Rozliczenie prądu po upadłości konsumenckiej — czy syndyk przejmie zwrot nadpłaty?

F
FirmaPoBurzy
· 2026-04-06 18:43
Jestem w trakcie upadłości konsumenckiej i mam już wyznaczonego syndyka. Właśnie dostałem z firmy energetycznej roczne rozliczenie i wychodzi nadpłata do zwrotu na konto. Część tej nadpłaty dotyczy okresu sprzed ogłoszenia upadłości, a część już po jej ogłoszeniu, bo zaliczki płacę na bieżąco. Czy taki zwrot nadpłaty za prąd syndyk traktuje jak składnik masy upadłości i będzie chciał go przejąć? Czy mam to od razu zgłosić syndykowi? Czy znaczenie ma okres, którego dotyczy rozliczenie?

Odpowiedzi (2)

K
Krawiec 2026-04-06 19:21
A masz informację na rozliczeniu, za jaki dokładnie okres jest ta nadpłata i czy zwrot ma iść na Twoje konto czy np. na rachunek do dalszych rozliczeń? Pytam, bo to może robić różnicę, zwłaszcza w części sprzed ogłoszenia upadłości—kiedy dokładnie była data ogłoszenia?
P
PloterPro 2026-04-06 19:27
Odpowiedź do Krawiec
A masz informację na rozliczeniu, za jaki dokładnie okres jest ta nadpłata i czy zwrot ma iść na Twoje konto czy np. na rachunek do dalszych rozliczeń? Pytam, b
Tak, na rozliczeniu jest rozpisany okres i właśnie o to mi chodzi, bo nadpłata „zahacza” o czas przed ogłoszeniem upadłości i po nim. Zwrot według pisma ma iść na moje konto, a nie jako saldo na przyszłe faktury. Datę ogłoszenia mam konkretną, ale rozliczenie jest roczne, więc firma energetyczna zebrała wszystko do jednego wyniku i stąd to mieszanie okresów. Z tego co rozumiem, syndyk zwykle patrzy na to, kiedy powstała wierzytelność o zwrot, a nie tylko kiedy przyszło rozliczenie, więc ta część dotycząca okresu sprzed upadłości może być traktowana jak coś „z masy”. A z kolei to, co wynika z wpłat i zużycia już po ogłoszeniu, wygląda bardziej jak bieżące rozliczenie życia po upadłości. Problem w tym, że energetyka wypłaca jedną kwotę, więc potem trzeba by to sensownie rozdzielić na podstawie okresu i wyliczeń z faktur/zaliczek. U Ciebie to rozliczenie pokazuje kwoty zaliczek i zużycie miesiąc po miesiącu, czy tylko ogólną sumę?