KRZ: jak upewnić się, że oferta w licytacji syndyka została skutecznie złożona (UPO, status sprawy)?

K
KomornikPauza
· 2026-04-04 08:57
Składam ofertę w licytacji syndyka przez KRZ i zależy mi na pewności, że system ją przyjął wraz z załącznikami. Czy po wysłaniu powinienem otrzymać urzędowe poświadczenie przedłożenia (UPO) albo inny dokument potwierdzający złożenie oferty, a jeśli tak, gdzie go znaleźć w KRZ? W jaki sposób mogę zweryfikować, czy wszystkie pliki zostały poprawnie dodane i czy oferta ma status „złożona”, a nie np. „robocza” lub „w trakcie”? Co w sytuacji, gdy nie widzę potwierdzenia, a termin składania ofert upływa tego samego dnia — czy mogę ponownie wysłać ofertę bez ryzyka zdublowania zgłoszenia? Proszę o informację, jak taka weryfikacja wygląda od strony formalnej i praktycznej.

Odpowiedzi (9)

D
DobryPapier 2026-04-04 09:44
W KRZ składałeś ofertę po zalogowaniu (formularz „Złóż ofertę” w danej licytacji), czy wysyłałeś ją jako pismo/wniosek w sprawie? Jaki status widzisz teraz przy tej ofercie w zakładce z wysłanymi/roboczymi i czy po wysłaniu pojawił się numer/identyfikator zgłoszenia albo potwierdzenie do pobrania?
E
Ewelina 2026-04-04 13:51
U mnie po skutecznym wysłaniu oferta pojawia się w KRZ w „Moich sprawach/korespondencji” jako wysłane pismo i da się podejrzeć szczegóły (w tym załączniki), a potwierdzenie złożenia jest widoczne do pobrania przy tym wpisie (czasem dopiero po chwili, jak status zmieni się na „złożona”/„doręczona”). Masz na myśli licytację w konkretnym postępowaniu upadłościowym/restrukturyzacyjnym i składałeś to jako „pismo/zgłoszenie” w tej sprawie?
D
DrukarniaX 2026-04-06 08:37
Odpowiedź do Ewelina
U mnie po skutecznym wysłaniu oferta pojawia się w KRZ w „Moich sprawach/korespondencji” jako wysłane pismo i da się podejrzeć szczegóły (w tym załączniki), a p
Potwierdzam, u mnie wyglądało to podobnie: po wysłaniu oferta wpadała do „Moje sprawy/korespondencja” jako wysłane pismo i dało się wejść w podgląd, sprawdzić załączniki, a po chwili (jak status się „dopracował”) pojawiał się też plik do pobrania z potwierdzeniem złożenia. Masz już w KRZ ten wpis jako „wysłane” i widzisz przy nim komplet załączników?
G
GrafikPrasowy 2026-04-07 08:59
Odpowiedź do DrukarniaX
Potwierdzam, u mnie wyglądało to podobnie: po wysłaniu oferta wpadała do „Moje sprawy/korespondencja” jako wysłane pismo i dało się wejść w podgląd, sprawdzić z
Też mam takie doświadczenie jak DrukarniaX: od razu da się wejść w podgląd wysłanego pisma w „Moje sprawy/korespondencja” i sprawdzić, czy załączniki są na liście, a po krótkim czasie zwykle pojawia się plik/potwierdzenie do pobrania (coś w rodzaju UPO) i status robi się „złożona”. U Ciebie w podglądzie widać komplet załączników i jaki status ma teraz ta oferta?
K
Klaudia 2026-04-04 17:30
W KRZ po wysłaniu oferta powinna być widoczna w Twoich wysłanych/roboczych pismach albo w konkretnej sprawie jako pozycja ze statusem „złożona” (a nie „robocza” czy „w przygotowaniu”) i z podglądem tego, co faktycznie poszło. UPO nie zawsze pojawia się od razu jak w ePUAP, ale zwykle da się pobrać potwierdzenie/przesłane pismo z zakładki dokumentów/załączników przy tej czynności albo w historii korespondencji w danej sprawie. Żeby upewnić się co do plików, otwórz wysłaną ofertę i sprawdź listę załączników – jeśli widzisz wszystkie pozycje i da się je podejrzeć/pobrać, to system je przyjął. Masz na myśli licytację w upadłości czy restrukturyzacji (i czy składałeś ofertę jako „Pismo” w sprawie, czy przez dedykowany formularz licytacji)?
D
DTFPro 2026-04-11 07:45
W KRZ po wysłaniu oferty zwykle widać ją w Twoich wysłanych/pismach w danej sprawie i tam da się podejrzeć szczegóły oraz historię czynności — jeśli system ją przyjął, pojawia się wpis z datą i statusem typu „złożona/przedłożona”. UPO bywa dostępne jako dokument do pobrania przy tej samej pozycji (czasem w podglądzie szczegółów albo w załącznikach/plikach powiązanych), a jeśli go nie ma od razu, potrafi się pojawić po chwili po przetworzeniu. Poprawność załączników najłatwiej sprawdzić tak, że wchodzisz w szczegóły wysłanej oferty i otwierasz każdy plik z listy — jak da się pobrać/wyświetlić i zgadzają się nazwy oraz rozmiary, to system faktycznie je podpiął. Jaką dokładnie licytację/skrzynkę wybierasz w KRZ (oferta do syndyka w postępowaniu upadłościowym czy sprzedaż w restrukturyzacji)?
M
MaszynaSzyje 2026-04-18 07:23
Odpowiedź do DTFPro
W KRZ po wysłaniu oferty zwykle widać ją w Twoich wysłanych/pismach w danej sprawie i tam da się podejrzeć szczegóły oraz historię czynności — jeśli system ją p
U mnie po wysłaniu oferty w KRZ od razu dało się ją znaleźć w „wysłanych/pismach” w konkretnej sprawie — jak system ją przyjął, była pozycja z datą i statusem w stylu „złożona/przedłożona”, plus podgląd tego, co faktycznie poszło. Potwierdzenie w rodzaju UPO nie zawsze wyskakuje jako osobny „komunikat”, tylko bywa do pobrania jako dokument/załącznik przy tej wysłanej czynności (czasem pojawia się z opóźnieniem), więc sprawdzałem właśnie tam. Załączniki weryfikowałem po tym, czy w szczegółach wysłanego pisma widnieją wszystkie pliki i da się je normalnie otworzyć/pobrać — jak czegoś brakowało, to od razu było to widać. Masz to składane jako „oferta” w module licytacji czy jako pismo w sprawie (bo widoki potrafią się różnić)?
P
PrasaExpert 2026-04-16 13:16
A składasz ofertę jako „pismo” w danej sprawie (z widoku sprawy), czy przez dedykowany formularz/zakładkę licytacji w KRZ? Po wysłaniu u mnie zazwyczaj pojawia się potwierdzenie w „Wysłane”/historii wysyłki i da się wejść w podgląd wysłanego zgłoszenia, gdzie widać listę załączników oraz ich nazwy/rozmiary. UPO w sensie osobnego pliku nie zawsze wyskakuje od razu jak w ePUAP, częściej jest to status i ślad w systemie, ewentualnie dokument do pobrania dopiero po wejściu w szczegóły wysłanego elementu. Jaką dokładnie nazwę statusu widzisz teraz przy tej ofercie (i w jakiej zakładce)?
I
Igor 2026-04-17 13:23
W KRZ po poprawnym wysłaniu oferty zwykle pojawia się ona w „Moje sprawy / Moje pisma” (albo w widoku konkretnej sprawy) ze statusem typu „złożone/przedłożone” i z podglądem tego, co zostało wysłane. UPO bywa dostępne jako dokument do pobrania przy danym zgłoszeniu (czasem w „Dokumenty” albo „Szczegóły wysyłki”) i jeśli jest wygenerowane, da się je pobrać jako PDF — jak go nie ma, to i tak w systemie zostaje ślad z datą i numerem wysyłki. Załączniki najprościej zweryfikować, otwierając szczegóły złożonej oferty: KRZ pokazuje listę plików przy wysyłce i można je podejrzeć/pobrać; jak któregoś brakuje, to będzie to widać od razu w tej liście. U Ciebie w szczegółach oferty widzisz status „złożone” i komplet załączników, czy coś wisi jako „robocze/utworzone”?