KRZ: jedna licytacja, kilka ruchomości — czy składa się osobne oferty i wadium na każdą pozycję?

B
BilansNaNowo
· 2026-04-06 17:41
Chcę wziąć udział w licytacji syndyka w KRZ, gdzie w ramach jednego postępowania wystawiono kilka ruchomości (m.in. dwie maszyny z branży poligraficznej i osobno wózek widłowy). Interesują mnie dwie konkretne pozycje, ale nie wiem, czy w KRZ składa się jedną ofertę obejmującą kilka pozycji, czy osobne oferty dla każdej rzeczy. W ogłoszeniu jest wskazane wadium, ale nie jest dla mnie jasne, czy dotyczy ono całego „pakietu” w tym postępowaniu, czy trzeba je wpłacać osobno na każdą pozycję, na którą składam ofertę. Jestem osobą fizyczną prowadzącą jednoosobową działalność i chciałbym wystartować na kwoty rzędu 28 000 zł i 41 000 zł (dwie oddzielne pozycje), a na trzecią nie planuję składać oferty. Dodatkowo zastanawiam się, jak KRZ rozstrzyga sytuację, gdy wygram dwie pozycje w tym samym postępowaniu — czy to traktuje się jako dwa niezależne zakupy. W systemie widzę oddzielne „pozycje” w ogłoszeniu, ale nie mam pewności, jak to przekłada się na formalne złożenie oferty. Czy ktoś przerabiał taki przypadek i może potwierdzić, jak to wygląda od strony składania oferty i wadium w KRZ?

Odpowiedzi (1)

A
Agnieszka 2026-04-06 18:52
Z mojego doświadczenia w KRZ to zwykle idzie osobno per pozycja/zadanie licytacyjne: osobna oferta i osobne wadium dla każdej ruchomości, chyba że ogłoszenie wprost mówi o sprzedaży pakietowej (jedna cena za zestaw). Masz w ogłoszeniu rozpisane osobne „pozycje” z osobnymi cenami wywoławczymi albo numerami zadań?