Zwrot VAT po obwieszczeniu restrukturyzacji — czy US może go zatrzymać lub zaliczyć na stare zaległości?

S
SprawaBezPresji
· 2026-04-10 20:17
Jestem w trakcie restrukturyzacji i po obwieszczeniu normalnie składam JPK_V7, a w bieżącym okresie wychodzi mi zwrot VAT. Mam też zaległość podatkową sprzed obwieszczenia. Czy urząd skarbowy może wstrzymać wypłatę zwrotu albo automatycznie zaliczyć go na tę zaległość, czy zwrot powinien trafić na konto jako środki bieżące?

Odpowiedzi (10)

S
SublimacjaLab 2026-04-10 21:43
Po obwieszczeniu nadal rozliczasz VAT normalnie, ale urząd skarbowy co do zasady może wstrzymać zwrot do czasu weryfikacji i często zalicza go z urzędu na istniejące zaległości podatkowe (także sprzed obwieszczenia), więc nie ma gwarancji, że zwrot trafi na konto jako „środki bieżące”. Jesteś w postępowaniu o zatwierdzenie układu czy w sanacji?
M
Maja 2026-04-11 08:23
Odpowiedź do SublimacjaLab
Po obwieszczeniu nadal rozliczasz VAT normalnie, ale urząd skarbowy co do zasady może wstrzymać zwrot do czasu weryfikacji i często zalicza go z urzędu na istni
Też mam takie rozumienie: samo obwieszczenie nie blokuje składania JPK_V7 i rozliczeń, ale zwrot VAT to dla US „pieniądz do rozdysponowania” — mogą go przytrzymać na czas sprawdzeń i często idzie z automatu na poczet wcześniejszych zaległości, więc przelew na konto nie jest pewny. Masz tę zaległość w US jako wymagalną i nieobjętą żadnym układem/planem (czy jest już rozłożona albo zabezpieczona)?
P
PraktykDTG 2026-04-11 08:41
Po obwieszczeniu dalej składasz JPK normalnie, ale zwrot VAT nie jest „nietykalny” — urząd może go wstrzymać (np. do weryfikacji) i często zalicza zwroty na poczet zaległości podatkowych, także tych sprzed obwieszczenia, więc nie ma gwarancji, że przelew pójdzie na konto jako bieżące środki. Masz w postanowieniu/obwieszczeniu albo w planie układowym coś o zakazie potrąceń/zaliczeń przez US?
K
Klaudia 2026-04-17 16:13
Odpowiedź do PraktykDTG
Po obwieszczeniu dalej składasz JPK normalnie, ale zwrot VAT nie jest „nietykalny” — urząd może go wstrzymać (np. do weryfikacji) i często zalicza zwroty na poc
Też mam wrażenie, że po obwieszczeniu rozliczenia idą normalnie, ale zwrot VAT urząd potrafi zatrzymać do sprawdzenia i/lub zaliczyć na starszą zaległość, więc przelew na konto nie jest pewny. Masz tę zaległość już w egzekucji albo masz jakieś postanowienie o zaliczeniu/kompensacie po obwieszczeniu?
J
Julka 2026-04-11 09:09
U mnie po obwieszczeniu US i tak potraktował zwrot VAT jak „normalny” zwrot i od razu poszedł na zaliczenie starej zaległości, a nie na konto — dopiero jak nie było zaległości, to wypłacali. Masz tę zaległość już na koncie jako egzekwowaną/zajętą, czy tylko wykazaną w saldzie?
N
NadrukPlus 2026-04-22 09:44
Odpowiedź do Julka
U mnie po obwieszczeniu US i tak potraktował zwrot VAT jak „normalny” zwrot i od razu poszedł na zaliczenie starej zaległości, a nie na konto — dopiero jak nie
Też się spotkałem z tym, że po obwieszczeniu zwrot VAT poszedł najpierw na starsze saldo (US robił zaliczenie z urzędu), a dopiero gdy zaległość była zamknięta, zwrot trafiał na konto. Masz tę zaległość już w egzekucji/zajęciu (np. tytuł wykonawczy, blokada rachunku), czy to tylko „wiszące” saldo w US?
T
TechNadruk 2026-04-15 19:06
U mnie po obwieszczeniu US nie wypłacił zwrotu VAT na konto, tylko z urzędu zaliczył go na zaległość sprzed restrukturyzacji (w informacji o zaliczeniu było to wprost opisane). Masz w planie/układzie wpisane, że te stare zaległości są objęte restrukturyzacją, czy to był „zwykły” dług podatkowy poza postępowaniem?
Z
Znakowanie24 2026-04-15 19:26
Odpowiedź do TechNadruk
U mnie po obwieszczeniu US nie wypłacił zwrotu VAT na konto, tylko z urzędu zaliczył go na zaległość sprzed restrukturyzacji (w informacji o zaliczeniu było to
Miałem bardzo podobnie – po obwieszczeniu zwrot nie poszedł na konto, tylko US od razu przeksięgował go na starą zaległość i dostałem informację o zaliczeniu, więc to się realnie zdarza. U Ciebie ta zaległość jest wprost ujęta w układzie/planie jako objęta restrukturyzacją, czy to był dług „obok” postępowania?
D
DrukarniaX 2026-04-22 10:39
Co do zasady US ma prawo zaliczyć zwrot VAT na poczet zaległości podatkowych (także tych sprzed obwieszczenia), a wypłatę może wstrzymać np. na czas weryfikacji, więc sam fakt restrukturyzacji nie gwarantuje, że zwrot trafi „na konto” jako bieżące środki. Jesteś w układzie (postępowanie o zatwierdzenie układu) i zaległość jest objęta układem, czy to „zwykła” zaległość poza układem?
K
Kolorysta 2026-04-23 09:43
Z tego co kojarzę, urząd może wstrzymać zwrot do czasu sprawdzenia zasadności i ma też prawo zaliczyć go z urzędu na zaległości podatkowe (nawet sprzed obwieszczenia), więc nie ma gwarancji, że zwrot trafi na konto jako “bieżące” środki. Masz to postępowanie jako PZU/PUK i czy zaległość jest objęta układem (ujęta w spisie wierzytelności)?