Upadłość konsumencka a nadpłata za czynsz i rozliczenie mediów ze spółdzielni — czy wchodzi do masy?

O
OddluzenieKrok
· 2026-04-11 08:16
Sąd ogłosił moją upadłość konsumencką w marcu 2026 r., syndyk jest już wyznaczony, ale plan spłaty jeszcze nie został ustalony. Spółdzielnia ma mi zwrócić nadpłatę za czynsz i rozliczenie mediów za 2025 r. w kwocie ok. 1 800 zł. Zwrot ma trafić przelewem na moje konto bankowe, z którego normalnie opłacam bieżące rachunki. Czy taka nadpłata wchodzi do masy upadłości i czy muszę ją jakoś formalnie zgłosić syndykowi? Co jeśli zwrot wpłynie już po ogłoszeniu upadłości, ale dotyczy okresu sprzed niej?

Odpowiedzi (1)

D
DrukarniaX 2026-04-11 08:36
Z tego co wiem, taka nadpłata (zwrot za czynsz/rozliczenie mediów) traktowana jest jak Twoja wierzytelność powstała przed ogłoszeniem upadłości, więc co do zasady wchodzi do masy upadłości, nawet jeśli przelew przyjdzie już po marcu 2026. Najsensowniej od razu dać znać syndykowi, że spółdzielnia ma zwrot ok. 1 800 zł i kiedy ma wpłynąć, bo jak pieniądze wpadną na Twoje konto „do opłat”, to i tak formalnie mogą być do rozliczenia w postępowaniu. Często da się też poprosić spółdzielnię, żeby zwrot poszedł bezpośrednio do syndyka albo żeby to syndyk wskazał konto, tylko to już zależy od konkretnej sytuacji. Masz w postanowieniu/sygnaturze upadłości wskazanego syndyka z kontaktem i czy spółdzielnia wie już o upadłości?