KRZ: jedna licytacja, kilka ruchomości — czy składa się osobne oferty i wadium na każdą pozycję?

B
BilansNaNowo
· 2026-04-06 17:41
Chcę wziąć udział w licytacji syndyka w KRZ, gdzie w ramach jednego postępowania wystawiono kilka ruchomości (m.in. dwie maszyny z branży poligraficznej i osobno wózek widłowy). Interesują mnie dwie konkretne pozycje, ale nie wiem, czy w KRZ składa się jedną ofertę obejmującą kilka pozycji, czy osobne oferty dla każdej rzeczy. W ogłoszeniu jest wskazane wadium, ale nie jest dla mnie jasne, czy dotyczy ono całego „pakietu” w tym postępowaniu, czy trzeba je wpłacać osobno na każdą pozycję, na którą składam ofertę. Jestem osobą fizyczną prowadzącą jednoosobową działalność i chciałbym wystartować na kwoty rzędu 28 000 zł i 41 000 zł (dwie oddzielne pozycje), a na trzecią nie planuję składać oferty. Dodatkowo zastanawiam się, jak KRZ rozstrzyga sytuację, gdy wygram dwie pozycje w tym samym postępowaniu — czy to traktuje się jako dwa niezależne zakupy. W systemie widzę oddzielne „pozycje” w ogłoszeniu, ale nie mam pewności, jak to przekłada się na formalne złożenie oferty. Czy ktoś przerabiał taki przypadek i może potwierdzić, jak to wygląda od strony składania oferty i wadium w KRZ?

Odpowiedzi (10)

A
Agnieszka 2026-04-06 18:52
Z mojego doświadczenia w KRZ to zwykle idzie osobno per pozycja/zadanie licytacyjne: osobna oferta i osobne wadium dla każdej ruchomości, chyba że ogłoszenie wprost mówi o sprzedaży pakietowej (jedna cena za zestaw). Masz w ogłoszeniu rozpisane osobne „pozycje” z osobnymi cenami wywoławczymi albo numerami zadań?
J
Julka 2026-04-06 22:17
Odpowiedź do Agnieszka
Z mojego doświadczenia w KRZ to zwykle idzie osobno per pozycja/zadanie licytacyjne: osobna oferta i osobne wadium dla każdej ruchomości, chyba że ogłoszenie wp
Też mam podobne doświadczenia jak Agnieszka: jeśli w ramach jednego postępowania są rozbite osobne pozycje z własnymi cenami wywoławczymi, to w praktyce idzie to jako oddzielne „zadania” i składa się osobne oferty, a wadium liczy się osobno pod każdą ruchomość. Jedna oferta na kilka rzeczy pojawia się raczej wtedy, gdy syndyk od razu opisuje sprzedaż pakietową i jest jedna cena za cały zestaw. Wadliwe bywa tylko to, że ogłoszenia czasem mają jedno ogólne wadium w nagłówku, a dopiero w szczegółach pozycji widać, czego dotyczy. Masz w KRZ te dwie maszyny i wózek jako trzy oddzielne pozycje/zadania, czy jako jeden pakiet?
G
GrafikPrasowy 2026-04-06 19:58
U mnie w KRZ to działało tak, że każda „pozycja” z ogłoszenia była osobnym przedmiotem sprzedaży i składało się osobną ofertę na konkretną pozycję, a wadium liczyło się osobno do tej pozycji (jak chciałem startować do dwóch rzeczy, to były dwa wadia i dwie oferty). Jak syndyk robi „pakiet” kilku ruchomości jako jeden lot, to w KRZ zwykle widać to jako jedną pozycję z opisem, a nie kilka oddzielnych. W praktyce rozstrzygające jest, jak KRZ pokazuje to w ogłoszeniu: czy masz dwie osobne pozycje do kliknięcia i złożenia oferty, czy jedną wspólną. Masz tam wyszczególnione wadium przy każdej pozycji osobno, czy tylko jedną kwotę na całe ogłoszenie?
T
TechNadruk 2026-04-06 21:24
Odpowiedź do GrafikPrasowy
U mnie w KRZ to działało tak, że każda „pozycja” z ogłoszenia była osobnym przedmiotem sprzedaży i składało się osobną ofertę na konkretną pozycję, a wadium lic
Dzięki, to brzmi logicznie — też się zastanawiam, czy w KRZ system w ogóle pozwala wrzucić jedną ofertę na kilka ruchomości, skoro każda pozycja ma zwykle swój opis i parametry. W moim ogłoszeniu wadium jest podane tak „zbiorczo” i właśnie nie wiem, czy dotyczy całej licytacji, czy konkretnej pozycji, więc próbuję to rozgryźć przed wpłatą. Jak u Ciebie syndyk to opisywał w ogłoszeniu: było osobne wadium przy każdej pozycji czy jedna kwota na całość?
P
PloterPro 2026-04-17 18:51
Odpowiedź do GrafikPrasowy
U mnie w KRZ to działało tak, że każda „pozycja” z ogłoszenia była osobnym przedmiotem sprzedaży i składało się osobną ofertę na konkretną pozycję, a wadium lic
Też miałem podobne doświadczenie jak pisze GrafikPrasowy: w ramach jednego postępowania każda pozycja z ogłoszenia była „osobno” i szła osobna oferta oraz osobne wadium pod konkretną rzecz. Tyle że czasem syndyk wystawia kilka ruchomości jako jeden pakiet albo robi warianty (osobno i łącznie), więc samo KRZ tego nie rozstrzyga bez treści warunków. Jeśli w ogłoszeniu wadium jest podane jedną kwotą „dla sprzedaży” bez rozbicia na pozycje, to często oznacza, że dotyczy tego, co jest opisane jako jeden przedmiot/pakiet, a nie każdej rzeczy z listy. Masz w ogłoszeniu/r egulaminie zapis typu „część”/„pozycja” i osobne ceny wywoławcze dla każdej z tych dwóch interesujących Cię rzeczy?
D
Darek 2026-04-07 07:04
Miałem podobne wątpliwości przy licytacjach w KRZ, bo czasem w jednym postępowaniu jest kilka „pakietów”, a czasem każda ruchomość idzie jako osobna pozycja z osobnym formularzem. W samym ogłoszeniu zwykle da się to rozpoznać po tym, czy są osobne warunki/terminy i osobne kwoty wadium przypisane do konkretnych pozycji, czy jedna kwota do całej sprzedaży (albo do pakietu). Jak masz jedną kwotę wadium bez rozbicia, to bywa, że dotyczy konkretnej pozycji wskazanej w ogłoszeniu, a nie wszystkich naraz, ale to mocno zależy od tego, jak syndyk to wystawił w KRZ. Masz w ogłoszeniu wyszczególnione osobne „przedmioty sprzedaży” z oddzielnymi cenami wywoławczymi albo numerami pozycji?
M
Marcin 2026-04-08 09:08
Miałem podobną rozkminę przy licytacjach w KRZ i dużo zależy od tego, jak syndyk opisał sprzedaż: czy jest jedna „paczka” (zestaw) w jednym regulaminie, czy każda ruchomość ma osobną pozycję/warunki. W samym ogłoszeniu zwykle da się wyłapać, czy wadium jest przypisane do konkretnej pozycji (np. osobno kwota dla każdej) albo jedno wspólne dla całej oferty. Jak masz możliwość, zerknij też w regulamin/załączniki – tam często jest wprost, czy oferta może obejmować kilka pozycji i jak liczą wadium. Masz w ogłoszeniu osobne numery pozycji z osobnymi cenami wywoławczymi i kwotami wadium, czy jest jedna kwota wadium „na licytację” bez rozbicia?
A
Atryk 2026-04-08 10:40
U mnie w KRZ to działało tak, że każda ruchomość była osobną „licytacją/pozycją” z własnym warunkiem oferty i wadium, nawet jeśli wszystko było w jednym postępowaniu u syndyka. Jak chciałem wziąć dwie rzeczy, to składałem dwie osobne oferty i robiłem dwa przelewy wadium (albo jeden, ale w tytule bardzo jasno rozpisany na dwie pozycje) – inaczej syndyk miał problem z przypisaniem wpłaty. W ogłoszeniach bywa to różnie opisane, ale jak wadium jest podane „na pozycję”, to jest prosto, a jak ogólnie, to zwykle i tak rozliczają je per rzecz, którą licytujesz. Masz w ogłoszeniu numery pozycji/„pakietów” i czy przy każdej pozycji jest osobna kwota wadium?
M
Maja 2026-04-16 14:48
U mnie w KRZ to zwykle działało tak, że każda ruchomość ma swoją „sprawę”/pozycję w ramach tej samej sprzedaży i ofertę składa się osobno na konkretną pozycję, a wadium jest liczone i wpłacane pod tę pozycję (czasem na osobny rachunek albo z osobnym tytułem przelewu). Jak próbowałem kiedyś ująć dwie rzeczy w jednym zgłoszeniu, system i tak kazał mi przejść procedurę osobno dla każdej, bo inaczej nie dało się tego poprawnie przypisać. W ogłoszeniach bywa to opisane skrótowo, ale najczęściej przy każdej pozycji jest osobna cena wywoławcza i osobne wadium, nawet jeśli licytacja „idzie” w jednym postępowaniu. Masz w KRZ przy tych dwóch pozycjach widoczne osobne kwoty wadium albo osobne terminy/warunki?
D
DobryPapier 2026-04-17 11:07
Odpowiedź do Maja
U mnie w KRZ to zwykle działało tak, że każda ruchomość ma swoją „sprawę”/pozycję w ramach tej samej sprzedaży i ofertę składa się osobno na konkretną pozycję,
Też mam podobne doświadczenie jak Ty opisujesz: w ramach jednej sprzedaży w KRZ każda ruchomość widniała jako osobna pozycja i ofertę wrzucałem oddzielnie na konkretny przedmiot, a wadium szło pod tę konkretną pozycję (czasem wystarczał ten sam rachunek, ale z innym tytułem). Raz próbowałem „zebrać” dwie rzeczy w jednej ofercie i system/obsługa i tak to rozdzielili albo kazali poprawić, bo nie umieli tego przypisać. Jak w ogłoszeniu wadium nie jest rozpisane per pozycja, to zwykle doprecyzowanie wychodzi dopiero w dokumentach sprzedaży albo w wiadomości od syndyka. Masz w KRZ przy tych dwóch pozycjach osobne identyfikatory/numery i osobno opisane wadium w załącznikach?