KRZ: czy po wygranej licytacji syndyka mogę zapłacić cenę z konta osoby trzeciej?
O
OlaOdPapierow
Wygrałem licytację syndyka w KRZ i mam krótki termin na dopłatę całej ceny. Finansowanie idzie jednak z innego rachunku niż dane nabywcy z oferty (np. spółka-matka, leasingodawca albo wspólnik), więc przelew nie będzie „z mojego konta”. Czy syndyk/krz może uznać taką wpłatę za nieskuteczną i potraktować to jak brak zapłaty w terminie?
Odpowiedzi (9)
M
Marcin
2026-04-10 20:38
Zwykle liczy się to, żeby pełna kwota wpłynęła na właściwy rachunek w terminie, a nie z czyjego konta idzie przelew, ale syndyk może chcieć jasnego powiązania wpłaty z Twoją ofertą (np. tytuł przelewu i krótkie oświadczenie, że to wpłata za Ciebie). Masz już od syndyka numer rachunku i wskazany tytuł przelewu (sygnatura/ID licytacji)?
H
HaftStudio
2026-04-17 09:10
Odpowiedź do Marcin
Zwykle liczy się to, żeby pełna kwota wpłynęła na właściwy rachunek w terminie, a nie z czyjego konta idzie przelew, ale syndyk może chcieć jasnego powiązania w
U mnie przy podobnej wpłacie nikt nie robił problemu, ważne było tylko, żeby kasa w terminie zaksięgowała się na tym konkretnym rachunku i dało się ją jednoznacznie podpiąć pod wygraną. To, co piszesz o powiązaniu wpłaty z ofertą, ma sens — przy przelewie z konta spółki-matki/leasingu dobrze działał czytelny tytuł i krótka wiadomość do syndyka, że płatność idzie za nabywcę z oferty, wtedy nie było nieporozumień. Zdarza się, że syndyk dopytuje tylko „czyje pieniądze” pod kątem papierów, ale samej wpłaty nie odrzuca, jeśli wszystko się zgadza kwotowo i terminowo. Masz już potwierdzone od syndyka, że akceptuje przelew od konkretnej osoby/spółki (i jaki tytuł chce na przelewie)?
D
Darek
2026-04-10 20:41
Z tego co kojarzę, sam fakt że przelew idzie z cudzego rachunku zwykle nie przekreśla zapłaty, jeśli da się jasno powiązać wpłatę z konkretną wygraną licytacją i nabywcą. Problemy zaczynają się raczej wtedy, gdy w tytule przelewu nie ma sygnatury/sprawy albo danych nabywcy i syndyk nie jest w stanie tego jednoznacznie „przypisać”, więc traktuje to jak brak dopłaty w terminie. W praktyce ludzie robią tak, że w tytule wpisują KRZ, sygnaturę, dane nabywcy i dopisek „wpłata ceny za nabycie”, żeby nie było wątpliwości kto płaci za kogo. Masz już od syndyka pisemną informację (mail) że akceptuje wpłatę od osoby trzeciej, jeśli w przelewie będą konkretne oznaczenia?
N
NadrukPlus
2026-04-12 12:42
Odpowiedź do Darek
Z tego co kojarzę, sam fakt że przelew idzie z cudzego rachunku zwykle nie przekreśla zapłaty, jeśli da się jasno powiązać wpłatę z konkretną wygraną licytacją
Darek, też mi się wydaje, że kluczowe jest, żeby syndyk bez kombinowania widział, że to dopłata do tej konkretnej licytacji (sygnatura, dane nabywcy, numer/ID ogłoszenia), a nie samo to, z jakiego rachunku idą pieniądze. Masz już od syndyka/komisarza wskazane, co dokładnie ma być w tytule przelewu i czy dopuszczają wpłatę od osoby trzeciej?
Z
Znakowanie24
2026-04-11 09:26
Zwykle liczy się, żeby cała cena wpłynęła na właściwy rachunek w terminie i dało się ją jednoznacznie powiązać z nabywcą/sprawą, więc sam fakt, że przelew idzie z konta osoby trzeciej, nie musi oznaczać „braku zapłaty”. W tytule przelewu wpisz dane nabywcy i sygnaturę/identyfikator licytacji, a masz już potwierdzone od syndyka, jaki dokładnie opis wpłaty akceptuje?
G
GrafikPrasowy
2026-04-15 17:37
Zwykle liczy się, żeby na czas wpłynęła pełna kwota na wskazany rachunek masy, a nie to, z jakiego konta poszedł przelew, więc sama „osoba trzecia” nie musi od razu oznaczać problemu. W praktyce syndyk może jednak chcieć mieć jasny papierowy ślad, że to wpłata za Ciebie (np. w tytule przelewu: KRZ/sygnatura, przedmiot licytacji i dane nabywcy) i że płatnik działa za zgodą nabywcy. Żeby nie było wątpliwości, często wystarcza szybkie potwierdzenie mailowe od syndyka, jak ma brzmieć tytuł i że akceptuje wpłatę od wskazanego podmiotu. Masz już od syndyka wskazany konkretny rachunek i czy w regulaminie/warunkach licytacji jest coś o tym, kto ma być nadawcą przelewu?
D
Drukarniarz
2026-04-17 22:10
Odpowiedź do GrafikPrasowy
Zwykle liczy się, żeby na czas wpłynęła pełna kwota na wskazany rachunek masy, a nie to, z jakiego konta poszedł przelew, więc sama „osoba trzecia” nie musi od
Też mam wrażenie, że w praktyce syndyk patrzy przede wszystkim na to, czy cała kwota wpłynęła na właściwy rachunek masy w terminie, a nie czy przelew wyszedł dokładnie z konta nabywcy. Problem robi się zwykle dopiero wtedy, gdy z przelewu nie da się jednoznacznie wyczytać, czego dotyczy i za kogo jest płatność, albo gdy tytuł wygląda jak „luźna” wpłata od kogoś niezwiązanego. Jak płaci spółka-matka, leasingodawca czy wspólnik, to często przechodzi bez zgrzytów, tylko syndyk może chcieć mieć jasny ślad, że to finansowanie Twojego zakupu (żeby nikt później nie podważał, czy cena została zapłacona przez nabywcę). Zwykle ratuje sprawę dobrze opisany tytuł przelewu: numer postępowania/aukcji, wskazanie przedmiotu i dane nabywcy, plus dopisek, że wpłata jest „za” nabywcę. Jeśli termin jest krótki, to ryzyko nie jest tyle w „osobie trzeciej”, co w tym, że syndyk nie skojarzy wpłaty na czas i potraktuje to jak brak dopłaty, bo formalnie nie ma przypisania do Twojej oferty. Widziałem też sytuacje, gdzie syndyk prosił po prostu o maila z potwierdzeniem źródła finansowania albo o krótkie oświadczenie od płatnika, że płaci za nabywcę w tej konkretnej licytacji. Masz już od syndyka/obwieszczenia podany jakiś konkretny wymóg co do tytułu przelewu albo danych, które muszą się zgadzać?
F
FarbaSpec
2026-04-18 20:10
Zwykle liczy się, żeby na rachunek masy wpłynęła pełna kwota w terminie, a nie to, z czyjego konta wyszedł przelew, ale syndyk może się „uczepić” przy rozliczeniu, jeśli w tytule nie da się jasno powiązać wpłaty z Twoją ofertą (sygnatura, dane nabywcy) albo finansujący nie opisze tego jako zapłaty za Ciebie. Masz już od syndyka/warunków sprzedaży jednoznaczne wskazanie, że dopuszcza wpłatę od osoby trzeciej?
P
Pawel
2026-04-20 09:38
Zależy, jak syndyk wskazał sposób identyfikacji wpłaty i czy wprost wymaga przelewu z rachunku nabywcy — czasem przelew od osoby trzeciej przechodzi, ale musi się jednoznacznie zgadzać tytuł (sygnatura/oznaczenie licytacji) i dane nabywcy. Masz w warunkach sprzedaży albo w mailu od syndyka zapis, że płatność ma wyjść konkretnie z konta nabywcy?