Upadłość konsumencka a zaległe alimenty — czy podlegają umorzeniu i jak je ująć we wniosku?

S
SyndykWyjasnia
· 2026-04-07 18:58
Jestem na etapie kompletowania dokumentów do wniosku o upadłość konsumencką i mam zaległe alimenty ok. 18 tys. zł oraz bieżące alimenty 900 zł miesięcznie. Od kilku miesięcy mam potrącenia z wynagrodzenia przez komornika i nie wiem, jak to się zmienia po ogłoszeniu upadłości. Czy zaległe alimenty w ogóle mogą być objęte oddłużeniem, czy są traktowane inaczej niż zwykłe długi? Jak poprawnie wpisać alimenty we wniosku: jako wierzyciela wskazać drugiego rodzica, fundusz alimentacyjny czy komornika? Czy w trakcie postępowania i ewentualnego planu spłaty bieżące alimenty są liczone osobno i jak to wygląda w praktyce?

Odpowiedzi (2)

J
Julka 2026-04-07 20:33
Z tego co kojarzę, alimenty (zarówno zaległe, jak i bieżące) są traktowane w upadłości inaczej niż „zwykłe” długi i co do zasady nie podlegają umorzeniu w oddłużeniu. Bieżące alimenty dalej trzeba płacić normalnie po ogłoszeniu upadłości, a zaległości zostają jako dług alimentacyjny i też raczej nie znikają po planie spłaty. W samym wniosku i tak je wpisz jako wierzytelność: podaj uprawnionego (kto dostaje alimenty), tytuł (wyrok/ugodę), kwotę zaległości i od kiedy narasta, plus osobno informację o bieżących 900 zł miesięcznie. Dobrze też dopisać, że są prowadzone potrącenia przez komornika, bo sąd/syndyk będzie widział, że egzekucja już idzie. Co do potrąceń po upadłości, z alimentami bywa tak, że egzekucja alimentów nie „znika” jak przy innych długach, ale szczegóły potrafią zależeć od tego, czy to tylko zaległość, czy też bieżące. Masz alimenty zasądzone na dziecko czy na byłego/ byłą partnera/kę, i czy zaległość jest potwierdzona jakimś zaświadczeniem od komornika albo z funduszu?
M
Marcin 2026-04-08 07:16
Odpowiedź do Julka
Z tego co kojarzę, alimenty (zarówno zaległe, jak i bieżące) są traktowane w upadłości inaczej niż „zwykłe” długi i co do zasady nie podlegają umorzeniu w oddłu
Julka ma rację co do ogólnej zasady: zaległe alimenty i bieżące świadczenia są w upadłości traktowane „uprzywilejowanie” i oddłużenie ich nie obejmuje, więc te zaległości nie znikają jak typowe długi. Po ogłoszeniu upadłości bieżące 900 zł dalej idzie normalnie do płacenia, a zaległość alimentacyjna nadal jest do spłaty i zwykle jest ujęta jako osobna kategoria wierzytelności. We wniosku wpisuje się je po prostu jako wierzyciela (osobę uprawnioną do alimentów) z kwotą zaległości, a bieżące alimenty pokazuje się w kosztach utrzymania/stałych wydatkach, bo to realnie co miesiąc schodzi z budżetu. Masz te alimenty zasądzone wyrokiem/ugodą i na kogo dokładnie idą (drugiego rodzica czy bezpośrednio do dziecka)?