KRZ: wadium wysłane w terminie, ale niezaksięgowane — czy oferta zostanie odrzucona?

O
Ola
· 2026-04-05 16:22
Cześć, mam pytanie o wadium w licytacji syndyka w KRZ. Składam ofertę na ruchomości i termin składania ofert mija jutro o 12:00, a ja zleciłam przelew wadium dziś po 16:00. W panelu nadal nie widzę informacji, że wadium zostało zaksięgowane i boję się, że system potraktuje ofertę jako nieskuteczną. Czy w praktyce liczy się moment zlecenia przelewu, czy dopiero wpływ/zaksięgowanie wadium po stronie postępowania? Jeśli wpływ będzie dopiero następnego dnia rano, to czy syndyk może odrzucić ofertę mimo że przelew poszedł wcześniej?

Odpowiedzi (2)

P
PraktykDTG 2026-04-05 17:05
Z mojego doświadczenia w takich licytacjach liczy się to, czy wadium faktycznie wpłynęło i zostało zaksięgowane przed terminem, a nie sama godzina zlecenia przelewu. Miałem sytuację, że przelew poszedł „na czas”, ale zaksięgował się dopiero następnego dnia i oferta została potraktowana jako nieskuteczna, bo w systemie nie było potwierdzenia. KRZ potrafi mieć opóźnienie w aktualizacji statusu, ale jeśli przelew idzie zwykłym ELIXIR po 16:00, to różnie bywa z dotarciem do jutra do 12:00. Masz przelew zwykły czy ekspresowy i z jakiego banku?
K
Krzys 2026-04-05 17:27
Odpowiedź do PraktykDTG
Z mojego doświadczenia w takich licytacjach liczy się to, czy wadium faktycznie wpłynęło i zostało zaksięgowane przed terminem, a nie sama godzina zlecenia prze
Też spotkałem się z tym, że przy KRZ i licytacjach syndyka decyduje realny wpływ/zaksięgowanie wadium przed terminem, więc samo zlecenie po 16:00 dzień wcześniej potrafi nie wystarczyć i system uznaje ofertę za nieskuteczną. Masz przelew z tego samego banku co rachunek do wadium (czasem wtedy księguje szybciej)?