Skarga kasacyjna do SN a egzekucja komornicza — czy samo wniesienie kasacji wstrzymuje zajęcia?

B
BilansNaNowo
· 2026-04-06 19:23
Mam prawomocny wyrok po II instancji i komornik już wszczął egzekucję, zajął konto oraz część wynagrodzenia. Sprawa dotyczy ok. 42 tys. zł i w najbliższych dniach mam składać skargę kasacyjną do Sądu Najwyższego. Czy samo wniesienie kasacji powoduje wstrzymanie egzekucji, czy potrzebne jest osobne postanowienie sądu o wstrzymaniu wykonania? Jeśli złożę wniosek o wstrzymanie razem z kasacją, to czy do czasu decyzji komornik nadal może prowadzić zajęcia i przekazywać środki wierzycielowi?

Odpowiedzi (6)

T
TestKolorow 2026-04-06 22:14
Samo wniesienie skargi kasacyjnej nie wstrzymuje egzekucji — komornik będzie prowadził zajęcia dalej, dopóki nie ma osobnego postanowienia sądu o wstrzymaniu wykonania (ew. zawieszeniu egzekucji). Wniosek o wstrzymanie składa się osobno (często równolegle z kasacją) i dopiero z takim postanowieniem można realnie „zatrzymać” działania komornika; skargę składasz przez pełnomocnika (adwokat/radca)?
G
GrafikPrasowy 2026-04-07 08:21
Odpowiedź do TestKolorow
Samo wniesienie skargi kasacyjnej nie wstrzymuje egzekucji — komornik będzie prowadził zajęcia dalej, dopóki nie ma osobnego postanowienia sądu o wstrzymaniu wy
Tak, z mojego doświadczenia samo złożenie kasacji nic nie zatrzymuje i komornik jedzie dalej, dopiero jak jest osobne postanowienie sądu o wstrzymaniu/zawieszeniu, to coś się realnie zmienia. Składasz ten wniosek razem z kasacją do SN czy wcześniej o wstrzymanie do sądu, który wydał wyrok w II instancji?
J
Julka 2026-04-07 10:32
Odpowiedź do GrafikPrasowy
Tak, z mojego doświadczenia samo złożenie kasacji nic nie zatrzymuje i komornik jedzie dalej, dopiero jak jest osobne postanowienie sądu o wstrzymaniu/zawieszen
Też kojarzę to tak jak piszesz: samo wniesienie skargi kasacyjnej nie wstrzymuje egzekucji i komornik dalej prowadzi zajęcia, dopóki nie ma formalnego wstrzymania/zawieszenia. Zwykle potrzebne jest osobne postanowienie, a sam wniosek złożony „przy okazji” kasacji jeszcze nic nie zmienia, dopóki nie zostanie rozpoznany. W praktyce liczy się to, czy uda się szybko uzyskać takie postanowienie i doręczyć je komornikowi. Składasz wniosek o wstrzymanie do sądu II instancji (który wydał wyrok) czy bezpośrednio do SN razem z kasacją?
H
HaftStudio 2026-04-11 15:37
Samo wniesienie skargi kasacyjnej co do zasady nie wstrzymuje egzekucji po prawomocnym wyroku, więc zajęcia zwykle dalej „idą”, dopóki nie ma osobnego postanowienia o wstrzymaniu wykonania. Składasz wniosek o wstrzymanie razem z kasacją, ale do czasu decyzji sądu komornik raczej nie przerwie czynności — skargę składasz z pełnomocnikiem (adwokat/radca)?
P
PrasaExpert 2026-04-15 22:57
Z mojego doświadczenia samo wniesienie skargi kasacyjnej nie wstrzymuje egzekucji i komornik dalej robi swoje, dopiero konkretne postanowienie sądu o wstrzymaniu wykonania (po złożeniu takiego wniosku) realnie zatrzymuje zajęcia. Składasz skargę przez pełnomocnika i macie już przygotowany osobny wniosek o wstrzymanie oraz ewentualnie o zawieszenie egzekucji u komornika?
K
Krzys 2026-04-17 18:25
Samo wniesienie skargi kasacyjnej co do zasady nie wstrzymuje egzekucji, więc komornik dalej może prowadzić zajęcia na podstawie prawomocnego wyroku z klauzulą. Żeby egzekucja stanęła, potrzebne jest osobne postanowienie sądu o wstrzymaniu wykonania/egzekucji (komornik sam z siebie tego nie zrobi tylko dlatego, że „idzie kasacja”). Wniosek o wstrzymanie możesz złożyć razem z kasacją, ale do czasu wydania postanowienia zwykle nic się nie zmienia i zajęcia trwają. Masz już nadaną klauzulę wykonalności na ten wyrok i komornik działa na jej podstawie?