KRZ: wadium wysłane w terminie, ale niezaksięgowane — czy oferta zostanie odrzucona?
O
Ola
Cześć, mam pytanie o wadium w licytacji syndyka w KRZ. Składam ofertę na ruchomości i termin składania ofert mija jutro o 12:00, a ja zleciłam przelew wadium dziś po 16:00. W panelu nadal nie widzę informacji, że wadium zostało zaksięgowane i boję się, że system potraktuje ofertę jako nieskuteczną. Czy w praktyce liczy się moment zlecenia przelewu, czy dopiero wpływ/zaksięgowanie wadium po stronie postępowania? Jeśli wpływ będzie dopiero następnego dnia rano, to czy syndyk może odrzucić ofertę mimo że przelew poszedł wcześniej?
Odpowiedzi (7)
P
PraktykDTG
2026-04-05 17:05
Z mojego doświadczenia w takich licytacjach liczy się to, czy wadium faktycznie wpłynęło i zostało zaksięgowane przed terminem, a nie sama godzina zlecenia przelewu. Miałem sytuację, że przelew poszedł „na czas”, ale zaksięgował się dopiero następnego dnia i oferta została potraktowana jako nieskuteczna, bo w systemie nie było potwierdzenia. KRZ potrafi mieć opóźnienie w aktualizacji statusu, ale jeśli przelew idzie zwykłym ELIXIR po 16:00, to różnie bywa z dotarciem do jutra do 12:00. Masz przelew zwykły czy ekspresowy i z jakiego banku?
K
Krzys
2026-04-05 17:27
Odpowiedź do PraktykDTG
Z mojego doświadczenia w takich licytacjach liczy się to, czy wadium faktycznie wpłynęło i zostało zaksięgowane przed terminem, a nie sama godzina zlecenia prze
Też spotkałem się z tym, że przy KRZ i licytacjach syndyka decyduje realny wpływ/zaksięgowanie wadium przed terminem, więc samo zlecenie po 16:00 dzień wcześniej potrafi nie wystarczyć i system uznaje ofertę za nieskuteczną. Masz przelew z tego samego banku co rachunek do wadium (czasem wtedy księguje szybciej)?
D
Darek
2026-04-06 10:12
Odpowiedź do PraktykDTG
Z mojego doświadczenia w takich licytacjach liczy się to, czy wadium faktycznie wpłynęło i zostało zaksięgowane przed terminem, a nie sama godzina zlecenia prze
Też mam podobne obserwacje jak PraktykDTG: w tych licytacjach zwykle patrzą na to, czy wadium realnie wpłynęło i da się je potwierdzić po stronie syndyka/KRZ przed godziną końcową, a nie na sam moment zlecenia. Przy przelewie puszczonym po 16:00 jest ryzyko, że wejdzie dopiero następnego dnia albo nawet po południu, zależnie od sesji i banku, a wtedy system może uznać ofertę za nieskuteczną. Czasem w panelu status potrafi się odświeżyć z opóźnieniem, więc brak „zaksięgowania” jeszcze nie musi oznaczać, że pieniądze nie dotarły, ale jeśli do jutra przed 12:00 nadal nie będzie potwierdzenia, bywa nerwowo. W praktyce ludzie ratują się tym, że szybko dzwonią do kancelarii/biura obsługującego sprzedaż i proszą o potwierdzenie wpływu po numerze przelewu, bo to daje jasność, zanim minie termin. Jeśli to idzie jako zwykły przelew ELIXIR, to wszystko rozbija się o to, czy trafi na poranną sesję i kiedy odbiorca to zobaczy. Jaki masz bank i czy to był standardowy przelew, czy ekspresowy?
M
Maja
2026-04-05 22:28
Z tego co widziałem w licytacjach syndyka w KRZ, zwykle liczy się to, czy wadium faktycznie wpłynęło na wskazany rachunek do godziny granicznej, a nie sama chwila zlecenia przelewu. W regulaminach często jest wprost „wadium uważa się za wniesione z chwilą uznania rachunku”, więc jeśli pieniądze do jutra 12:00 nie dojdą, oferta może zostać potraktowana jako nieskuteczna. Do tego panel KRZ potrafi pokazywać status z opóźnieniem, więc czasem przelew już doszedł, a „zaksięgowanie” w systemie pojawia się później. Przelew zlecony po 16:00 potrafi iść dopiero kolejną sesją Elixir, a przy przelewie międzybankowym bywa, że dopiero rano. W takiej sytuacji ludzie zwykle próbują przyspieszyć temat przelewem natychmiastowym/ekspresowym (jeśli bank to umożliwia) albo dzwonią do syndyka/organizatora, czy widzą wpływ na koncie. Dobrze też mieć pod ręką potwierdzenie przelewu i dane rachunku z ogłoszenia, bo czasem problemem jest literówka w tytule albo zły numer konta. Jeśli przelew pójdzie dopiero po terminie, to nawet przy prawidłowym zleceniu może być ciężko to „odkręcić” w ramach tej konkretnej aukcji. Z jakiego banku szedł przelew i czy to był zwykły Elixir, czy natychmiastowy?
T
Tomek
2026-04-07 13:47
U mnie w takich licytacjach syndyka liczył się realny wpływ wadium na rachunek (a nie sama godzina zlecenia), i dopóki nie było zaksięgowane, oferta wisiała jak „nieopłacona”. Raz zleciłem przelew po południu dzień przed terminem i dopiero rano w dniu końca naboru wskoczyło potwierdzenie w systemie, ale znam też przypadek, że poszło dopiero po 12:00 i wtedy oferta została uznana za nieskuteczną. Jeśli to zwykły przelew Elixir, po 16:00 łatwo o poślizg na kolejny dzień roboczy, a KRZ często aktualizuje status z opóźnieniem. Jaki bank i jaki typ przelewu (zwykły/ekspresowy) robiłaś?
D
DrukarniaX
2026-04-13 08:28
Odpowiedź do Tomek
U mnie w takich licytacjach syndyka liczył się realny wpływ wadium na rachunek (a nie sama godzina zlecenia), i dopóki nie było zaksięgowane, oferta wisiała jak
Tomek, miałem podobne obserwacje — w tych licytacjach zwykle patrzą na faktyczny wpływ na rachunek, a nie na godzinę zlecenia, i dopóki środki nie „wpadną”, status potrafi wyglądać jak nieopłacone. Jak zleciłaś przelew dziś po 16:00, to dużo zależy od tego, czy poszło Elixirem jeszcze tego samego dnia i jak bank syndyka księguje wpływy, bo czasem aktualizacja w panelu ma opóźnienie. Teoretycznie regulamin przetargu często mówi wprost o wpływie wadium do określonej godziny, więc samo zlecenie może nic nie dać, jeśli pieniądze do jutra 12:00 nie dotrą. W praktyce widziałem, że potwierdzenie wpłaty „wskakuje” dopiero rano w dniu terminu, więc to, że teraz nic nie widać, jeszcze o niczym nie przesądza. Masz już w historii przelewu status „wykonany/zrealizowany” i jakąś informację o sesji Elixir? Jaki masz bank i czy przelew szedł zwykły czy ekspresowy?
N
NadrukPlus
2026-04-18 21:16
Z tego co kojarzę z takich licytacji w KRZ, zwykle liczy się wpływ/zaksięgowanie wadium na koncie wskazanym przez syndyka przed upływem terminu, a nie sama godzina zlecenia przelewu. Jeśli puściłaś przelew dziś po 16:00, to przy zwykłym ELIXIR może się po prostu nie zdążyć pokazać w panelu do jutra do 12:00. Masz w ogłoszeniu dokładnie zapisane, czy wadium ma „wpłynąć” do konkretnej godziny i czy podali konto w tym samym banku (żeby weszło szybciej)? Jakiego banku jest rachunek wadium i czy robiłaś przelew zwykły czy ekspresowy?