Upadłość konsumencka a PPK oraz IKE/IKZE — czy to wchodzi do masy i jak to ujawnić we wniosku?

P
ProceduraOddluzenia
· 2026-04-06 16:47
Jestem na etapie przygotowywania wniosku o upadłość konsumencką i porządkuję wszystkie składniki majątku. Pracuję na umowie o pracę w branży IT i od kilku lat mam PPK, na którym jest obecnie ok. 19 tys. zł (wpłaty moje i pracodawcy). Dodatkowo mam prywatne IKZE prowadzone w domu maklerskim, gdzie jest ok. 14 tys. zł w ETF-ach, oraz stare IKE z kilkoma tysiącami złotych. Nie jestem pewien, czy te rachunki traktuje się jak zwykłe oszczędności i czy syndyk może je przejąć albo zablokować, czy obowiązują tu inne zasady. Jak poprawnie opisać PPK oraz IKE/IKZE we wniosku i w późniejszych oświadczeniach, żeby nie było zarzutu zatajenia, zwłaszcza że wycena ETF-ów zmienia się z dnia na dzień? I co z sytuacją, gdy po ogłoszeniu upadłości dalej wpływają wpłaty do PPK z pensji — czy to też trzeba jakoś na bieżąco zgłaszać?

Odpowiedzi (2)

M
Marcin 2026-04-06 17:45
PPK oraz IKE/IKZE to składniki majątku, więc we wniosku po prostu je ujawnij (instytucja, numery rachunków, aktualne salda); co do tego, czy i w jakim trybie wejdą do masy upadłości, to zwykle zależy od tego, czy środki są faktycznie „do wypłaty” i jakie ograniczenia/wyłączenia przewidują przepisy dla danego produktu, więc syndyk i tak będzie to weryfikował na podstawie potwierdzeń z TFI/DM/instytucji PPK. Masz już aktualne zaświadczenia/wyciągi z PPK, IKZE i IKE na dzień składania wniosku?
T
TestKolorow 2026-04-06 17:52
PPK, IKE i IKZE normalnie ujawniłbym we wniosku jako składniki majątku (z podaniem instytucji, numeru rachunku i aktualnych sald), bo syndyk i tak to zweryfikuje, a co finalnie „wejdzie do masy” często wychodzi dopiero w toku postępowania i zależy od szczegółów oraz decyzji sędziego/stanowiska syndyka. Masz je wszystkie na własne nazwisko i bez żadnych blokad/zastawów?