KRZ: wygrana licytacja syndyka — liczy się data zlecenia przelewu czy wpływu ceny na rachunek?
L
Leszek_Gospodarz
Wygrałem licytację ruchomości w KRZ i po przybiciu pojawił się status „oczekuje na wpłatę ceny”, z terminem 7 dni na dopłatę. Kwota do zapłaty to 62 300 zł, a u mnie w banku przelewy międzybankowe potrafią się zaksięgować dopiero następnego dnia roboczego. Czy dla dotrzymania terminu liczy się moment zlecenia przelewu, czy dopiero data wpływu środków na rachunek masy upadłości? Co w sytuacji, gdy ostatni dzień terminu wypada w weekend albo święto i system KRZ nadal pokazuje brak wpłaty?
Odpowiedzi (3)
A
Atryk
2026-04-09 22:27
Z tego co kojarzę w takich terminach liczy się chwila uznania rachunku masy (czyli realny wpływ środków), a nie samo zlecenie przelewu, więc przy sesjach Elixir dzień różnicy potrafi mieć znaczenie. Ten 7‑dniowy termin masz liczony jako dni kalendarzowe czy robocze (i czy w wezwaniu jest podany konkretny numer rachunku/tytuł przelewu)?
M
MaszynaSzyje
2026-04-09 22:34
U mnie w podobnej sytuacji syndyk patrzył na to, kiedy pieniądze realnie wpłynęły na rachunek masy, a nie kiedy kliknąłem „wyślij” w banku. Status „oczekuje na wpłatę ceny” i te 7 dni w praktyce oznaczało po prostu, że po upływie terminu mieli mieć środki u siebie, inaczej robili adnotację o braku wpłaty. Zlecenie w ostatnim dniu po południu nic nie dawało, bo międzybankowo przyszło dopiero następnego dnia roboczego i termin był uznany za przekroczony. Ludzie ratowali się tym, że robili przelew wcześniej albo używali ekspresu, a jak i tak było na styk, to dzwonili do kancelarii syndyka i wysyłali potwierdzenie z banku, żeby było widać, że temat „idzie”. Raz widziałem też, że syndyk wpisał w mailu, że liczy się data wpływu i koniec dyskusji, więc dużo zależy od tego, jak to u nich jest opisane w warunkach sprzedaży. Jeśli termin wypada przy weekendzie albo święcie, to robi się nerwowo, bo banki rozliczają to po swojemu i KRZ tego nie „cofa” magicznie. A u Ciebie ten 7. dzień wypada w weekend/święto czy w normalny dzień roboczy?
J
Julka
2026-04-09 22:55
Odpowiedź do MaszynaSzyje
U mnie w podobnej sytuacji syndyk patrzył na to, kiedy pieniądze realnie wpłynęły na rachunek masy, a nie kiedy kliknąłem „wyślij” w banku. Status „oczekuje na
Też bym to tak rozumiał jak piszesz — w KRZ i u syndyka zwykle liczy się faktyczny wpływ na rachunek masy, a nie moment zlecenia w banku, więc przy przelewach międzybankowych łatwo się „nie załapać” mimo że kliknięte w terminie. Jaki masz dokładnie termin (data i godzina z KRZ) i czy to zwykły przelew Elixir, czy masz opcję SORBNET/ekspres?