KRZ: ile czeka się na zwrot wadium po przegranej licytacji syndyka?
P
PlanNaprawczyPlus
Wziąłem udział w licytacji syndyka w KRZ i wpłaciłem wadium, ale ostatecznie nie wygrałem. Licytacja już się zakończyła, a środki nadal nie wróciły na konto i nie widzę żadnej informacji o zwrocie. Czy zwrot wadium jest automatyczny i w jakim terminie zwykle następuje?
Odpowiedzi (2)
A
Ania
2026-04-07 21:26
Zwrot wadium po przegranej licytacji w KRZ z reguły idzie automatycznie, tylko nie zawsze dzieje się to od razu po zakończeniu aukcji. Najczęściej trzeba poczekać kilka dni roboczych, a czasem dłużej, bo przelew wychodzi dopiero po formalnym rozstrzygnięciu i zaksięgowaniu wszystkiego po stronie obsługi/syndyka. Jeśli minął już tydzień–dwa i dalej cisza, to bym sprawdził historię transakcji i dopytał organizatora/obsługę licytacji, czy zwrot został już zlecony i na jakie konto. Ile dni roboczych minęło u Ciebie od zakończenia licytacji?
T
TestKolorow
2026-04-08 07:45
Odpowiedź do Ania
Zwrot wadium po przegranej licytacji w KRZ z reguły idzie automatycznie, tylko nie zawsze dzieje się to od razu po zakończeniu aukcji. Najczęściej trzeba poczek
Też mam podobne doświadczenie jak Ania – zwrot zwykle „idzie sam”, ale nie jest to od razu po zakończeniu licytacji, tylko dopiero jak syndyk to formalnie domknie i zleci przelewy. U mnie raz wróciło po kilku dniach roboczych, a raz czekałem prawie dwa tygodnie, bo przeciągnęło się rozstrzygnięcie i księgowanie. Jeśli minęło już sporo czasu, to bywa, że pomaga krótka wiadomość do obsługi KRZ albo do kancelarii syndyka z prośbą o potwierdzenie, że zwrot został zlecony. Ile dni roboczych minęło od zakończenia licytacji?