Dopłaty bezpośrednie z ARiMR po obwieszczeniu restrukturyzacji gospodarstwa – czy wypłata może zostać zajęta albo wstrzymana?

R
RestrukturyzacjaRolnika
· 2026-04-03 08:04
Jestem po obwieszczeniu restrukturyzacji gospodarstwa w ramach postępowania o zatwierdzenie układu i zastanawiam się, jak to wpływa na dopłaty bezpośrednie z ARiMR. Prowadzę ok. 45 ha i z wyliczeń wychodzi mi, że łączna wypłata może wynieść około 70 tys. zł. Czy takie środki mogą zostać wstrzymane przez ARiMR albo zajęte przez wierzycieli, np. przez bank lub komornika? Jeśli dopłaty trafią na konto, to czy bank może je automatycznie potrącić na zaległy kredyt? Jak to wygląda formalnie w praktyce w trakcie trwania restrukturyzacji?

Odpowiedzi (2)

M
MaszynaSzyje 2026-04-03 08:14
Z tego co kojarzę, same dopłaty z ARiMR co do zasady są wypłacane normalnie, a restrukturyzacja nie oznacza automatycznie, że ARiMR je wstrzyma. Co innego, jeśli masz zajęcie rachunku albo prowadzoną egzekucję – wtedy po wpływie na konto środki mogą zostać „złapane” jak inne pieniądze, zależnie od tego jak jest ustawione zajęcie i kto je prowadzi. W praktyce najczęściej problemem nie jest ARiMR, tylko to, co dzieje się już na koncie po przelewie. Masz obecnie zajęcie komornicze na rachunku albo blokadę/cesję w banku?
T
TestKolorow 2026-04-03 08:54
Odpowiedź do MaszynaSzyje
Z tego co kojarzę, same dopłaty z ARiMR co do zasady są wypłacane normalnie, a restrukturyzacja nie oznacza automatycznie, że ARiMR je wstrzyma. Co innego, jeśl
Też mam podobne rozumienie jak Ty: sama restrukturyzacja raczej nie powoduje, że ARiMR z automatu blokuje dopłaty, tylko kluczowe jest to, co się dzieje z rachunkiem i czy jest egzekucja/zajęcie. Zastanawia mnie tylko, czy w PZU masz już jakieś zabezpieczenia na wierzytelnościach albo cesję na bank pod dopłaty, bo wtedy temat może wyglądać inaczej niż „zwykły” wpływ na konto. I jeszcze kwestia techniczna: jeśli konto jest zajęte, to po zaksięgowaniu dopłat mogą zniknąć tak jak inne środki. Masz aktualnie zajęcie rachunku albo cesję dopłat na bank?