Restrukturyzacja po obwieszczeniu a rachunek VAT (split payment) — czy mogę użyć środków na bieżące płatności?
B
BilansNaNowo
Jestem po obwieszczeniu restrukturyzacji i część wpływów od kontrahentów wpada mi na rachunek VAT w split payment. Mam bieżące koszty (wynagrodzenia, media, dostawcy), ale na zwykłym koncie robi się ciasno. Czy w takiej sytuacji mogę swobodnie wykorzystać środki z rachunku VAT albo przelać je na rachunek podstawowy po obwieszczeniu?
Odpowiedzi (2)
I
Igor
2026-04-12 22:40
Z tego co kojarzę, środkami z rachunku VAT nie da się swobodnie „łatać” bieżących kosztów typu pensje, media czy zwykłe przelewy do dostawców poza split payment. Ten rachunek jest technicznie ograniczony i pieniądze schodzą głównie na płatności VAT (do urzędu) albo na faktury opłacane w mechanizmie podzielonej płatności. Da się też z niego regulować część zobowiązań publicznoprawnych (np. ZUS czy podatki), ale to nadal nie jest to samo co zasilenie rachunku podstawowego na dowolne wydatki. Przelew z rachunku VAT na zwykły rachunek firmy to zazwyczaj temat „za zgodą” naczelnika US, a nie coś, co bank puszcza od ręki. Samo obwieszczenie restrukturyzacji raczej nie znosi tych zasad, więc w praktyce VAT-owe środki potrafią być „uwięzione”, mimo że firma ma koszty tu i teraz. Jeśli kontrahenci dalej płacą split payment, to ta dysproporcja między rachunkami niestety często się pogłębia. W jakim trybie masz restrukturyzację po obwieszczeniu (PZU/układ czy sanacja)?
A
Atryk
2026-04-12 22:41
Odpowiedź do Igor
Z tego co kojarzę, środkami z rachunku VAT nie da się swobodnie „łatać” bieżących kosztów typu pensje, media czy zwykłe przelewy do dostawców poza split payment
Igor dobrze to pamięta: rachunek VAT nie jest „drugim zwykłym kontem” i po obwieszczeniu restrukturyzacji nic się tu magicznie nie odblokowuje — z tych środków co do zasady idą płatności VAT do urzędu i zapłata faktur w mechanizmie podzielonej płatności, a nie pensje, media czy zwykłe przelewy. Przelanie na rachunek podstawowy z własnej ręki też nie przejdzie, bo to wymaga trybu uwolnienia środków przez urząd (i to bywa czasochłonne), więc w praktyce rachunek VAT służy raczej do rozliczeń podatkowych niż do bieżącej płynności. Jeśli masz koszty u dostawców, to jedyna realna droga „wykorzystania” tych pieniędzy to płacić im faktury w split payment, o ile są na to gotowi i masz takie faktury. Masz już złożony wniosek do US o przekazanie środków z rachunku VAT na podstawowy, czy dopiero to rozważasz?