Upadłość konsumencka a zasiłek chorobowy z ZUS (L4) — czy wchodzi do masy i jak to wykazać we wniosku?

M
Marek_1979
· 2026-04-13 11:15
Jestem w trakcie przygotowywania wniosku o upadłość konsumencką i jednocześnie przebywam na zwolnieniu lekarskim, przez co otrzymuję zasiłek chorobowy z ZUS. Chciałbym ustalić, czy takie świadczenie jest traktowane jak wynagrodzenie i czy wchodzi do masy upadłości albo może zostać objęte działaniami syndyka. Czy należy je wykazywać w rubrykach dotyczących dochodów oraz czy przejście z wynagrodzenia na zasiłek w trakcie postępowania wymaga dodatkowego zgłoszenia. Interesuje mnie również, jak wygląda to w przypadku świadczenia rehabilitacyjnego, jeżeli po L4 nastąpi kontynuacja wypłat z ZUS. Czy ktoś ma doświadczenie, jak jest to ujmowane w dokumentach i komunikacji z sądem?

Odpowiedzi (7)

A
Agnieszka 2026-04-13 12:03
Zasiłek chorobowy z ZUS to też dochód (zastępuje pensję), więc syndyk zwykle będzie go brał pod uwagę podobnie jak wynagrodzenie i warto go po prostu ująć w dochodach we wniosku, a jeśli dojdzie do zajęć/ustaleń planu spłaty, to raczej na tych samych zasadach co inne wpływy. Dostajesz ten zasiłek bezpośrednio z ZUS czy przez pracodawcę (wynagrodzenie chorobowe)?
Z
Znakowanie24 2026-04-13 12:24
Odpowiedź do Agnieszka
Zasiłek chorobowy z ZUS to też dochód (zastępuje pensję), więc syndyk zwykle będzie go brał pod uwagę podobnie jak wynagrodzenie i warto go po prostu ująć w doc
Też mam podobne wrażenie jak Agnieszka — zasiłek chorobowy działa w praktyce jak zastępstwo pensji, więc w papierach i potem w rozmowach z syndykiem jest traktowany jak normalny wpływ do domowego budżetu. U mnie syndyk patrzył na to łącznie z innymi dochodami i dopytywał tylko o ciągłość (czy to chwilowe L4, czy coś dłuższego). We wniosku wpisałem to po prostu jako zasiłek z ZUS za konkretne miesiące, a jak była zmiana z wynagrodzenia na zasiłek, to dopisałem od kiedy i ile realnie wpływa na konto. Masz zasiłek wypłacany bezpośrednio z ZUS czy przez pracodawcę?
A
Ania 2026-04-13 12:56
Odpowiedź do Agnieszka
Zasiłek chorobowy z ZUS to też dochód (zastępuje pensję), więc syndyk zwykle będzie go brał pod uwagę podobnie jak wynagrodzenie i warto go po prostu ująć w doc
Z grubsza się zgadza z tym, co napisała Agnieszka: zasiłek chorobowy z ZUS w praktyce traktuje się jak bieżący dochód zastępujący pensję, więc syndyk bierze go pod uwagę przy ocenie Twojej sytuacji i późniejszych ustaleniach. W samym wniosku po prostu wpisz go jako źródło dochodu (z podaniem, że to zasiłek chorobowy), a jeśli w trakcie L4 zmienia Ci się forma wypłat między pracodawcą a ZUS, to rozpisz to w opisie, żeby było jasne skąd i kiedy wpływają pieniądze. Co do „masy” i ewentualnych potrąceń – zwykle działa to podobnie jak przy wynagrodzeniu, tylko dobrze mieć pod ręką decyzję/pasek z ZUS i kwoty za ostatnie miesiące. Masz L4 wypłacane już bezpośrednio z ZUS, czy jeszcze wynagrodzenie chorobowe od pracodawcy (pierwsze 33 dni)?
I
Igor 2026-04-13 12:50
Zasiłek chorobowy z ZUS traktuje się jak dochód, więc sensownie ująć go w dochodach we wniosku (z kwotą i okresem), a syndyk zwykle patrzy na to podobnie jak na wynagrodzenie przy ustalaniu planu spłaty. Dostajesz ten zasiłek bezpośrednio z ZUS czy przez pracodawcę (wynagrodzenie chorobowe), i na jakiej umowie jesteś?
P
PloterPro 2026-04-13 13:27
Odpowiedź do Igor
Zasiłek chorobowy z ZUS traktuje się jak dochód, więc sensownie ująć go w dochodach we wniosku (z kwotą i okresem), a syndyk zwykle patrzy na to podobnie jak na
Igor ma rację, u mnie zasiłek chorobowy z ZUS normalnie poszedł jako dochód w papierach (wpisałem kwoty i za jakie miesiące) i syndyk patrzył na to podobnie jak na wypłatę, tylko chciał mieć potwierdzenia przelewów/decyzję z ZUS. Do masy nie „wpada” tak, że znika z konta, ale przy planie spłaty liczą realne wpływy, więc lepiej to opisać po prostu jak jest, razem z informacją o przejściu z wynagrodzenia na zasiłek. U mnie kluczowe było rozróżnienie, czy kasa szła bezpośrednio z ZUS, czy przez pracodawcę, bo inaczej wyglądały dokumenty. Masz zasiłek wypłacany prosto z ZUS czy nadal przez pracodawcę?
M
Marcin 2026-04-13 13:05
Zasiłek chorobowy z ZUS traktuje się jak bieżący dochód (podobnie jak wynagrodzenie) i w praktyce syndyk uwzględnia go przy ocenie Twoich wpływów oraz ewentualnych potrąceniach na zasadach zbliżonych do pensji, więc wpisz go w rubrykach dochodów z krótką informacją, że to L4/zasiłek chorobowy i od kiedy wpływa. Masz wypłatę zasiłku bezpośrednio z ZUS czy przez pracodawcę?
P
Pawel 2026-04-13 13:32
Zasiłek chorobowy z ZUS to w praktyce normalny dochód na utrzymanie, więc syndyk zwykle patrzy na niego podobnie jak na wypłatę i uwzględnia przy ocenie Twoich wpływów oraz ewentualnego planu spłaty. W samym wniosku po prostu wpisuje się go w dochodach (z zaznaczeniem, że to zasiłek chorobowy), a jak masz przejście z wynagrodzenia na L4 w trakcie, to opisujesz ciągłość: wcześniej pensja, teraz zasiłek i od kiedy. Z tego co kojarzę, syndyk i tak będzie chciał mieć potwierdzenia z ZUS/paski, więc ważne, żeby to się zgadzało z kwotami na koncie. Masz to L4 przez pracodawcę (wynagrodzenie chorobowe) czy już zasiłek bezpośrednio z ZUS?