwóch podpisach (albo dwóch podpisach elektronicznych, albo pełnomocnictwie dla jednej osoby podpisanym łącznie). Wadium z konta spółki zwykle przechodzi bez dyskusji, ale gdy idzie z prywatnego rachunku członka zarządu, potrafią dopytywać, czy to na pewno wpłata w imieniu spółki. Jeśli macie osobne Profile Zaufane, to pytanie jest, czy KRZ w tym postępowaniu w ogóle przyjmie podpis PZ, czy oczekuje podpisu kwalifikowanego pod ofertą/załącznikami. No i dopilnowałbym spójności: ten sam podmiot w tytule przelewu, w ofercie i w danych do umowy, bo syndyk później porównuje wszystko wprost. Masz już w obwieszczeniu albo w regulaminie doprecyzowane, jaki rodzaj podpisu elektronicznego jest wymagany do złożenia oferty?