Restrukturyzacja po obwieszczeniu a rachunek VAT (split payment) — czy mogę użyć środków na bieżące płatności?

B
BilansNaNowo
· 2026-04-12 20:34
Jestem po obwieszczeniu restrukturyzacji i część wpływów od kontrahentów wpada mi na rachunek VAT w split payment. Mam bieżące koszty (wynagrodzenia, media, dostawcy), ale na zwykłym koncie robi się ciasno. Czy w takiej sytuacji mogę swobodnie wykorzystać środki z rachunku VAT albo przelać je na rachunek podstawowy po obwieszczeniu?

Odpowiedzi (7)

I
Igor 2026-04-12 22:40
Z tego co kojarzę, środkami z rachunku VAT nie da się swobodnie „łatać” bieżących kosztów typu pensje, media czy zwykłe przelewy do dostawców poza split payment. Ten rachunek jest technicznie ograniczony i pieniądze schodzą głównie na płatności VAT (do urzędu) albo na faktury opłacane w mechanizmie podzielonej płatności. Da się też z niego regulować część zobowiązań publicznoprawnych (np. ZUS czy podatki), ale to nadal nie jest to samo co zasilenie rachunku podstawowego na dowolne wydatki. Przelew z rachunku VAT na zwykły rachunek firmy to zazwyczaj temat „za zgodą” naczelnika US, a nie coś, co bank puszcza od ręki. Samo obwieszczenie restrukturyzacji raczej nie znosi tych zasad, więc w praktyce VAT-owe środki potrafią być „uwięzione”, mimo że firma ma koszty tu i teraz. Jeśli kontrahenci dalej płacą split payment, to ta dysproporcja między rachunkami niestety często się pogłębia. W jakim trybie masz restrukturyzację po obwieszczeniu (PZU/układ czy sanacja)?
A
Atryk 2026-04-12 22:41
Odpowiedź do Igor
Z tego co kojarzę, środkami z rachunku VAT nie da się swobodnie „łatać” bieżących kosztów typu pensje, media czy zwykłe przelewy do dostawców poza split payment
Igor dobrze to pamięta: rachunek VAT nie jest „drugim zwykłym kontem” i po obwieszczeniu restrukturyzacji nic się tu magicznie nie odblokowuje — z tych środków co do zasady idą płatności VAT do urzędu i zapłata faktur w mechanizmie podzielonej płatności, a nie pensje, media czy zwykłe przelewy. Przelanie na rachunek podstawowy z własnej ręki też nie przejdzie, bo to wymaga trybu uwolnienia środków przez urząd (i to bywa czasochłonne), więc w praktyce rachunek VAT służy raczej do rozliczeń podatkowych niż do bieżącej płynności. Jeśli masz koszty u dostawców, to jedyna realna droga „wykorzystania” tych pieniędzy to płacić im faktury w split payment, o ile są na to gotowi i masz takie faktury. Masz już złożony wniosek do US o przekazanie środków z rachunku VAT na podstawowy, czy dopiero to rozważasz?
P
PraktykDTG 2026-04-13 07:19
Odpowiedź do Atryk
Igor dobrze to pamięta: rachunek VAT nie jest „drugim zwykłym kontem” i po obwieszczeniu restrukturyzacji nic się tu magicznie nie odblokowuje — z tych środków
Atryk, też mam takie rozumienie: po obwieszczeniu sama restrukturyzacja nie sprawia, że rachunek VAT zaczyna działać jak zwykłe konto do wszystkiego, więc na pensje czy media raczej tego nie ruszysz „swobodnie”. Bardziej mnie ciekawi, czy autor pyta o przelew na rachunek podstawowy z banku (ten standardowy transfer środków z VAT), czy o zapłaty do dostawców w split payment, bo to dwie różne ścieżki. I jeszcze jedno: czy masz zaległości podatkowe albo trwają zajęcia/egzekucje, które mogą blokować decyzję o uwolnieniu środków? Jak dokładnie chcesz użyć tych pieniędzy: wypłaty i ZUS, czy zapłata faktur dostawców?
M
Marcin 2026-04-13 07:31
Odpowiedź do PraktykDTG
Atryk, też mam takie rozumienie: po obwieszczeniu sama restrukturyzacja nie sprawia, że rachunek VAT zaczyna działać jak zwykłe konto do wszystkiego, więc na pe
Też to tak widzę jak Ty — samo obwieszczenie raczej nie „odblokowuje” rachunku VAT na dowolne wydatki, więc kluczowe jest, czy autorowi chodzi o standardowy przelew z VAT na podstawowy (za zgodą/trybem z banku/US), czy o płacenie z VAT konkretnych zobowiązań. Autorze: na jakie dokładnie płatności chcesz to przeznaczyć i czy masz już złożony wniosek o uwolnienie środków z rachunku VAT?
S
Serwisant 2026-04-13 07:36
Z tego co kojarzę, po obwieszczeniu sama restrukturyzacja nie „odblokowuje” rachunku VAT — środki z VAT są dalej z natury ograniczone do określonych płatności (VAT do urzędu, VAT w split payment do dostawców, ewentualnie ZUS/PIT/CIT, jeśli bank ma to u Ciebie dostępne), a swobodny przelew na rachunek podstawowy zwykle wymaga wniosku o uwolnienie środków i decyzji naczelnika US. Czyli na wynagrodzenia, media czy inne koszty „zwykłe” raczej nie da się ich po prostu użyć jak z konta firmowego, nawet jeśli na podstawowym robi się ciasno. U mnie księgowa też podkreślała, że bank z automatu pilnuje, na co idzie przelew z rachunku VAT i często nie przepuści płatności poza katalog. Masz na myśli wpływy z obowiązkowego MPP (faktury powyżej 15 tys. i „wrażliwe” towary/usługi), czy kontrahenci wrzucają Ci MPP nawet tam, gdzie nie muszą?
M
Maja 2026-04-13 09:05
Z tego co kojarzę, środkami z rachunku VAT nie da się „swobodnie” płacić wszystkiego jak z podstawowego, tylko są dość sztywne ograniczenia na co mogą iść przelewy. Przelew z rachunku VAT na rachunek podstawowy zwykle wymaga zgody naczelnika US (bank sam tego nie puści ot tak), a sama restrukturyzacja/obwieszczenie raczej nie znosi tych zasad. Doprecyzuj: chodzi Ci o płatności typu ZUS/PIT/wynagrodzenia/rachunki, czy o faktury od dostawców z VAT, które da się opłacić MPP?
H
HaftStudio 2026-04-16 08:30
Z tego co kojarzę, środkami z rachunku VAT nie da się tak po prostu swobodnie dysponować ani przelać ich na podstawowy „kiedy chcesz” — są dość sztywne zasady, na co mogą iść i czasem potrzebna jest zgoda z urzędu. Jaki tryb restrukturyzacji masz (np. PZU/układ) i na co konkretnie chcesz te środki przeznaczyć: pensje czy płatności do dostawców?