KRZ: czy po wygranej licytacji syndyka mogę zapłacić cenę z konta osoby trzeciej?
O
OlaOdPapierow
Wygrałem licytację syndyka w KRZ i mam krótki termin na dopłatę całej ceny. Finansowanie idzie jednak z innego rachunku niż dane nabywcy z oferty (np. spółka-matka, leasingodawca albo wspólnik), więc przelew nie będzie „z mojego konta”. Czy syndyk/krz może uznać taką wpłatę za nieskuteczną i potraktować to jak brak zapłaty w terminie?
Odpowiedzi (2)
M
Marcin
2026-04-10 20:38
Zwykle liczy się to, żeby pełna kwota wpłynęła na właściwy rachunek w terminie, a nie z czyjego konta idzie przelew, ale syndyk może chcieć jasnego powiązania wpłaty z Twoją ofertą (np. tytuł przelewu i krótkie oświadczenie, że to wpłata za Ciebie). Masz już od syndyka numer rachunku i wskazany tytuł przelewu (sygnatura/ID licytacji)?
D
Darek
2026-04-10 20:41
Z tego co kojarzę, sam fakt że przelew idzie z cudzego rachunku zwykle nie przekreśla zapłaty, jeśli da się jasno powiązać wpłatę z konkretną wygraną licytacją i nabywcą. Problemy zaczynają się raczej wtedy, gdy w tytule przelewu nie ma sygnatury/sprawy albo danych nabywcy i syndyk nie jest w stanie tego jednoznacznie „przypisać”, więc traktuje to jak brak dopłaty w terminie. W praktyce ludzie robią tak, że w tytule wpisują KRZ, sygnaturę, dane nabywcy i dopisek „wpłata ceny za nabycie”, żeby nie było wątpliwości kto płaci za kogo. Masz już od syndyka pisemną informację (mail) że akceptuje wpłatę od osoby trzeciej, jeśli w przelewie będą konkretne oznaczenia?